Britanske zvijezde u Osijeku: ‘Uzbuđeni smo, jedva čekamo snimanje. Sada doznajemo o ratu u RH’ Britanske zvijezde u Osijeku: ‘Uzbuđeni smo, jedva čekamo snimanje. Sada doznajemo o ratu u RH’
TweetEmailPrint ”Drago mi je što ću na setovima imati Marijana kraj sebe, pa ću ga moći pitati za savjete i upute kako bi što... Britanske zvijezde u Osijeku: ‘Uzbuđeni smo, jedva čekamo snimanje. Sada doznajemo o ratu u RH’


”Drago mi je što ću na setovima imati Marijana kraj sebe, pa ću ga moći pitati za savjete i upute kako bi što vjernije utjelovio njegov lik i prikazao kako je stvarno bilo”, naglasio je petnaestogodišnji Will Gober. Mlada glumica Isabella Dempster kaže da je uzbuđena jer je upravo ona izabrana za zahtjevnu ulogu Marijanove sestre Nene. “Najviše me dojmila spoznaja o tome kakva je junakinja bila Marijanova sestra, i što je sve učinila za svoju obitelj. Veoma sam zahvalna što ulazim u ovu priču”, kazala je mlada Isabella (na fotografiji ispod)

U Osijek je stigao prvi dio glumačke postave angažirane na snimanju filma ‘260 DAYS‘. Radi se o grupi britanskih glumaca, koji su već danas (ponedjeljak 27. svibnja) počeli snimati prve scene u Gorjanima. U filmu će se vratiti u 1991. i stvarne okolnosti koje su snašle tada desetogodišnjeg Marijana Gubinu po čijoj se biografiji i snima film – na engleskom jeziku i u holivudskoj produkciji.

”Knjiga ‘260 dana’ je priča o mojih 260 dana provedenih u logoru. Kao desetogodišnji dječak bio sam, zajedno sa svojom šesteročlanom obitelji, lišen slobode te izložen najtežim oblicima nasilja. Roman opisuje tih 260 dana kroz prizmu djeteta”, istaknuo je Marijan Gubina na jučerašnjoj press konferenciji, održanoj tim povodom u Čepinu.

Marijan pozvao na mir

Dodao je da je motocikl T12 bio simbol otete slobode, a da se danas 27. svibnja 2024. – tridesetdvije godine od njegovog puštanja na slobodu – taj simbol vraća u slobodu, jer će ga na snimanju voziti slavna glumačka imena – šaljući tako poruke mira.

Gubina je istaknuo da unatoč proživljenoj tragediji, on ne generalizira, niti mrzi ikoga, te je pozvao i druge da se potrude činiti isto.

Kada je prvi puta čuo za sudbinu zarobljenog djeteta koje je trpilo torture, služilo kao rob, nosilo dijelove tijela ubijenih, slušalo silovanja i druga zla, hrvatski je redatelj Jakov Sedlar ostao u nevjerici jer se nitko u državi nije pokrenuo po tom pitanju. Sedlar je odlučio ne učiniti isti propust.

Sedlar: Sjajna ekipa na čelu s Tim Rothom

”Radimo film visoke međunarodne produkcije koji će promovirati našu noviju povijest, no i predstaviti nas kao narod diljem svijeta. Posebno sam ponosan na Marijana i imam veliku obvezu prema njemu, njegovoj obitelji, investitorima, ali i svim Hrvatima u Hrvatskoj i inozemstvu, stoga ću dati svoj maksimum da napravim najozbiljniji film u svojoj karijeri”, istaknuo je Sedlar te dodao da su skupili filmsku ekipu koja je vrlo respektabilna.

”Na čelu te ekipe su Tim Roth, Armand Assante, Angela Molina, Sam Hazeldine, Camila Ruderfor i još dvadesetak engleskih glumaca te nekoliko hrvatskih glumaca. Imamo potencijalno sjajnu ekipu, sjajnu priču i nadam se da će rezultat biti sličan tome”, kazao je Sedlar.

Među četvero prvopristiglih britanskih glumaca koji su glumili u serijama BBC-a i Netflixa je i petnaestogodišnji Will Gober koji će glumiti Marijana Gubinu. Bit će to teška zadaća, svjestan je.

Pročitala knjigu da se bolje pripremi

”Drago mi je što ću na setovima imati Marijana Gubinu kraj sebe, kojega ću moći pitati za savjete i upute kako bi što vjernije utjelovio njegov lik i prikazao kako je stvarno bilo, da priču što vjernije prikažem”, naglasio je na press konferenciji talentirani mladi britanski glumac.

I njegovi stariji kolege i kolegice u svoje uloge su već ušli učeći iz skripte, ali i čitajući o samom ratu u Hrvatskoj.

Mlada glumica Isabella Dempster kaže da je uzbuđena jer je upravo ona izabrana za zahtjevnu ulogu Marijanove sestre Nene (u zarobljeništvu je bila višestruko silovana i sustavno zlostavljana…).

“Pročitala sam knjigu kako bih se pripremila za ulogu. Uloga nije jednostavna, uložit ću maksimalu empatiju kako bih bila što bolja. Ono što me je najviše dojmilo kada sam pročitala biografiju jest to kakav je junak bila Marijanova sestra, i što je sve učinila za svoju obitelj. Morala sam se poprilično pripremati jer je ona prošla puno zla u životu, ali ulazim u lik i polako sve sjeda na svoje i sretna sam što ću svima moći pokazati dio njezine priče i što ću nastojati učiniti sa što više empatije i ljubavi. Veoma sam zahvalna što ulazim u ovu priču”, poručila je Isabella Dempster.

