Drugačiji uvjeti najma gradskih stanova socijalno ugroženima; skuplje će plaćati oni s višim primanjima Drugačiji uvjeti najma gradskih stanova socijalno ugroženima; skuplje će plaćati oni s višim primanjima
TweetEmailPrint U Gradu su istaknuli da je ta odluka socijalno pravedna te najavili da će gradonačelnik donijeti zaključak o visini najamnine za stanove kojima... Drugačiji uvjeti najma gradskih stanova socijalno ugroženima; skuplje će plaćati oni s višim primanjima


U Gradu su istaknuli da je ta odluka socijalno pravedna te najavili da će gradonačelnik donijeti zaključak o visini najamnine za stanove kojima upravlja Grad s namjerom da više od 6000 gradskih stanova koriste socijalno ugrožena i kućanstva koja imaju ispodprosječne prihode. Iznosi novih najamnina počet će se primjenjivati od 1. srpnja 2024. godine

Zagrebačka Gradska skupština je na sjednici, uz oštru kritiku i nezadovoljstvo oporbe, prihvatila i Odluku o najmu stanova koju je predložio gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Tom odlukom utvrđuju se uvjeti, mjerila i postupci za davanje u najam stanova kojima upravlja Grad. Stanovi se daju u najam za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih te osoba nižih i srednjih prihoda po priuštivim cijenama.

U Gradu su istaknuli da je ta odluka socijalno pravedna te najavili da će gradonačelnik donijeti zaključak o visini najamnine za stanove kojima upravlja Grad s namjerom da više od 6000 gradskih stanova koriste socijalno ugrožena i kućanstva koja imaju ispodprosječne prihode. Iznosi novih najamnina počet će se primjenjivati od 1. srpnja 2024.

Stanovi za socijalno ugrožene osobe iznajmljivat će se osobama koje su državljani RH, druge članice EU ili su pod međunarodnom zaštitom i koje su u trenutku objave natječaja imale prijavljeno prebivalište u Gradu Zagrebu najmanje tri godine te njihovi prosječni prihodi po članu kućanstva ne smiju prelaziti 30 posto prosječne plaće za višečlana kućanstva te 50 posto za samačka kućanstva.

Podijeljeni u tri razreda

Najmoprimci koji zadovoljavaju kriterije za priuštivo stanovanje podijeljeni su u tri razreda s obzirom na visinu prihoda.

Kućanstva koja imaju manje od 50 posto prosječne mjesečne plaće isplaćene u gospodarstvu Grada Zagreba u prethodnoj godini plaćat će najamninu na razini 12 posto prihoda, kućanstva od 50 do 80 posto prosječne mjesečne plaće plaćat će najamninu na razini 16 posto prihoda, a kućanstva koja imaju više od 80 poto prosječne mjesečne plaće isplaćene u gospodarstvu Grada Zagreba u prethodnoj godini plaćat će najamninu na razini 24 posto prihoda.

Cilj odluke o najmu gradskih stanova u Zagrebu je ustupiti ih socijalnim kategorijama i onima s nižim i srednjim primanjima. Status se neće mijenjati najsiromašnijima, ali hoće onima s najvišim prihodima”, poručio je ranije pročelnik Stručne službe Gradske uprave Željko Matijašec.

Matijašec je izjavio kako se, prema trenutno važećim pravilima, od ukupnog broja stanova koje grad iznajmljuje, oko 2600 stanova u Zagrebu iznajmljuje socijalno ugroženim osobama – po cijeni zaštićene najamnine koja se kreće između 20 i 40 eura za mjesečni najam.

Pomoć za stradale u nevremenu

Zagrebačka Gradska skupština u četvrtak je na prijedlog gradonačelnika prihvatila odluku o novčanoj pomoći za sanaciju oštećenja nastalih na imovini uslijed nevremena na području Zagreba 19. i 21. srpnja.

Pravo na novčanu pomoć može ostvariti fizička osoba koja je vlasnik ili suvlasnik imovine na kojoj je nastalo oštećenje; koja je u dane nevremena imala prijavljeno prebivalište ili boravište te koja je na poziv Grada prijavila štetu na imovini do 7. kolovoza.

Pomoć će se isplaćivati za oštećenje nastalo na obiteljskoj kući, stanu i pomoćnoj zgradi te osobnom vozilu, a na temelju iznosa oštećenja koje će utvrditi stručno radno tijelo gradonačelnika.

Za zgradu čije procijenjeno oštećenje prelazi iznos od 1600 eura, iznos oštećenja utvrdit će vanjske stručne osobe za procjenu većih šteta, a verificirati stručno radno tijelo gradonačelnika.

FOTO: Screenshot videosnimki