‘Na djelu je udruženi zločinački poduhvat u kojem sudjeluje gradonačelnik Tomašević!’ ‘Na djelu je udruženi zločinački poduhvat u kojem sudjeluje gradonačelnik Tomašević!’
TweetEmailPrint ”Prvo Milan Bandić, a potom i Tomislav Tomašević učinili su i čine sve kako veliki EU projekt ne bi uspio. Da stvar bude... ‘Na djelu je udruženi zločinački poduhvat u kojem sudjeluje gradonačelnik Tomašević!’


”Prvo Milan Bandić, a potom i Tomislav Tomašević učinili su i čine sve kako veliki EU projekt ne bi uspio. Da stvar bude apsurdnija, svojevremeno je Tomašević kritizirao Bandića zbog blokiranja EU projekta na Srebrnjaku. Hvalio je projekt, najavljivao njegovu realizaciju kad preuzme vlast, a sada kad je na vlasti pokazuje da je veći Bandić od Bandića. Još žešće i strastvenije blokira projekt, a pri tome ne daje nikakva suvisla objašnjenja. Čini mi se da će europski istražitelji imati puno posla oko europskog projekta DB Srebrnjak. Sa zanimanjem očekujem pravosudni epilog ove zagrebačke blamaže”

Za razgovor o uzrocima i mogućim posljedicama rasula hrvatskog javno zdravstvenog sustava, liječničkim prosvjedima te aferama u gradu Zagrebu dr. sc. Trpimir Goluža itekako je relevantan sugovornik. Poznati zagrebački  ginekolog aktualni je zastupnik te član Odbora za zdravstvo Gradske skupštine Grada Zagreba, ranije je bio predsjednik Hrvatske liječnike komore, jedan je od osnivača i bivši predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) te je sudjelovao u organizaciji liječničkog štrajka u vrijeme ministra Rajka Ostojića… S dr. Golužom razgovarali smo o dugogodišnjem urušavanju javnog zdravstva u Hrvatskoj te o mučnoj ‘aferi Srebrnjak’…

Kako komentirate činjenicu da su hrvatski građani, prema izvješću Pučke pravobraniteljice, prošle godine imali najviše pritužbi na povrede prava u zdravstvu? Trebaju li građani podržati liječnike u prosvjedima i zajedno s njima izaći na ulice, kao što predlaže dr. Leonardo Bressan iz KOHOM-a?

Nisam vidio to izvješće pa ga ne mogu detaljnije komentirati. Pretpostavljam da je iskazano nezadovoljstvo prvenstveno posljedica nedostupnosti potrebne zdravstvene usluge, a ne njene nekvalitete.

Slažem se s kolegom Bressanom da bi nas građani trebali podržati u prosvjedima, jer prosvjedi osim zahtjeva za poboljšanje našeg materijalnog i radno pravnog statusa jasno artikuliraju i nužnost donošenja konkretnih mjera za očuvanje javnog zdravstvenog sustava što je u interesu svih građana. Hrvatski javni zdravstveni sustav u velikim je organizacijskim, financijskim, kadrovskim i funkcionalnim problemima. Usudio bih se reći da mu nije dovoljan neki oblik reforme već temeljito restrukturiranje po svim razinama zdravstvene zaštite i sastavnicama kompletnog sustava.

Ako se čim prije ne poduzmu odlučne mjere, posve je realno očekivati da će javna zdravstvena usluga prosječnom hrvatskom građanu postati još nedostupnija i manje kvalitetna. Zadnji je čas za spriječavanje scenarija po kojem će kvalitetna zdravstvena usluga biti privilegija bogatih, a ne prvo svih hrvatskih građana.

Upravo stoga građani trebaju podržati naše prosvjede.

Dok liječnici i građani upozoravaju da se sustav javnog zdravstva raspada, svjedočimo sustavnom gušenju i blokiranju dragocjenog i unaprijed plaćenog EU projekta izgradnje nove dječje bolnice i translacijskog centra na Srebrnjaku! Kako to protumačiti?

Blokiranje tog velikog EU projekta je zločin! To je udruženi zločinački poduhvat lokalne i državne vlasti čiji su sudionici, osim gradonačelnika Zagreba Tomaševića, nepoznati široj javnosti. Teško je razumjeti koji interesi vode te zločince, no situacija oko izgradnje translacijskog centra DB Srebrnjak štetna je i sramotna za Republiku Hrvatsku. Narušila nam je ugled pred našim europskim partnerima i bitno ugrozila perspektivu pružanja vrhunske zdravstvene skrbi bolesnoj djeci. Danas umjesto najsuvremenije dječje bolnice u Europi, u kojoj se najmodernijim metodama liječe bolesna djeca, imamo ogromnu građevinsku jamu koja ugrožava statičku sigurnost postojeće bolnice i 400 milijuna kuna na računu Ministarstva znanosti koje ćemo gotovo sigurno morati vratiti u europsku blagajnu. Čini mi se da će europski istražitelji imati puno posla oko europskog projekta DB Srebrnjak. Sa zanimanjem očekujem pravosudni epilog ove zagrebačke blamaže.

Kakva je uloga Grada, odnosno zagrebačkog gradonačelnika, u cijeloj toj mučnoj priči?