‘Tužna priča, ali i priča o ljubavi’

O svojim prvim dojmovima govorila je i Camilla Rutherford.

”Glumit ću Marijanovu majku, majku petero djece. I ja sam majka. Tužna je to priča ali i priča o obiteljskom zajedništvu, s važnim porukama o ljubavi. O ratu u Hrvatskoj prije ovoga sam znalo malo, ali sada sam puno naučila”, izjavila je Rutherford.

Filmska klapa označila je jutros u Gorjanima početak snimanja prvih scena s glumcem Sam Hazeldinom.

”Četvrti sam put u Hrvatskoj, prvi put u Osijeku i doista se radujem što ću sudjelovati u ovom projektu. O ratu za neovisnost Hrvatske znao sam malo prije ovoga. Sada sam puno učio i još učim u pripremi za film. Meni je ova uloga izazov, kroz nju saznajem što se sve događalo u Hrvatskoj u vrijeme Domovinskog rata i veoma sam uzbuđen što sudjelujem u ovoj priči. Smatram da je riječ o iznimno važnoj temi o kojoj treba govoriti i jedva čekam da počnemo snimati”, rekao je Hazeldine, koji će glumiti Marijanovog oca Hinka.

Za ovom ekipom glumaca uskoro će stići i drugi iz kategorije slavnih holivudskih zvijezda. Plan je kroz pet tjedana snimiti tridesetak sati materijala. Na snimanje scena će ići i Marijan (koliko mu zdravlje dopusti), svjestan da će to biti otvaranje starih rana.

Marijanu se vraćaju traume

”Jutros sam se probudio u 3.15 sati. Probudile su me noćne more. To je nešto što je neizbježno. Naravno da se ti flashbackovi vraćaju. Koliko će to biti mučno? Na kazališnoj predstavi ‘260 dana’ je to bilo izrazito mučno. Koliko će biti mučno sada na filmu, to ćemo vidjeti, ali bez obzira na sve, mala je to cijena s obzirom da ovo ostavljamo u nasljeđe. Ovo je povijesni trenutak”, kazao je Marijan na jučerašnjoj konferenciji za novinare (danas je ipak morao poći k liječniku, pa će, kako nam je rekao u telefonskom razgovoru, zbog zdravlja morati izostati sa snimanja u prvih tjedan dana – op. a.).

Uz nabrojene glumce na setovima će biti angažirano i oko 250 statista, lokalnih stanovnike. A nakon snimanja, sva će se postprodukcija raditi u Hollywoodu.

”U ovom trenutku smo od investitora, crowdfunding zajednice, poslovnih partnera i donatora prikupili 2,6 milijuna eura čime smo osigurali nevjerojatno kvalitetan glumački roster. Od ponedjeljka naš fokus prelazi na povećanje budžeta za postprodukciju filma u Hoollywoodu. Pri tome ne skrivamo ambiciju da u film uključimo još nekoga od svjetskih postprodukcijskih zvijezda za što nam treba znatno veći budžet nego onaj koji smo do sada osigurali. Zato nastavljamo prikupljati budžet za drugi i treći dio filmske produkcije a što uključuje pronalazak novih investitora, povećavanje broja članova crowdfunding zajednice, sklapanje novih partnerstava i animiranje novih donatora. Jer, jako je velika razlika u kvaliteti filma ako je  budžet za postprodukciju na razini od primjerice 350 tisuća eura, ili na razini od 700 tisuća eura, ili pak na razini od milijun i pol eura. Trudit ćemo se stoga prikupiti što veći budžet, kako bi neko od svjetski atraktivnih imena iz postprodukcije doveli u naš film”, rekao je Dražen Majstrović, direktor produkcije 260 DAYS d.o.o. te podsjetio da je Crowdfunding kampanja aktivna na platformi Bona Fides Invest (dodatne informacije o projektu 260 DAYS mogu se vidjeti na www.260days.net.

Pretpremijera nakon ožujka 2025.

”Tehničke stvari ćemo raditi u Los Angelesu zbog toga što su tamo mogućnosti mnogo veće, mnogo bolje i jer želimo napraviti film na svjetskoj razini, koji bi trebao igrati po cijelom svijetu. On nije namijenjen samo nama, iako je nama užasno važan i ja mislim da ćemo napraviti sve da ovdje bude što gledaniji”, objasnio je Jakov Sedlar.

Kada se film montira, negdje do ožujka 2025., slijede prve pretpremijere i distribucija u stotinu zemalja svijeta. Drugim riječima u svijet će otići netipična poruka mučenog djeteta, koje je izraslo u mirotvorca.

”Film šalje poruku da ja ne mrzim, ne generaliziram, ne osuđujem – u kontekstu da sam opterećen pravdom, pravosuđem. Molim i druge da se potrude činiti isto. Jer, nije dovoljno reći ‘ne ponovilo se’. Moramo raditi na tome da se ne ponovi. Svi mi koji smo prošli pakao rata ne želimo to nikome. I ne postoji ni jedno opravdanje da bi se netko nekom svetio, da bi netko nekome činio loše. Važno je pokazati i što smo mi kao narod. Jer unatoč proživljenoj kalvariji, ne huškamo na neke nove ratove i na nasilje”, zaključio je Marijan Gubina.

FOTO: Snimio: Damir Kutleša (fotografije preuzete s Facebook profila Marijana Gubine)

‘Postani dio holivudskog filmskog projekta o Domovinskom ratu; evo kako sudjelovati’

Kreće snimanje ‘260 DAYS’ – filma o Domovinskom ratu prema istinitoj priči Marijana Gubine!