‘Cilj je stvoriti kriznu situaciju, a onda se nađe spasitelj – Macan, po preporuci ZNAŠ VEĆ KOGA’ ‘Cilj je stvoriti kriznu situaciju, a onda se nađe spasitelj – Macan, po preporuci ZNAŠ VEĆ KOGA’
NAKON OVOGA, NIKAD VIŠE NE BI SMIO ISTUPATI KAO NEZAVISNI ANALITIČAR:

‘Cilj je stvoriti kriznu situaciju, a onda se nađe spasitelj – Macan, po preporuci ZNAŠ VEĆ KOGA’

HrvatskaIzdvojeno 2. veljače 2023. D.K.

TweetEmailPrint Sadržaj poruka bivšeg direktora Hrvatskih šuma i glasnogovornika Vlade Marka Milića o PR-ovcu Macanu razotkrivaju kako je ‘nazavisni analitičar’ dobivao posao od državne... ‘Cilj je stvoriti kriznu situaciju, a onda se nađe spasitelj – Macan, po preporuci ZNAŠ VEĆ KOGA’


Sadržaj poruka bivšeg direktora Hrvatskih šuma i glasnogovornika Vlade Marka Milića o PR-ovcu Macanu razotkrivaju kako je ‘nazavisni analitičar’ dobivao posao od državne tvrtke. Macan je, podsjetimo, 2018. radio i kao posebni savjetnik Plenkovića, za što je bio plaćen iz državnog proračuna. I nakon završetka tog angažmana Macan je u nekim javnim istupima sramotno i neutemeljeno pokušavao raditi kontrolu štete za Plenkovića. Nedavno je na N1 izjavio da je Nataša Tramišak bila poznata kao ‘teška šefica’, dok je za Plenkovića rekao da je ‘uvijek znao odgovoriti oporbi’… Novinarka ga, ni nakon brojnih pohvala premijeru te kritika na račun Tramišak nije prekinula i upozorila da nije pozvan da bude premijerov zagovaratelj i odvjetnik

”Pozdravljam Marko Molim Te da mi kažeš, da li Krešo Macan radi što za Vladu i Tvoj savjet glede njega i njegove agencije ? LP”. Tu je poruku tadašnji predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić 31. siječnja 2019. u 15:31 poslao glasnogovorniku Vlade Marku Miliću.

Milić ga kratkom porukom nešto kasnije pozdravlja i javlja mu da će ga nazvati navečer. Drugim riječima, ta poruka otkriva da su i često telefonski razgovarali, a ne samo razmjenjivali poruke.

Nedugo potom, Jakupčić piše Miliću:

”Poduzeće i ja osobno smo oklevetani i oblaćeni kao nijedna firma do sada, a Macan nam vodi PR po preporuci znaš već koga. Cilj je stvoriti kriznu situaciju, a onda se nađe spasitelj – Macan. Možda sam u krivu? Hvala Marko”.

Sadržaj je to poruka putem kojih su u siječnju 2019., tadašnji predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i glasnogovornik Vlade Marko Milić diskutirali o PR stručnjaku Krešimiru Macanu.

Macan je, inače, početkom 2018. otprilike sedam mjeseci proveo kao posebni savjetnik premijera Plenkovića za strateško komuniciranje, a prema navodima Jutarnjeg lista bio je plaćen 9 tisuća kuna mjesečno. I nakon tog angažmana Macan je povremeno u pojedinim situacijama, nekim svojim javnim istupima, sramotno i neutemeljeno pokušavao raditi kontrolu štete za premijera Plenkovića.

Plaćen zaobilaznim putem?

No, je li moguće da je za takve svoje usluge bio zapravo plaćen zaobilaznim putem, kroz ovakve i slične ugovore s pojedinim državnim tvrtkama?

Ako se pita Hrvatske šume, sve je bilo u najboljem redu i po zakonu, piše Nacional.

