KAKO SE RAĐALA IZDAJA HRVATSKE? Jandroković ne da – da se o legalnosti imovine dužnosnika govori! KAKO SE RAĐALA IZDAJA HRVATSKE? Jandroković ne da – da se o legalnosti imovine dužnosnika govori!
TweetEmailPrint Vidović Krišto predložila je da zbog mega afera koje su zadnjih dana potresle Hrvatsku te zbog ‘veleizdaje’ o kojoj je pisao Nacional Sabor... KAKO SE RAĐALA IZDAJA HRVATSKE? Jandroković ne da – da se o legalnosti imovine dužnosnika govori!


Vidović Krišto predložila je da zbog mega afera koje su zadnjih dana potresle Hrvatsku te zbog ‘veleizdaje’ o kojoj je pisao Nacional Sabor odmah raspravlja o utvrđivanja legalnosti imovine svih pravosudnih i političkih dužnosnika u Hrvatskoj, no Jandroković joj nije dao govoriti, već je taj prijedlog stavio na tek 202. točku dnevnog reda?!

Tjednik Nacional ovaj je tjedan objavio ‘izdajničke dokumente’ koji otkrivaju da je bliski Plenkovićev suradnik, Tomislav Ćorić, u ime Vlade šokiranim HDZ-ovim članovima NO-a Ine krajem 2018. naredio zatvaranje rafinerije Sisak te je tako počinio, prema svemu sudeći, izdaju hrvatskih nacionalnih interesa.

”Ćorić je Nadzornom odboru INA-e u prosincu 2017. prvo pismeno potvrdio da bi zatvaranje sisačke rafinerije bilo protivno interesima Hrvatske, a potom je unatoč tome 12. prosinca 2018. u 15.06 e-mailom Damiru Mikuljanu, Luki Buriloviću i Damiru Vanđeliću u ime Vlade naredio njeno zatvaranje. Kamere su zabilježile kaos na toj sjednici nadzornog odbora Ine, koji je bio tek uvod u mračni izvoz hrvatske nafte u Mađarsku.

Akt izdaje interesa hrvatske države

Nacional ekskluzivno otkriva sadržaj dvaju šokantnih i sasvim proturječnih dokumenata koji potvrđuju da je u prosincu 2018. tadašnji ministar gospodarstva Tomislav Ćorić u ime hrvatske vlade, predvođene premijerom Andrejem Plenkovićem, počinio akt izdaje strateških energetskih interesa hrvatske države.

Dokumenti u posjedu Nacionala pružaju dubinski uvid u to kako se ta izdaja rađala, kada je nastala i kako ju je Tomislav Ćorić pismeno elaborirao. Ti dokumenti otkrivaju kako je Ćorić, koji je Plenkovićevu vladu nedavno napustio na vlastiti zahtjev da bi ga potom donedavni šef iz Banskih dvora, valjda po stečenim zaslugama, lukrativno uhljebio u Hrvatsku narodnu banku, proveo tu izdaju sakateći ključnu energetsku infrastrukturu Ine.

Kao ministar od ključnog povjerenja premijera Andreja Plenkovića, u jednom trenutku izdao je jasnu pismenu naredbu za gašenje sisačke rafinerije nafte iako je ranije osobno potpisao da bi takva odluka bila suprotna ključnim hrvatskim interesima”, stoji između ostaloga u doista šokantnom tekstu Nacionala.

Prespavali događaje koje građani prate sa zebnjom?

Nakon objave tih dokumenata, koji sugeriraju da Hrvatsku vode strukture koje su zbog vlastitih interesa spremne izdati ključne interese Republike Hrvatske, bilo je za očekivati da će se sva oporba burno dići na noge te da će o mogućoj izdaji i pljački Hrvatske odmah raspravljati i Hrvatski sabor…

No, dobar dio oporbe kao da je prespavao velike afere i izvanredne događaje – koje i mnogi obični građani prate s velikom zebnjom i ogorčenjem.

Ustrajni u pokušaju da u Saboru govore o tome bili su tek pojedinci, poput Karoline Vidović Krišto. No predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, nije joj – na današnjem zasjedanju u hrvatsom parlamentu – dozvolio da govori o onome što cjelokupnu javnost najviše zanima, odnosno o onome što je za hrvatske nacionalne interese, prema svemu sudeći, daleko najvažnije.

‘Korupcija je tolika da je nužna hitna rasprava’

Vidović Krišto predložila je, naime, da zbog mega afera koje su zadnjih dana potresle Hrvatsku, Sabor odmah raspravlja o utvrđivanja legalnosti imovine svih pravosudnih i političkih dužnosnika u Hrvatskoj, no Jandroković joj nije dao govoriti, već je taj prijedlog stavio na tek 202. točku dnevnog reda Hrvatskog sabora.

Zastupnica Vidović Krišto pokušala je objasniti zbog čega je nužno raspravljati o korupciji, a ne o nevažnim temama, no šef Sabora prekidao ju je svakih par sekundi te joj izrekao nekoliko opomena.

