Gradski ured za branitelje pomaže promrzloj udovici i sinu ratnog invalida DA PREŽIVE! Gradski ured za branitelje pomaže promrzloj udovici i sinu ratnog invalida DA PREŽIVE!
DRŽAVA OŠTETILA BRANITELJA DA BI OBEŠTETILA OFICIRA JNA (2)

Gradski ured za branitelje pomaže promrzloj udovici i sinu ratnog invalida DA PREŽIVE!

Zagreb 6. veljače 2017. D.K.

TweetEmailPrint Uz osiguranje jednokratne novčane pomoći, Gradski je ured savjetovao udovici hrvatskog branitelja da se po primitku rješenja za doplatak za njegu za malodobnog sina,... Gradski ured za branitelje pomaže promrzloj udovici i sinu ratnog invalida DA PREŽIVE!


Uz osiguranje jednokratne novčane pomoći, Gradski je ured savjetovao udovici hrvatskog branitelja da se po primitku rješenja za doplatak za njegu za malodobnog sina, javi u Gradski ured za branitelje kako bi joj se pokušalo pomoći pri rješavanju stambene problematike, a ponuđena joj je i pomoć u obliku odjeće, obuće i higijenskih potrepština. Sonji Andačić i njezinom sinu pomalo sviće sunce

Nakon što smo u tekstu o udovici hrvatskog dragovoljca i ratnog invalida Željka Gotala opisali kako se, nakon smrti nevjenčanog supruga, Sonja Andačić smrzava i gladuje u podstanarskoj trošnoj kući, zajedno s maloljetnim sinom, zbog čega su prisiljeni skupljati grane borova na Jarunu kako bi se ugrijali i nakon što je naš tekst podijelila i udruga Blokirani te tako osigurala dodatnu čitanost ove tužne priče, reagirao je Gradski ured za branitelje Grada Zagreba i obećao pomoći očajnoj ženi i njezinom maloljetnom sinu.

Sonji Andačić i njezinom pokojnom suprugu, hrvatskom ratnom invalidu, Sud u Korčuli je, da podsjetimo, početkom dvije-tisućitih oduzeo kuću koju im je ustupila Općina Orebić te je presudio da moraju plaćati po 1000 kuna mjesečne odštete bivšem pukovniku JNA iz Beograda (čiju vikendicu im je Općina Orebić dala na korištenje).

Branitelj je 10. studenoga umro, a njegova nevjenčana supruga ostala je bez ikakvih primanja. Ona i sin već nekoliko mjeseci se smrzavaju, dok ih i dalje ovršuje vlasnik kuće u kojoj su stanovali, iako im je njegovu vikendicu Općina Orebić svojedobno dala na korištenje, s pripadajućim ugovorom, potpisom i pečatom.

”Može li Grad Zagreb, odnosno gradonačelnik Bandić, učiniti nešto da pomogne gospođi Andačić, nevjenčanoj supruzi pokojnog hrvatskog ratnog vojnog invalida Željka Gotala, koja doslovce gladuje i smrzava se u podstanarskom stanu na Jarunu, zajedno sa njihovim maloljetnim sinom, jer je nakon smrti supruga ostala bez ikakvih primanja? Supruga hrvatskog branitelja mogla bi umrijeti od gladi i smrzavanja jer joj država za koju joj se suprug borio ne želi pomoći. Može li Grad Zagreb i gradonačelnik Bandić, poznat po socijalnoj osjetljivosti, pomoći gospođi Andačić i njezinom maloljetnom sinu?

Je li odgovornima u Gradu Zagrebu poznato da su Sonja Andačić i njezin nevjenčani suprug Željko Gotal doživjeli veliku nepravdu, kada je sud u Korčuli 2002. presudio da moraju izaći iz kuće bivšeg oficira JNA G. V. i da mu moraju plaćati svaki mjesec 1000 kuna odštete, jer su koristili njegovu vikendicu, iako im je vikendicu na korištenje s pismenim rješenjem ustupila Općina Orebić?

Je li odgovornima u Gradu Zagrebu poznato da su hrvatski branitelj Željko Gotal i Sonja Andačić godinama plaćali oficiru JNA odštetu od 1000 kuna mjesečno, da je Sonja Andačić i dalje dužna to činiti, iako nema nikakvih primanja i iako nema ni za stanarinu (podstanar je na Jarunu, uvečer skuplja grane borova oko jezera kako bi sebe i maloljetnog sina mogla bar malo ugrijati)?

Može li Grad Zagreb osigurati bar ogrjev gospođi Andačić, da se žena i dijete ne smrznu na ovoj hladnoći? Može li im Grad Zagreb možda pomoći riješiti stambeno pitanje (sedamnaestogodišnji dječak ide u Ugostiteljsku školu u Utrinama, no nema osobnu iskaznicu jer ne mogu dobiti boravište, majka se boji da ga policija ne zaustavi i ne zatraži osobnu. I dječak i majka su promzrli, često gladni)?”, upitali smo krajem siječnja Službu za informiranje pri Uredu gradonačelnika Grada Zagreba.

U ponedjeljak 6. veljače stigli su odgovori Gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba, koje ovdje u cijelosti objavljujemo.

”U prostorijama Gradskog ureda za branitelje na lokaciji Vodnikova 14,  održan je sastanak predstavnika Gradskog ureda za branitelje i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom s gospođom Sonjom Andačić, izvanbračnom suprugom pokojnog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata Željka Gotala.

Tijekom sastanka gđa. Andačić je iznijela da je postupila po savjetima i uputama djelatnika Gradskog ureda za branitelje te je od Ministarstva hrvatskih branitelja i Centra za socijalnu skrb Zagreb, Podružnica Susedgrad zaprimila rješenja kojima se utvrđuje pravo na jednokratnu novčanu pomoć, odnosno jednokratnu naknadu.

Gospođi Andačić je savjetovano da u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje podnese zahtjev za obiteljsku mirovinu, što je i učinila te je temeljem toga Gradski ured za branitelje zamolio za požurivanje u postupku rješavanja navedenoga prava. Uvažavajući iznimno teške životne okolnosti, materijalne prilike, a posebno ozbiljno narušeno zdravstveno stanje malodobnog Leona Gotala, zamolili smo i Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom za požurivanje postupka za ostvarivanje prava na doplatak za pomoć i njegu, a požurit će se i rješavanje po zahtjevu za jednokratnu novčanu pomoć koji je gđa. Andačić podnijela u Zakladi hrvatskih branitelja.

Na sastanku je zaključeno kako je prioritet ove obitelji rješavanje stambenoga pitanja, radi čega je gđa. Andačić ponovo savjetovana da se po primitku rješenja za doplatak za pomoć i njegu za malodobnog sina, javi u Gradski ured za branitelje kako bi joj se pokušalo pomoći pri rješavanju stambene problematike.

Gospođi Andačić je naglašeno ukoliko ima potrebu za pomoći oko odjeće, obuće i ostalih higijenskih potrepština da se uvijek može obratiti u Gradski ured za branitelje i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Napominjemo da smo kontinuirano u kontaktu s gospođom Andačić kako bismo je ohrabrili u ostvarivanju njezinih i djetetovih prava.’’, stoji u odgovoru kojeg je potpisala Vesna Helfrih, pročelnica Gradskog ureda za branitelje.