Grgić: Europskoj komisiji poslali smo finalni dokument s DOKAZIMA PLJAČKE naših šuma! Grgić: Europskoj komisiji poslali smo finalni dokument s DOKAZIMA PLJAČKE naših šuma!
PAPIRI o krčenju šumskih prostranstava STIŽU u Bruxelles:

Grgić: Europskoj komisiji poslali smo finalni dokument s DOKAZIMA PLJAČKE naših šuma!

HrvatskaIzdvojeno 19. listopada 2020. Promise.hr

TweetEmailPrint ”Poslali smo koncentrat svega što smo otkrili: udruženi zločinački pothvat osmišljenog modela pljačke i rasprodaje, pogodovanje „investitorima“, imena organizatora i počinitelja pustošenja, dokaze... Grgić: Europskoj komisiji poslali smo finalni dokument s DOKAZIMA PLJAČKE naših šuma!


”Poslali smo koncentrat svega što smo otkrili: udruženi zločinački pothvat osmišljenog modela pljačke i rasprodaje, pogodovanje „investitorima“, imena organizatora i počinitelja pustošenja, dokaze o umiješanosti bivše i sadašnje Vlade, uloge ministara i ministarstava, direktore i voditelje Hrvatskih šuma d.o.o, državne urede i agencije, s posebnim osvrtom na nedjelotvornost anesteziranih sudbenih vlasti. Na tom putu do institucija EU nesebično nam je pomagao Thomas Waitz, eurozastupnik, „glavni“ za provođenje obvezujućih direktiva međunarodne eko mreže Natura 2000 na ovim prostorima. Obećali smo da nećemo stati dok ne zaustavimo zločinačko pustošenje SVIH naših šuma. Nismo stali. Dalje je sve na Komisiji EU, Lauri Kövesi, glavnoj tužiteljica EU i OLAFu. Dokaza i dokumenata im neće nedostajati”, stoji u objavi na Fb stranici Zeleni odred – forum

Vesna Grgić, predsjednica braniteljske udruge Vidra te voditeljica njihovog Zelenog odreda, objavila je na FB stranici Zelenog odreda informaciju da su, na zahtjev odgovornih iz Europske komisije, poslali im finalni službeni dokument pod naslovom Report on Deforestation in the Republic of Croatia‘ (Izvještaj o krčenju šuma u Republici Hrvatskoj)’  te zahtjev za hitnim djelovanjem s tim u vezi.
Njezinu objavu prenosimo ovdje u cijelosti:
”Radili smo puno… i, evo ga! Nakon više od dvije godine borbe za spas naših šuma, prikupljanja tisuća dokumenata koji dokazuju sve modele pljačke, korupcije i kriminala u „gospodarenju“ našim šumama, te mnogo mjeseci u komunikaciji sa institucijama EU, na njihov zahtjev poslali smo, vjerujemo, posljednji službeni dokument/zahtjev za hitnim djelovanjem: Report on Deforestation in the Republic of Croatia.

Ovaj puta poslali smo koncentrat svega što smo otkrili i do sada parcijalno slali institucijama EU: udruženi zločinački pothvat osmišljenog modela pljačke i rasprodaje, pogodovanje „investitorima“, imena organizatora i počinitelja pustošenja, dokaze o umiješanosti bivše i sadašnje Vlade, uloge ministara i ministarstava, direktore i voditelje Hrvatskih šuma d.o.o, državne urede i agencije, sa posebnim osvrtom na nedjelotvornost anesteziranih sudbenih vlasti.

Posebno naglašavamo da nam je na tom trnovitom putu do institucija EU čitavo vrijeme nesebično pomagao izvanredni gospodin Thomas Waitz, eurozastupnik, supredsjednik Europske stranke zelenih, „glavni“ za provođenje obvezujućih direktiva međunarodne eko mreže Natura 2000 na ovim prostorima.
I, to je to!
Obećali smo da nećemo stati dok ne zaustavimo zločinačko pustošenje SVIH naših šuma. Nismo stali.
Dalje je sve na Komisiji EU, Lauri Kövesi, glavnoj tužiteljica Europske unije i OLAFu, Europskom uredu za borbu protiv prijevara. Dokaza i dokumenata svakako im neće nedostajati”, stoji u objavi na FB stranici Zeleni odred – forum

‘U 10 godina u Hrvatskoj otuđeno drvne mase vrijedne milijardu eura!’

