EU ISTRAGA: Hrvatske šume odbile u EU parlamentu odgovarati na tvrdnje da organizirano pustoše šume EU ISTRAGA: Hrvatske šume odbile u EU parlamentu odgovarati na tvrdnje da organizirano pustoše šume
HOĆE LI HRVATSKIM ŠUMAMA ZABRANITI UPRAVLJANJE ŠUMAMA u rh?

EU ISTRAGA: Hrvatske šume odbile u EU parlamentu odgovarati na tvrdnje da organizirano pustoše šume

HrvatskaIzdvojeno 1. studenoga 2021. Promise.hr

TweetEmailPrint ”Ne treba smetnuti sa uma da u cijeloj ovoj priči posljednju riječ ima Europska komisija, kao ni činjenicu da je njezin glavni procjenitelj... EU ISTRAGA: Hrvatske šume odbile u EU parlamentu odgovarati na tvrdnje da organizirano pustoše šume


”Ne treba smetnuti sa uma da u cijeloj ovoj priči posljednju riječ ima Europska komisija, kao ni činjenicu da je njezin glavni procjenitelj stanja na terenu upravo Thomas Waitz te o njegovom mišljenju debelo ovisi hoće li Hrvatske šume uopće moći nastaviti sa ikakvim gospodarenjem ičim, a ponajmanje našim šumama. Dakle, upravo sastankom s njime, Hrvatske šume dobile su priliku da dokumentirano, javno, jasno i glasno demantiraju sve naše „lažne i zlonamjerne kritike“. Hrvatske šume d.o.o. poziv su odbile. Slijedeću će priliku, kako se čini, imati pred europskim pravosudnim tijelima”, ističe voditeljica Zelenog odreda koja je svojom dokumentiranom prijavom kriminalnog pustošenja šuma u RH i potaknula istragu europskih institucija

Voditeljica Zelenog odreda – foruma braniteljske udruge Vidra, objavila je na FB stranicama Zelenog odreda da su odgovorni iz velike državne tvrtke koja monopolistički upravlja najvećim dijelom šuma u Republici Hrvatskoj odbili poziv europarlamentarca Thomas Waitza na sučeljavane u Europskom parlamentu – na temu ‘kriminalno upravljanje šumama u RH’. Ovdje prenosimo objavu Zelenog odreda:
”OČEKIVANO: HRVATSKE ŠUME ODBILE POZIV NA OČITOVANJE U BRUXELLESU! U prethodnim smo vas javljanjima izvijestili o pozivu u kojem europarlamentarac i supredsjedatelj Europske stranke zelenih Thomas Waitz poziva predstavnike Hrvatskih šuma d.o.o. na sastanak u Bruxelles. Tema sastanka bio bi razgovor o Waitzovom obilasku opustošenih terena u RH, njegovog otvorenog i javnog prozivanja Hrvatskih šuma za ekocid, te očitovanje HŠ na dokumente iz njihovog poslovanja koji dokazuju i naše, ali i Waitzove navode da u Hrvatskoj Hrvatske šume d.o.o. provode planirano i organizirano pustošenje šuma.
Ne treba smetnuti sa uma da u cijeloj ovoj priči posljednju riječ ima Komisija EU, kao ni činjenicu da je njezin glavni procjenitelj stanja na terenu upravo Thomas Waitz te o njegovom mišljenju debelo ovisi hoće li Hrvatske šume uopće moći nastaviti sa ikakvim gospodarenjem ičim, a ponajmanje našim šumama. Dakle, upravo sastankom s njime, Hrvatske šume dobile su izvanrednu priliku da dokumentirano, javno, jasno i glasno demantiraju sve naše „lažne i zlonamjerne kritike“.

Objavili presliku odgovora Hrvatskih šuma Waitzu

Hrvatske šume d.o.o. poziv su odbile.
Slijedeću će priliku, kako se čini, imati pred europskim pravosudnim tijelima”, stoji u svježoj objavi na Facebook stranici Zeleni odred – forum.
Kao dokaz, administratorica stranice (najčešće je to Vesna Grgić, voditeljica Zelenog odreda i predsjednica braniteljske udruge Vidra), objavila je presliku negativnog odgovora Hrvatskih šuma na poziv Thomasa Waitza.
Europarlamentarac i supredsjedatelj Europske stranke zelenih Thomas Waitz pozvao je, podsjetimo, predstavnike Hrvatskih šuma d.o.o. ranije prošli mjesec na službeni sastanak u Bruxelles, o čemu je također izvijestio Zeleni odred u jednoj od ranijih objava na svojoj FB stranici:
”Budući da je Waitz zbog svojeg izvješća Komisiji EU o uočenim teškim pustošenjima šuma u RH, iznošenja osobnih saznanju i u europsku javnost, te posljednjih dana izložen žestokim napadima Hrvatskih šuma, u maniri civiliziranog Europejca spreman je na dijalog. No, iako HŠ uporno ponavljaju da je Waitz trebao pitati njih, a ne nas i unatoč činjenici da sada imaju priliku službeno i pred kamerama Europarlamenta dokazati da doista „gospodare prema zakonima i propisima te u skladu sa propisima struke“, nešto se nećkaju.

Waitz im nudio da će platiti slanje paketa s dokumentima

Sudeći barem prema službenoj prijepisci sa gosp. Waitzom koju nam je posredstvom svoje tajnice europarlamentarac proslijedio na uvid i raspolaganje, stječe se dojam da se vrhuški HŠ baš i ne ide tamo. Možda je razlog tome što su lijepo zamoljeni da Waitzu pošalju originalni FSC nalaz (u kojemu smo mi, nota bene, pronašli brda lažnih navoda!), dokumente o poslovanju i slično. Umjesto da skoče od veselja što na tako „visokom mjestu“ mogu demantirati sve naše, ali i Waitzove tvrdnje, Hš brine što u primljenom pozivu nije naznačeno tko će još biti prisutan sastanku 🙂, zašto je sastanak zakazan baš određenog dana (6. prosinca 2021.), zašto on ne bi došao ovdje, k njima, pa će oni njemu…te da Waitz lako može vidjeti FSC nalaz na službenim stranicama HŠ jer je original, valjda, preveliki da ga šalju elektroničkim putem.
Naravno da je odmah uslijedio i odgovor koji bi svakog iole normalnijeg čovjeka, blago rečeno, posramio:
„Što se tiče vaše tvrdnje o nemogućnosti donošenja dokumenata: g. Waitz nudi plaćanje paketa koji možete poslati poštom ili dostavnom tvrtkom ako je dokumenata previše da bi sa njima putovali. Ipak – budući da živimo u digitalnom dobu i kako svi želimo spasiti svoje šume, digitalne verzije planova upravljanja i drugi dokumenti bili bi idealni. To se također može primijeniti na razgovor s vašim lokalnim šumarima, možemo organizirati njihovo internetsko povezivanje sa sobom za sastanke”, objavili su ranije administratori FB stranice Zeleni odred – forum.
FOTO: Zeleni odred – forum