LJUBAV PREMA KORIJENIMA: Likovni natječaj NA TEMU HRVATSKE u Čileu izazvao velik interes LJUBAV PREMA KORIJENIMA: Likovni natječaj NA TEMU HRVATSKE u Čileu izazvao velik interes
TweetEmailPrint Prvu nagradu na natječaju osvojila je Katherine Hrdalo, akrilikom na platnu, pod naslovom Entre Dubrovnik y Lokrum. Autorica je izjavila da je u... LJUBAV PREMA KORIJENIMA: Likovni natječaj NA TEMU HRVATSKE u Čileu izazvao velik interes


Prvu nagradu na natječaju osvojila je Katherine Hrdalo, akrilikom na platnu, pod naslovom Entre Dubrovnik y Lokrum. Autorica je izjavila da je u procesu stvaranja razmišljala o povijesti svoje obitelji

Koliko je očuvanje nacionalnog identiteta, tradicije, kulture, jezika, običaja… dragocjeno i važno, najbolje znaju i osjećaju oni koji su iz nekog razloga bili prisiljeni iselili iz  domovine Hrvatske. Upravo to je i razlog zbog kojeg su nerijetko pojedini narodni običaji, plesovi, zavičajne nošnje, tradicija… bolje sačuvani izvan granica Hrvatske, nego u samoj Hrvatskoj.

Tako hrvatska folklorna društva u Južnoj Americi još uvijek plešu neke hrvatske plesove, kakve u domovini više nitko ne izvodi i koje više nitko i ne zna plesati, a o čemu je u razgovoru za Promise.hr nedavno svjedočio Pablo Sapulveda Rosso, Čileanac hrvatskih korijena i veliki poznavatelj hrvatske tradicije i folklora, koji u Čileu sam šije narodne nošnje mnogih hrvatskih krajeva.

Taj veliki zaljubljenik u hrvatski folklor, s kojim smo razgovarali za vrijeme Hrvatskih svjetskih igara u Zagrebu, tvrdi, primjerice, da je jedan hrvatski ples nastao za vrijeme Hrvatskog preporoda, ostao sačuvan jedino u Čileu. Riječ je o vrsti slavonskog kola, odnosno o Dvoranskom kolu, koje je u Hrvatskoj izgubljeno stotinu godina. Nakon Prvog svjetskog rata taj je ples iščeznuo iz domovine, ali se sačuvao u Čileu. Tamo je to stotinu godina bio jedini hrvatski ples, tvrdi Sapulveda Rosso, a njegove teze potvrđuju i pojedini hrvatski etnolozi.

Na očuvanju hrvatskog nacionalnog identiteta i tradicije u Čileu strastveno i s velikom ljubavlju rade i mnogi drugi potomci hrvatskih iseljenika.

Tako je Franco Ferrera Cvitanovic pokrenuo udrugu Hrvartis (Arte Croata), putem koje u Santiagu de Čileu promiče hrvatsku baštinu i umjetnost. Nakon vrlo uspješnog literarnog natječaja, otvorio je nedavno i likovni natječaj na temu Hrvatske.

„Natječaj je izazvao veliko zanimanje. Radovi su rezultat umjetničke maštovitosti, osjećaja i nadasve ljubavi prema svojim korijenima i hrvatskoj kulturi koja sadrži velikodušnost, osjećaj prijateljstva i poštovanja…“, izjavio je Andres Hermosilla Soliz, direktor Hrvartisa, a prenosi Hrvatska matica iseljenika na svojoj web stranici

Prvu nagradu na natječaju osvojila je Katherine Hrdalo, akrilikom na platnu, pod naslovom Entre Dubrovnik y Lokrum. Autorica je izjavila da je u procesu stvaranja razmišljala o povijesti svoje obitelji. Osim novčane nagrade, koju dodjeljuje Hrvartis, Katherine Hrdalo je u ime Hrvatske matice iseljenika iz Splita, uručena i monografija slikara Emanuela Vidovića, donacija Muzeja grada Splita.

FOTO: Pablo Sapulveda Rosso, Hrvatska matica iseljenika