Nakon ‘žena’, Tomašević ukinuo ‘majku’ i ‘oca’ pa imamo roditelja 1 i 2 te osobe koje menstruiraju Nakon ‘žena’, Tomašević ukinuo ‘majku’ i ‘oca’ pa imamo roditelja 1 i 2 te osobe koje menstruiraju
TweetEmailPrint Uvođenje ‘politički korektnog’ novogovora mnogi su na društvenim mrežama ismijali i osudili. Odmah se neuvjerljivim tumačenjem oglasila Dinka Živalj, Tomaševićeva glasnogovornica, koja tvrdi da... Nakon ‘žena’, Tomašević ukinuo ‘majku’ i ‘oca’ pa imamo roditelja 1 i 2 te osobe koje menstruiraju


Uvođenje ‘politički korektnog’ novogovora mnogi su na društvenim mrežama ismijali i osudili. Odmah se neuvjerljivim tumačenjem oglasila Dinka Živalj, Tomaševićeva glasnogovornica, koja tvrdi da ukidanje pojmova ‘majka’ i ‘otac’ nije ideološki motivirano, već da je to učinjeno ‘kako bi se izbjeglo da jedno dijete dobije dva poklona za Svetog Nikolu – u slučaju da mu i majka i otac rade u Gradskoj upravi’?!

Nakon što je nova gradska vlast žene nedavno preimenovala u ‘osobe koje menstruiraju’, sada su otišli i korak dalje te su, u formularima koje su dijelili svojim zaposlenicima, ukinuli pojmove ‘majka’ i ‘otac’.

Djelatnici Zagrebačke uprave i Zagrebačkog holdinga, nedavno su, naime, dobili obrazac kojim daju pristanak da njihovo dijete dobije dar za Svetog Nikolu.

No, u ‘Izjavi’ koju trebaju potpisati, u poljima koja su prijašnjih godina bila označena s “otac” i “majka” sada postoje nazivi “roditelj 1” i “roditelj 2”. Ovakvo uvođenje ‘politički korektnog’ novogovora mnogi su na društvenim mrežama, odnosno u komentarima ispod tekstova, mahom osudili te ismijali.

Zašto dijete ne bi dobilo dva poklona?

Zato se, valjda, s vrlo neuvjerljivim tumačenjem oglasila Dinka Živalj, glasnogovornica gradonačelnika Tomaševića. Za jedan portal kazala je da ukidanje pojmova ‘majka’ i ‘otac’ nije bilo ideološki motivirano.

Tvrdi, naime, da je dokument ovako sročen iz praktičnih razloga.

“Izjava je temeljena na novom kolektivnom ugovora za službenike i namještenike Grada Zagreba, koji slijedi zakon o definiciji roditelja i skrbnika. Ona služi tome da, ako u gradskoj upravi rade dva roditelja, samo jedan od njih može dobiti poklon”, rekla je Živalj, a prenosi  Zagrebinfo.

Zar se ukidanjem pojma majka obogaćuje jezik?

”ŽENE nisu samo osobe koje menstruiraju, a MAJKE su puno više od RODITELJA 1 ili RODITELJA 2❗️

“Progresivni” političari koji se samopredstavljaju neprikosnovenim zaštitnicima društvenog položaja i uloge žena i zagovoriteljima njihovih prava, tvrde da uvodeći nove rodno nediskriminirajuće termine i pojmove “unaprijeđuju i obogaćuju” naš svakodnevni jezik.

Progresivci tvrde da ŽENA nije žena već je samo OSOBA KOJA MENSTRUIRA, a da MAJKA nije majka već OSOBA KOJA JE RODILA odnosno da RODITELJ 1 ili RODITELJ 2.

Nije li svođenje žena na privremeni fiziološki proces i zatiranje najtoplije riječi u svakom jeziku zapravo DEGRADIRANJE, a ne progrediranje toplijeg, nježnijeg i ljepšeg spola?”, komentirao je pak dr. Trpimir Goluža, zastupnik u Gradskoj skupštini, Tomaševićevo ukidanje ključnih riječi hrvatskog jezika na svom Facebook profilu.

Nakon svega, nameće se pitanje je li zagrebački gradonačelnik uopće čitao Orwella i njegov klasik ‘1984.‘, kada dopušta da mu  ‘Ministarstvo istine’ kroji, prema svemu sudeći, novogovor kakvog je kultni engleski pisac prorekao u toj mračnoj i turobnoj knjizi.

FOTO: Preslika ‘Izjave’ za zaposlenike Gradske uprave; preslika videosnimke