“Što se tiče angažmana tvrtke Manjgura, s njom je potkraj 2018. sklopljen ugovor o strateškom i kriznom savjetovanju do kraja godine (od 15. studenog do 31. prosdinca 2018). Naredne godine proveden je postupak jednostavne javne nabave za usluge savjetovanja u odnosima s javnošću na kojem je Manjgura odabrana kao najpovoljniji ponuditelj. Ugovor jednostavne nabave sklopljen je sukladno Odluci o provedbi postupaka javne nabave za tekuću godinu te je bio važeći od 1. travnja do 31. prosinca 2019., u ukupnoj vrijednosti 160.200 kuna”, pojasnili su iz Hrvatskih šuma Jutarnjem listu.

Krešimir Macan, pak, rekao je kako su ih Hrvatske šume angažirale za krizno komuniciranje 2018. jer su zeleni aktivisti optuživali Jakupčića da je napravio milijunsku štetu na Medvednici.

“Dobili smo posao preko jednostavne nabave za 60.000 kuna plus PDV. A onda je iduće godine išao redoviti natječaj na kojem smo pobijedili”, rekao je Macan za Jutarnji list te ujedno poručio, kako su prenijeli u naslovu: “Ne znam tko nas je preporučio.”

Mediji ga uporno zovu i predstavljaju kao nezavisnog?!

Ukupno su te 2018. i 2019. odradili posao vrijedan 220.000 kuna, a onda je došla korona pa je natječaj 2020. zaustavljen”, stoji u tekstu Nacionala, kojega drugi mediji nisu prenosili, premda se radi o jednoj od najskandaloznijih informacija objavljenoj u zadnje vrijeme.

Promise.hr nedavno je, podsjetimo, upozorio na činjenicu da mnogi mediji u Hrvatskoj i dalje Krešimira Macana redovito pozivaju u informativne emisije predstavljajući ga nezavisnim analitičarem, unatoč njegovoj pristranosti i interesnoj povezanosti s Plenkovićem i vladajućima (ranije i s IDS-ovcima u Istri…)?!

Tako je novinarka N1 televizije nedavno pozvala Macana u emisiju da, kao tobože nezavisni analitičar, komentira Aktualni sat u Saboru te kritike na račun Plenkovića zbog smjene uspješne i nekorumpirane ministrice Tramišak.

Macan je ‘posve nepristrano’ kazao da je Nataša Tramišak bila poznata kao ‘teška šefica’, dok je za Plenkovića rekao da je ‘uvijek znao odgovoriti oporbi, te ‘da je premijer suveren jer ne osjeća pritisak oporbe’.

Samo što na N1 nije zapljeskao velikom vođi

Vodu na premijerov mlin je usmjerio i komentarom o imenovanje Branka Bačića ministrom obnove:

“Izgleda da se premijera ne odbija. Kad premijer i predsjednik nešto traži, praksa je da se to provede”, kazao je Macan te dodao ‘da je premijer izabrao političkog teškaša’.

U jednom trenutku se učinilo da bi ‘nezavisni politički analitičar’ mogao sav ozaren ustati sa stolice te zatražiti od voditeljice da zajedno zaplješću mudrom i snažnom vođi.

Zanimljivo je da ga novinarka, nakon toliko pohvala Plenkoviću te omalovažavanja Tramišak, nije prekinula te ga upitala može li on, budući da je primao novac za savjetovanje Plenkovića, govoriti o ovim temama nepristrano.

Cijeli razgovor je, zbog svega navedenog, više sličio na plaćeni propagandni prilog nego na informativnu emisiju.

Zbog takvih javnih istupa Macan je, prema svemu sudeći, i dobivao preporuku ‘od znamo već koga’ te posao u državnim tvrtkama.

Nakon objave skandaloznih poruka bivšeg direktora Hrvatskih šuma i Plenkovićevog glasnogovornika, odnosno dijelova optužnice u kojima se Macana razotkriva kao osobu koja poslove dobiva, prema svemu sudeći, po preporuci s najvišeg mjesta, a po principu: ‘cilj je stvoriti kriznu situaciju, pa se nađe spasitelj,’, direktora i vlasnika Manjgure mediji koji drže do sebe više nikada ne bi trebali pozivati u emisije i predstavljati ga kao nezavisnog analitičara, jer on to očito nije.

FOTO: Screenshot videosnimke, preslika s nacional.hr