Grad Zagreb je osnivač odnosno vlasnik Dječje bolnice Srebrnjak. Na početku su iz Grada snažno podržali projekt, Grad je uložio znatna sredstva da bi bolnica dobila projekt, ali poslije su potpuno promijenili pristup projektu. Prvo Milan Bandić, a potom i Tomislav Tomašević učinili su i čine sve kako veliki EU projekt ne bi uspio. Da stvar bude apsurdnija, svojevremeno je Tomašević kritizirao Bandića zbog blokiranja EU projekta na Srebrnjaku. Hvalio je projekt, najavljivao njegovu realizaciju kad preuzme vlast, a sada kad je na vlasti pokazuje da je veći Bandić od Bandića. Još žešće i strastvenije blokira projekt, a pri tome ne daje nikakva suvisla objašnjenja.

Zastupnik Renato Petek ovih dana naglašava da gradonačelnik Tomašević intenzivnije surađuje s tvrtkom Petra Pripuza od Milana Bandića, iako je ranije obećavao preispitivanje svih ugovora s tom tvrtkom. U isto vrijeme dr. Boro Nogalo upozorava da Tomašević sustavno radi na eutanaziji projekta na Srebrnjaku, iako je prije izbora kritizirao Bandića zbog blokade tog projekta najavljujući da će on nastaviti projekt Dječje bolnice Srebrnjak: što se dogodilo Tomaševiću; je li ucijenjen, podmićen, ili jednostavno nije vjerodostojan? 

Posve je jasno da je Tomislav Tomašević doživio potpunu preobrazbu od kad je preuzeo vlast u Gradu. Tomislav Tomašević prije no što je postao gradonačelnik i gradonačelnik Tomislav Tomašević potpuno su različiti ljudi. Ponekad mi se čini kao da se u liku Tomislava Tomaševića dogodila reinkarnacija omraženog mu Milana Bandića. Ne znam je li u pozadini tog preobražaja ucjena, strah, mito, nesposobnost ili suočavanje s realnošću, ali sam poprilično siguran da bi pokojni gradonačelnik bio jako ponosan kad bi vidio u što se pretvorio Tomašević. Čini mi se da bi to doživio vlastitom pobjedom i porazom nadobudnog oporbenog Tomaševića.

Po Tomaševićevim postupcima izgleda da osovina Bandić – Pripuz nije bila „kriminalna, koruptivna, klijentelistička“ kao što je nekoć tvrdio jer se suradnja sa „spornim tvrtkama“ nije samo nastavila već i intenzivirala. To je najbolje na svojoj koži osjetio kolega zastupnik Petek koji je nepravomoćno i osuđen jer je povjerovao oporbenoj Tomaševićevoj retorici i prenosio je u javnost.

Kako komentirate informacije da je Grad Zagreb zatražio novog sudskog vještaka u sporu oko izgradnje Centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak, iako je prethodni ovlašteni vještak dao nalaz koji ide u korist Grada Zagreba, a protiv interesa građevinske tvrtke Kamgrad? Grad, prema svemu sudeći, radi u korist privatne tvrtke, a protivno interesima Grada Zagreba? Što vam to govori?

Nevjerojatno! Izgleda kako Grad Zagreb radi protiv samog sebe. Takvi postupci sugeriraju da Grad Zagreb ne želi zaštititi vlastite interese, što više da inzistira na vlastitoj šteti. I to ide u prilog onoj tezi da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu u kojem vrlo aktivno sudjeluje i gradonačenik Zagreba.

Uništava li se hrvatsko javno zdravstvo planski i namjerno u korist privatnih poliklinika? Kako će se siromašni građani u Hrvatskoj liječiti, ako se uništavanje nastavi?

Nadam se da kronična nesposobnost upravljanja javnim zdravstvenim sustavom nije tendenciozna i da se javno zdravstvo ne uništava s predoumišljajem. No, upornost takvog lošeg i neodgovornog upravljanja pobuđuje sumnju i u planove pogodovanja privatnom kapitalu. Debelo kasnimo s promjenama u zdravstvu, već desetljećima se ne donose prave odluke. Vrijeme je pregazilo sustav, a on opstaje samo zahvaljujući entuzijazmu većine zdravstvenih radnika.

Ako nastavimo ovako zdravstvene će usluge biti teže dostupne i manje kvalitetne za obične građane. Može se očekivati dolazak ozbiljnijeg „privatnog igrača, kapitala iz inozemstva“ koji će u svoje ustanove angažirati najbolji stručni kadar iz javnog zdravstvenog sustava što će ugroziti kvalitetu usluge u javnom sustavu. Da se to ne bi dogodilo ili da bi se dogodilo u manjoj prihvatljivoj mjeri potrebni su politička volja, hrabrost i znanje kako bi očuvali javno-zdravstveni sustav, na dobrobit svih hrvatskih građana.

FOTO: Screenshot videosnimke; preslika s FB profila Tomislava Tomaševića

Tekst je dio projekta ‘Uništavaju li javno zdravstvo planski u korist privatnih poliklinika i kako će se siromašni liječiti?’, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – Agencije za elektroničke medije

Grad pogoduje privatnoj tvrtki na vlastitu štetu i tiho ubija EU projekt Srebrnjak?! A Fuchs šuti

‘Zbog Tomaševića ostat ćemo i bez bolnice i bez 60 milijuna eura! Iza svega su koruptivne i nečasne radnje’