Le Monde: EU tužiteljstvo donosi promjene u Hrvatsku; Vlada RH i DORH s mukom se opravdavaju Le Monde: EU tužiteljstvo donosi promjene u Hrvatsku; Vlada RH i DORH s mukom se opravdavaju
TweetEmail1Print Svjetski poznati Le Monde piše kako je uhićenje Žalac u Hrvatskoj izazvalo žestoku polemiku o nedjelovanju domaćeg pravosuđa i prisililo Hrvatsku vladu i tužiteljstvo da... Le Monde: EU tužiteljstvo donosi promjene u Hrvatsku; Vlada RH i DORH s mukom se opravdavaju


Svjetski poznati Le Monde piše kako je uhićenje Žalac u Hrvatskoj izazvalo žestoku polemiku o nedjelovanju domaćeg pravosuđa i prisililo Hrvatsku vladu i tužiteljstvo da se s mukom  opravdavaju. “Afera Žalac tako je postala prvi simbol promjena koje donosi Europsko javno tužiteljstvo”, zaključuju utjecajne francuske novine. Gotovo istovremeno Nacional.hr piše da su dobili uvid u dio sadržaja svjedočenja nedavno uhićene bivše tužiteljice iz slučaja Agrokor Mirele Alerić Puklin, iz kojeg proizlazi da ona želi progovoriti o zataškavanju afere Borg i detaljima odbacivanja kaznene prijave protiv bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i ostalih umiješanih. ”Ta afera vodi do vrha Vlade i samog Plenkovića, jer je tajna skupina savjetnika koji su radili na lex Agrokor, a poslije profitirali kao savjetnici izvanredne uprave Agrokora, oformljena po njegovu nalogu”, piše Nacional

Francuske dnevne novine Le Monde objavile su opsežan članak o prvim rezultatima rada Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), osnovanog ove godine u lipnju, kojem je na čelu Laura Codruta Kövesi, iznimno uspješna bivša čelnica rumunjske antikorupcijske agencije. Pritom je u svom članku Le Mondeov regionalni dopisnik iz Beča, Jean-Baptiste Chastand, posebno izdvojio uspjehe tog Ureda u Hrvatskoj, odnosno slučaj Softver, ističući kako je članica vladajuće stranke HDZ, četrdesetdvogodišnja Gabrijela Žalac, prva bivša ministrica kojoj je Europsko javno tužiteljstvo odredilo pritvor.

U naslovu i podnaslovu teksta svjetski poznatog lista stoji sljedeće: ”Obećavajući počeci europskog državnog tužiteljstva: godinu dana nakon osnivanja pokrenuli brojne istrage i strpali u istražni zatvor bivšu hrvatsku ministricu zbog pronevjere europskih fondova”.

Novinar Le Mondea dodao je, između ostaloga, kako je uhićenju bivše ministrice u Plenkovićevoj vladi prethodio članak Telegramova novinara Andrej Dimitrijevića, da je softver koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU platilo 13 milijuna kuna zapravo koštao 2,9 milijuna te njegova prijava slučaja Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF) u rujnu 2019. OLAF je slučaj potom proslijedio EPPO-u.

‘Hrvatsko pravosuđe zataškava kriminal’

Chastand je za članak razgovarao s Telegramovim novinarom te prenosi njegovu izjavu da je hrvatsko pravosuđe imalo sve elemente slučaja čak dvije godine, ali “pritom nije poduzelo ništa” te da je uvjeren kako će Europsko javno tužiteljstvo “rasvijetliti slučajeve koje je hrvatsko tužiteljstvo pokušalo zataškati”, prenosi Telegram.hr

Le Monde piše kako je uhićenje Žalac u Hrvatskoj izazvalo žestoku polemiku o nedjelovanju domaćeg pravosuđa i prisililo hrvatsku Vladu i tužiteljstvo da se – s mukom – opravdavaju. “Afera Žalac tako je postala prvi simbol promjena koje donosi Europsko javno tužiteljstvo”, zaključuju utjecajne francuske dnevne novine.

Bivšoj ministrici Žalac, koja je i dalje članica Predsjedništva HDZ-a, i ostalim suosumnjičenicima iz afere preplaćenog softvera, 10. prosinca prošle godine istražni je zatvor produljen za još mjesec dana. No, kako je EPPO u međuvremenu ispitao sve svjedoke, Žalac je danas puštena na slobodu. Tomislav Petric, bivši ravnatelj SAFU-a, te poduzetnici Mladen Šimunac i Marko Jukić mogli bi iz istražnog zatvora izaći do kraja ovog tjedna”, navodi Telegram.hr.

USKOK ušutkao svjedoka koji želi razotkriti zataškavanje afere Borg?!

Valja ovdje skrenuti pozornost i na informaciju koju je danas objavio Nacional.hr, a koja, prema svemu sudeći, potvrđuje da hrvatsko tužiteljstvo zataškava kriminal na najvišoj razini, a moguće je da ukazuje i na paniku u DORH-u, USKOK-u i u Vladi RH – nakon što su unutar tih institucija postali svjesni da i u Hrvatskoj sada postoji neovisno pravosudno tijelo koje procesuira kriminal, ali i razotkriva zataškavanje kriminala na najvišoj razini.

”Zapisnik sa saslušanja bivše tužiteljice otkriva kako je Uskok ušutkao svjedoka insajdera koji želi progovoriti o zataškavanju afere Borg – najvećeg skandala Plenkovićeve vlade”, stoji u podnaslovu teksta na web stranici Nacionala.

”Nacional je dobio ekskluzivan uvid u dio sadržaja svjedočenja nedavno uhićene bivše tužiteljice iz slučaja Agrokor Mirele Alerić Puklin, iz kojeg proizlazi da ona želi progovoriti o zataškavanju  afere Borg i detaljima o odbacivanju kaznene prijave Ivice Todorića protiv bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i ostalih umiješanih u tu aferu.

‘Afera vodi i do samog Plenkovića’

Afera vodi do vrha Vlade i samog premijera Andreja Plenkovića, jer je tajna skupina savjetnika koji su radili na lex Agrokor, a poslije profitirali kao savjetnici izvanredne uprave Agrokora, oformljena po njegovu nalogu.

Zbog te afere podneseno je više kaznenih prijava, nekoliko ih je podnio sam Ivica Todorić, ali USKOK je najbrže reagirao na prijavu koju su predale političke stranke Živi zid i Slobodna Hrvatska, izravno optuživši premijera Plenkovića, potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, ministra financija Zdravka Marića i bivšeg povjerenika u Agrokoru Antu Ramljaka da su namjerno obmanjivali javnost govoreći neistine o stanju u trgovačkom društvu Agrokor d.d. te koristeći svoj položaj omogućili posebnoj skupini fizičkih i pravnih osoba, biranih od Martine Dalić, zaradu na poslovima u Agrokoru nakon 10. travnja 2017. to jest nakon dolaska izvanredne uprave na čelu s Ramljakom”, stoji u sažetku teksta Nacionala objavljenog danas (utorak 4. siječnja 2022.).

FOTO: Screenshot videosnimke govora Laure Kovesi; preslika stranice Le Mondea

LAURA KAO BULDOŽER: Remetinec će biti pun ministara i sudaca, kao što su i rumunjski zatvori bili?!

Ured europske tužiteljice Kövesi već pokrenuo 430 istraga u Hrvatskoj! U pitanju su milijarde eura