‘Postani dio holivudskog filmskog projekta o Domovinskom ratu; evo kako sudjelovati’ ‘Postani dio holivudskog filmskog projekta o Domovinskom ratu; evo kako sudjelovati’
TweetEmailPrint Svjetski poznati glumci – Tim Roth, John Malkovich, Martin Sheen i Kevin Space pročitali su scenarij te pokazali ozbiljan interes za sudjelovanje u... ‘Postani dio holivudskog filmskog projekta o Domovinskom ratu; evo kako sudjelovati’


Svjetski poznati glumci – Tim Roth, John Malkovich, Martin Sheen i Kevin Space pročitali su scenarij te pokazali ozbiljan interes za sudjelovanje u filmu. ”Trebamo vašu pomoć kako bi prikupili sredstva za angažman još jednog holivudskog glumca i time omogućili da se ova važna priča ispriča na najbolji mogući način. Svaka vaša uplata će direktno utjecati na kvalitetu filma i biti izravna podrška u pričanju ove važne priče domaćem i svjetskom auditoriju”, navode organizatori kampanje

Pod sloganom: ‘Čini dobro kako bi ti se dobro što prije vratilo’, danas je pokrenuta crowdfunding kampanja za prikupljanje dodatnih sredstava za snimanje dugo-iščekivanog holivudskog filma ‘260 DAYS‘ o Domovinskom ratu, a prema istinitoj priči Marijana Gubine.

Marijan Gubina je, podsjetimo, kao desetogodišnji dječak doživio brojne strahote i zlostavljanja ratnih 1991. i 1992. – tijekom zatočeništva i ropskog rada kod pojedinih susjeda Srba u istočno-slavonskom mjestu Dalj.

Poruka oprosta i širenja mira

Unatoč proživljenim užasima, smogao je snage oprostiti i ne mrziti, pa u njegovoj autobiografskoj knjizi ‘260 DANA’ posebno odzvanja poruka oprosta i širenje mira, što nas podsjeća na nevjerojatnu snagu ljudskog duha usred najtežih iskušenja.

Evo kako su organizatori najavili početak jedinstvene crowdfunding kampanje na svojim web stranicama:

”Jeste li spremni postati dijelom holivudskog filma o Domovinskom ratu?

‘260 DAYS’ nije samo priča; to je stvarni događaj iz perspektive desetogodišnjeg dječaka koji je, sa svojom obitelji, bio podvrgnut najstrašnijim mučenjima u zatočeništvu punih 260 dana.

Pripremili darove za donatore

Taj strašan događaj prethodno je pretočen u knjigu, radio dramu i kazališnu predstavu, a uskoro i u film najviše svjetske razine. Svaka vaša uplata novčanog iznosa će direktno utjecati na kvalitetu ovog filma i biti izravna podrška u pričanju ove važne priče domaćem i svjetskom auditoriju. Kao zahvalu za vašu podršku, pripremili smo posebne darove koji će zauvijek ostati podsjetnik na vašu ulogu u ovom projektu.

Vaša podrška je ključna – zato nam pomozite da zajedno ispričamo ovu priču na način na koji zaslužuje”, navode na web stranici na kojoj je danas započela crowdfunding kampanja i gdje su navedene upute kako se može uplatiti novčani iznos te koje nagrade uplatitelji mogu dobiti.

Knjiga ‘260 DANA’, autora Marijana Gubine, objavljena je 2011. godine, tiskana je u više od 46.000 primjeraka, te prevedena na ukupno 15 jezika. Osvojila je srca čitatelja diljem svijeta. U knjizi je opisana tragedija šesteročlane obitelji Gubina tijekom Domovinskog obrambenog rata. Marijan, njegove sestre, otac i majka bili su lišeni slobode i podvrgnuti najstrašnijim mučenjima punih 260 dana. Knjiga je pisana iz Marijanove perspektive, a Marijan je u to vrijeme bio nedužni desetogodišnji dječak.

Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka oživjelo je priču na pozornici 2015. godine. Predstava je osvojila šest nagrada, postavši pravi hit. Potražnja za ulaznicama bila je toliko velika da je za svaku izvedbu nedostajalo stolica.

Oscarovac Morrow potpisao scenarij

Ideja o filmskom projektu zaživjela je, kako navode organizatori, kada je knjiga ‘260 DANA’ dospjela u ruke redatelja i scenarista Jakova Sedlara, čije je oduševljenje potaknulo niz događaja.

Nedugo zatim, zahvaljujući Sedlaru, knjiga se našla u rukama holivudskog scenarista Barrya Morrowa, dobitnika Oscara za film Rain Man (Kišni čovjek). Samo nekoliko mjeseci nakon što je pročitao knjigu, Barry Morrow je potpisao scenarij filma ‘260 DAYS’ kao njegov supervizor.

”Uspješno smo angažirali glumačku postavu uključujući legendarnog holivudskog glumca Armanda Assantea, njemačku glumicu Hannu Schygullau, Pip Torrensa, Sam Hazaldingea, tridesetak britanskih glumaca te hrvatske glumce Luju Kunčevića, Peru Eranovića i Konstantina Haaga.

Dosad osigurali 2,45 milijuna eura

Marljivim radom na ovom projektu, do sada smo osigurali 2.456.000 eura za snimanje filma i postprodukciju u Hollywoodu. Film će biti snimljen na engleskom jeziku, a snimanje će se odvijati između 27. svibnja i 15. srpnja ove godine na više lokacija u Osječko-baranjskoj županiji i jednoj lokaciji u Vukovaru. Nakon snimanja, film će se slati u postprodukciju u Hollywood. Planirano je da postprodukcija traje od tri do šest mjeseci.

Predstavljanje filma planirano je za filmske festivale 2024/25. godine, a njegovo prikazivanje široj publici – planirano je početkom 2025. godine”, stoji u objavi na platformi Bona Fides invest, koja je danas (subota 9. ožujka) u 13 sati lansirala crowdfunding kampanju.

Cilj je dobiti još jednog slavnog glumca

Organizatori navode kako su tijekom projekta uspjeli stupiti u kontakt s nekoliko dodatnih holivudskih glumaca, koji su pokazali ozbiljan interes za sudjelovanje u filmu. Među njima su svjetski poznati glumci: Tim Roth, John Malkovich, Martin Sheen i Kevin Spacey.

”Iako bi ih vrlo rado pribrojili našem timu, nedostaju nam sredstva s kojima bismo podmirili njihove angažmane. Iz tog razloga, u kampanju krećemo s ciljem prikupljanja sredstava za angažiranje još jednog holivudskog glumca kako bi osigurali da ovaj film od velike važnosti za Hrvatsku, bude konkurentan i na svjetskom tržištu.

Filmom želimo nastaviti dopirati do srca i buditi emocije ljudi diljem svijeta, baš kao što je to do sada činila knjiga ‘260 DANA’. Želimo da ova priča dopre do svih, bez obzira na dob, nacionalnost, vjeru ili rasu. Trebamo vašu pomoć, kako bi omogućili da se ova važna priča iz hrvatske novije povijesti ispriča na najbolji mogući način”, ističu organizatori crowdfunding kampanje.

Navode da su u znak zahvalnosti svima koji budu sudjelovali u kampanji pripremili nagrade koje će im zauvijek ostati kao uspomena na njihov doprinos projektu.

”Vaša podrška ključna je u ostvarenju ovog cilja, zato podržite našu kampanju!”, naglašavaju.

Poruka autora: ‘Ne osuđujem, ne mrzim, nemojte ni vi!’

Valja podsjetiti na osnovnu poruku koju šalje Marijan Gubina, autor knjige ‘260 DANA’:

”Ja, desetogodišnji dječak, proživio sam pakao i živim s posljedicama istog, zbog toga što sam povijesno pripadao narodu koji se zove Hrvati.

