Dijete se otrovalo prastarim Čokolinom! Tajni kupci upozoravali na opasnu hranu i nikome ništa Dijete se otrovalo prastarim Čokolinom! Tajni kupci upozoravali na opasnu hranu i nikome ništa
TweetEmailPrint ‘Sporna kutija Čokolina (i to ne samo jedna, što je zastrašujuće) nudila se na policama Konzumove trgovine u Splitu s ostalim pakiranjima istog... Dijete se otrovalo prastarim Čokolinom! Tajni kupci upozoravali na opasnu hranu i nikome ništa


‘Sporna kutija Čokolina (i to ne samo jedna, što je zastrašujuće) nudila se na policama Konzumove trgovine u Splitu s ostalim pakiranjima istog proizvoda novijeg datuma. Valjanost joj je bila do 15. ožujka 2024., a kupljena je početkom lipnja?! Dijete ga je konzumiralo nekoliko dana nakon kupnje nakon čega mu je pozlilo – uslijedilo je nezaustavljivo povraćanje zbog čega je završilo na Hitnoj pomoći’, piše Slobodna Dalmacija

Dijete u Splitu otrovalo se Čokolinom kojemu je prije tri mjeseca istekao rok trajanja! Čokolino je kupljen prošloga tjedna u jednoj od Konzumovih trgovina na splitskoj periferiji.

”Detalji cijele priče oko spomenutog slučaja o kojoj bruje sve mame u mladoj splitskoj četvrti prepunoj malodobne djece dobro su poznati, ali ih nećemo iznositi zbog zaštite djeteta i obitelji čiji je jedan od članova sve prijavio Državnom inspektoratu”, piše Slobodna Dalmacija.

”Sporna kutija Čokolina u pakiranju od 200 g kupljena je prije desetak dana u Konzumovoj trgovini na istoku Splita. Onako kako mnogi od nas, vjerujući trgovcu, učestalo čine prilikom kupnje – u brzini, posežući rukom za nekim od proizvoda u prvom redu na policama, bez provjere datuma valjanosti proizvoda. Dijete ga je prvi put konzumiralo nekoliko dana nakon kupnje nakon čega mu je pozlilo – uslijedilo je nezaustavljivo povraćanje zbog čega je završilo na Hitnoj pomoći.

Više kutija s prastarim rokom na polici Konzuma!

Epilog priče je dijagnoza “trovanje hranom”, a zahvaljujući istrazi upornog člana obitelji i spoznaja kako se sporna kutija Čokolina (i to ne samo jedna, što je zastrašujuće) nudila na policama Konzumove trgovine s ostalim pakiranjima istog proizvoda novijeg datuma. Na njoj je bila otisnuta valjanost do 15. ožujka 2024. (vrijedila je od 16. 03. 2023.), a kupljena je početkom lipnja.

Sanitarna inspekcija je reagirala. Njezini djelatnici izašli su na teren, napravili zapisnik i iz trgovine, kao dokaz, ponijeli sa sobom više kutija sa starim Čokolinom čiji je rok valjanosti istekao prije gotovo tri mjeseca”, navodi Slobodna Dalmacija.

Na temu Čokolino s davno isteklim rokom trajanja, novinarka splitskog dnevnika poslala je novinarski upit i na adresu poznatog trgovačkog lanca. Pitala je, između 0staloga, tko je odgovoran za propust i imaju li dovoljan broj zaposlenika u spomenutom dućanu? Pitali su znaju li inače svi Konzumovi djelatnici, pa tako i oni iz inozemstva, čitati deklaracije i provjeravati rok trajanja proizvoda izloženih na policama.

Konzum: ‘Radi se o ljudskoj pogrešci’

“Izuzetno nam je žao zbog situacije koja se dogodila. Rokovi trajanja proizvoda koje stavljamo na police uneseni su u sustav te odgovorna osoba u prodavaonicama, sukladno proceduri, radi kontrolu rokova. Sve proizvode kojima je istekao rok trajanja bez iznimke uklanjamo iz prodaje”, uzvratili su iz Konzumove Službe korporativnih komunikacija.

“Iako Konzum ima propisane interne procedure i procese rada, nažalost, zbog ljudske pogreške se u iznimnim situacijama može dogoditi da se proizvodi ne povuku sa polica na vrijeme. U slučaju da kupac naiđe na proizvod s isteklim rokom trajanja, isti uvijek može vratiti i uz ispriku mu dajemo ispravan u pola cijene”, navode u Konzumu.

Što se tiče radne snage, kao i ostali poslodavci i Konzum zapošljava strane radnike. Oni, ističu u kompaniji, prolaze edukaciju koja obuhvaća osnovne rada te su osposobljeni obavljati svoj posao isto kao i domaći radnici…

Staru robu na police gura menadžment?!

Valja ovdje podsjetiti da su ‘tajni kupci’, koji su prije tjedan dana, obišli 22 trgovine i mesnice u Zagrebu i okolici, gdje su kupovali raznu robu, poput voća i povrća te mesnih prerađevina, upozorili kako su rezultati kvalitete hrane “katastrofalni”.

“Hrvatska postaje europski kontejner za trećerazrednu robu”, zaključili su aktivisti Građanske inicijative “Kvalitetna i sigurna hrana Hrvatske” pronašavši u baš svim trgovinama i proizvode s isteklim rokom trajanja(!!!) koji nisu smjeli biti na policama. Veliki broj proizvoda bio je, utvrdili su, sumnjivog izgleda ili njihove cijene nisu odgovarale onima koje su na blagajni potrošači trebali platiti.

Akciju su, kažu, proveli, jer imaju izuzetno velik broj prigovora potrošača na kvalitetu i sigurnost hrane, na akcijske cijene i istek roka trajanja proizvoda.

Odgovornost za stavljanje takvih proizvoda na police jest, rekao je Josip Kelemen, jedan od aktivista i savjetnik u redakciji “Halo, inspektore”, na trgovcima te voditeljima poslovnice koji su trebali obaviti nadzor i reći da ih se ne stavlja u prodaju.

– Osim ako to nije u dogovoru s menadžmentom pojedinih trgovačkih lanaca, a imamo izjave bivših i sadašnjih zaposlenika pojedinih trgovačkih lanaca gdje uprave naređuju trgovcima da takvu robu stave u prodaju, iako ne bi smjeli – upozorio je Kelemen.

FOTO: Ilustracija Pixabay

Tajni kupci otkrili: ‘Kupujemo smeće od hrane; Hrvatska postala europski kontejner trećerazredne robe!’