O dokumentu ‘Report on Deforestation in the Republic of Croatia‘, kojega je voditeljica Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra, poslala nadležnima u Europskoj komisiji, bilo je govora na nedavnoj press konferenciji ispred Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, kada su branitelji i aktivisti iz Zelenog odreda najavili da su dobili potvrdu od Europske komisije da će zbog nelegalnog pustošenja i pljačke hrvatskih šuma oni uskoro reagirati, a što bi u konačnici trebalo, kako su rekli, rezultirati zabranom daljnje sječe u Hrvatskoj, te sankcioniranjem odgovornih za prekomjernu sječu i pljačku šuma…

”U posljednjih deset godina u Hrvatskoj je otuđeno 17 milijuna kubika drvne mase u vrijednosti od čak milijardu eura. Ogromna je to pljačka, zbog koje smo u posljednjih dvije godine organizirali bezbroj prosvjeda, tribina, marševa, ne bi li senzibilizirali javnost na ovu problematiku. Za to vrijeme, na uvid smo od naših suradnika – insajdera iz Hrvatskih šuma, dobili oko 3000 dokumenata, koje smo proučili i na osnovu kojih tvrdimo da to poslovanje nije zakonito te da su ovdje umrežena mnoga ministarstva. Riječ je o udruženom zločinačkom pothvatu!”, istaknula je tada Vesna Grgić.

Vesna Grgić je naglasila da su DORH-u predali kaznene prijave s jasnim pokazateljima i dokumentima, s konkretnim imenima i prezimenima… Budući da DORH i USKOK, prema njezinim riječima, ništa nisu uradili, obratili su se Europskoj komisiji.

Posebno se tada zahvalila insajderima – ‘poštenim šumarima Hrvatskih šuma’ koji su im, kako je rekla, svojim analitikom i dokumentima objasnili gdje pratiti, što pratiti te kako dokazati umreženi kriminal.

”Ti naši suradnici su anonimni. U početku je to bio samo jedan, sada gotovo u svakoj podružnici Hrvatskih šuma imamo čovjeka koji surađuje s nama – bez obzira na zabrane, na sve strahote koje proživljavaju. Sa svim tim podacima obratili smo se Europskom parlamentu. Pripremili smo ‘fajl’ od 380 stranica i poslali ga na adresu čak 180 europarlamentaraca, ali ne i našim europarlamentarcima. Odmah smo počeli dobivati odgovore. Usmjeravali su nas kome da se javimo. S nama je stupila u kontakt i gospođa Juta Paulus i usmjerila nas ka Europskoj komisiji. Oni su od nas tražili sve dokumente i sve prepiske, baš sve do čega smo došli. U međuvremenu smo bili u kontaktu s euro-parlamentarcem Thomasom Waitz-om, koji je zadužen za provođenje direktiva međunarodne mreže Natura 2000. Direktive Nature 2000 potpisala je i Republika Hrvatska – obvezavši se na očuvanje okoliša, šuma i voda”, naglasila je gospođa Grgić.

Objasnila je da je Thomas Waitz od aktivista Zelenog odreda primio veliku količinu dokaza, na osnovu kojih će od jeseni kontaktirati Europsku komisiju u ime Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra…


Odgovorni u HŠ naveli da su tvrdnje Zelenog odreda neosnovane

Odgovorni u Hrvatskim šumama, podsjetimo, dosad su negirali tvrdnje koje dolaze iz Zelenog odreda.

”Izjave “Zelenog odreda” i kritike na račun poslovanja Hrvatskih šuma su lažne, neutemeljene, neosnovane i zlonamjerne. Iznošenjem netočnih podataka obmanjuje se javnost na štetu društva Hrvatske šume, koje svoju zadaću gospodarenja šumama obavlja uredno, stručno i u skladu s gospodarskim planovima, uvažavajući stroge ekološke, socijalne i ekonomske standarde”, ponavljaju u svojim priopćenjima djelatnici tvrtke čiji je predsjednik Uprave prije nekoliko mjeseci bio priveden, zajedno sa drugim osumnjičenima u sklopu ‘afere vjetroelektrane’. Direktor Hrvatskih šuma, Krunoslav Jakupčić, kasnije je pušten na slobodu.

”Iz EU potvrdili: Kreću rasčišćavati PLJAČKU HRVATSKIH ŠUMA, ZABRANIT ĆE SJEČU, kazniti krivce!”

Foto: FB stranica Zeleni odred – forum: Thomas Waitz s Vesnom Grgić i naslovna strana Reporta