Sve vas pozivam da, prije nego što nekoga osudite, prije nego nekome učinite loše, pročitajte moje iskustvo i ne uvedite sebe u napast da činite loše, niti zbog nacionalizma, niti zbog rasizma, vjerskih opredjeljenja, niti čega drugoga.

Ja, Marijan Gubina, ne osuđujem, ne mrzim…

Molim vas, nemojte ni vi!”

Film ‘260 DAYS’ kao hrvatska verzija ‘Hrabrog srca’?

Imamo informaciju da je nekoliko poznatih osoba koje su pročitale knjigu ‘260 DANA’, odnosno scenarij napisan prema toj knjizi, primijetilo da bi film ’260 DAYS’ mogao postati hrvatska inačica legendarnog, svjetski slavnog filma – Hrabro srce, s Mel Gibsonom u glavnoj ulozi.

Realizacija tog filma i njegova pozitivna percepcija kreirala je u svijetu, podsjetimo, nevjerojatno snažne pozitivne emocije za Škote i škotsku državu, a samim Škotima ojačalo nacionalni ponos. Neki su kasnije primijetili da je rezultat tog svjetski poznatog filmskog spektakla bio takav da su čak i mnogi Englezi, koji su gledali film, poželjeli biti Škoti.

Nitko ne tvrdi, dakako, da će se nešto slično dogoditi nakon prikazivanja filma ‘260 DAYS’…

No, znamo li da ‘260 DAYS’ progovara o događajima iz najznačajnijeg dijela hrvatske povijesti i to na temelju snažne autobiografske priče; da će hrvatsku priču ”ispričati” izvrsna međunarodna glumačka ekipa; da oskarovac Barry Morrow (Kišni čovjek) potpisuje scenarij; da redatelj Jakov Sedlar iza sebe ima 50 godina iskustva u filmu i 25 godina filmskog rada u Hollywoodu…, možemo zaključiti da se i ovdje radi o posebnom filmskom projektu, koji bi mogao postići zacrtani cilj: odličnu gledanost u Hrvatskoj, te prikazivanje ‘260 DAYS’ u više od 100 zemalja svijeta.

‘Majka se prostrla u mokraću da bi mi ležali na suhom’

Koliko je mučna, a istovremeno hrabra i plemenita autobiografska priča Marina Gubine, prema kojoj se uskoro počinje snimati film na engleskom jeziku, dočarat će, vjerojatno, i sljedeći citat:

”Jedino moja majka ne odustaje, ne miri se ni sa čim. Majčinska ljubav prema djeci čini je nadčovjekom, mojom supermamom. Svoje krvavo tijelo, slomljene lopatice od tupih udaraca od kundaka, prostire u mokraću – kako bismo mi ležali na suhom. Ja i moja mlađa sestra Helena imali smo sreću, bili smo mali – taman da se ugnijezdimo na mamu, a sestra i tata štitili su nas sa bokova. Majčinska ljubav prema djeci čini je nadčovjekom, čini je super mamom”, napisao je Marijan u knjizi ‘260 DANA’.

Kako uplatom novca postati član crowdfunding zajednice Filma 260 DAYS

Za sve one koji se žele uključiti u projekt filma ‘260 DAYS’, a koji to mogu učiniti uplatom novčanog iznosa – od 10 eura na više, organizatori su naveli detaljne upute, koje se nalaze pri dnu web stranice putem koje je ‘lansirana’ crowdfunding kampanja.

FOTO: Crowdfunding kampanja filma ‘260 DAYS’

‘Svi likovi u filmu 260 days, koji tumače one koji su silovali i tukli u Dalju, nosit će imena stvarnih zločinaca’

‘Čudo je da je – nakon svih grozota – Marijan normalan i da može oprostiti. Film će biti sjajan’