Evo kako je tekao razgovor:

”Korupcija u Hrvatskoj je takovih razmjera da ništa slično nije viđeno na europskom tlu u zadnjih nekoliko desetljeća”, kazala je Vidović Krišto, no Jandroković ju je prekinuo te prekorio.

”Vi niste nad-saborski zastupnik, pogriješili ste što ste utvrdili takav dnevni red, jer ono što je urgentno stavljate na tek 202. mjesto. Zbog iznimne situacije, zbog takvih mega afera u Hrvatskoj, nužno je da  točka dnevnog reda o utvrđivanji legalnosti imovine svih pravosudnih i političkih dužnosnika bude raspravljena odmah, a ne da je stavljate na 202. mjesto dnevnog reda. To je nedopustivo i to ću obrazložiti”, započela je V. Krišto, no šef Sabora ponovno ju je prekinuo i dao joj opomenu.

Pitala Plenkovića o Ćorićevoj veleizdaji

”Vi ste također kao podanik Ive Sanadera stekli svoju imovinu, pa se sada bojite. Sve mi je jasno”, uspjela je dodati V. Krišto, nakon čega joj je Jandroković oduzeo riječ, a Sabor je nastavio ‘mlatiti praznu slamu’.

Valja podsjetiti da je zastupnica Vidović Krišto jučer postavila zastupničko pitanje premijeru Plenkoviću,  u vezi skandaloznih dokumenata koje je objavio tjednik Nacional, te u vezi s mogućom izdajom nacionalnih interesa.

Njezino zastupničko pitanje Plenkoviću prenosimo u cijelosti:

”Aktualna afera u INI, u kojoj je INA oštećena za gotovo milijardu kuna a da to uopće nije primijetila, pokazala je razmjere korupcije u Hrvatskoj.

Nema nikakve dvojbe da takav razmjer korupcije ne bi bio moguć kada bi institucije Države Hrvatske funkcionirale sukladno zakonu.

Isto tako je u potpunosti jasno da razmjer korupcije u INI nije mogao biti djelo četvrte razine menadžmenta u INI te da su u toj korupciji sudjelovale više razine, i to ne samo iz INE, već iz tijela državne vlasti koje su štitile tu korupciju.

Upravo zbog navedenog, informacije koje je objavio tjednik Nacional otvaraju nove sumnje u protupravnu organiziranost visokih političkih razina u Hrvatskoj koje svojim djelovanjem nanose ogromnu štetu ne samo INI, već i Hrvatskoj u cjelini.

Naime, objavljeno je da je bivši ministar gospodarstva, Tomislav Ćorić, dao uputu hrvatskim članovima Nadzornog odbora INE da daju suglasnost za zatvaranje rafinerije u Sisku. Tako se, s obzirom na to da je rafinerija u Rijeci u rekonstrukciji, sva hrvatska nafta prerađuje u MOL-ovim rafinerijama izvan Hrvatske.

Zatvaranje rafinerije u Sisku zadao je teški udarac gospodarstvu u Sisačko-moslavačkoj županiji, te je suglasnost za taj čin nedvojbeno kazneno djelo nanošenja šteta hrvatskom gospodarstvu, ali je i nedvojbeno kazneno djelo veleizdaje.

‘Zašto ste Ćorića još i nagradili?’

Molim Vas odgovorite mi:

  1. Je li se tadašnji ministar Ćorić s Vama konzultirao vezano uz njegovu uputu Nadzornom odboru INE da se zatvori rafinerija u Sisku?
  2. Informacija o zatvaranju rafinerije u Sisku hrvatskoj javnosti postala je poznata još početkom 2018., tako da je morala biti registrirana od Vas i Vaših suradnika. Jeste li razgovarali s tadašnjim ministrom Ćorićem i jeste li kao predsjednik vlade pokušali zaustaviti ovu štetnu odluku za RH?
  3. Odluka o zatvaranju rafinerije Sisak donesena je 12. prosinca 2018. godine, a Vi ste ministra Ćorića 2020. ponovno postavili za ministra s još većim resorom od onog kojeg je već imao. S obzirom na navedenu štetnu ulogu bivšeg ministra Ćorića, odgovorite mi po kojim ste mu kriterijima, nakon odluke o zatvarnju rafinerije Sisak, ponovno dali mandat?”, stoji u zastupničkom pitanju Karoline Vidović Krišto upućenom hrvatskom premijeru.

Andrej Plenković nije odgovorio na postavljena pitanja – jer je aktualni sat odgođen zbog njegove bolesti. Hrvatski premijer ima, naime, koronu.

Zatvaranje Rafinerije Sisak je PROTUZAKONITO; ugrožava energetsku i NACIONALNU SIGURNOST RH!

Lovrinović: Kada cisterne jednom KRENU U MAĐARSKU, nikada se NEĆE VRATITI u Sisak!

FOTO: Preslika sa stranice nacional.hr-a, preslika s FB profila Karoline Vidović Krišto