‘Plenković vikao na Tramišak i tražio da mu otkrije što je pričala europskim tužiteljima’, piše Nacional ‘Plenković vikao na Tramišak i tražio da mu otkrije što je pričala europskim tužiteljima’, piše Nacional
TweetEmailPrint Nataša Tramišak mu je, prema navodima Nacionalovog izvora, rekla da joj zakon ne dopušta iznositi detalje iz tajne istrage. Sve je to navodno... ‘Plenković vikao na Tramišak i tražio da mu otkrije što je pričala europskim tužiteljima’, piše Nacional


Nataša Tramišak mu je, prema navodima Nacionalovog izvora, rekla da joj zakon ne dopušta iznositi detalje iz tajne istrage. Sve je to navodno prijavljeno DORH-u, piše Nacional u tekstu koji bi, sudeći prema nedavnoj gruboj reakciji premijera prema novinarki i urednicima Jutarnjeg lista, Plenkovića mogao ponovno učiniti nervoznim

”Plenković je pred svjedocima počeo vikati na ministricu Tramišak tvrdeći da FINA ne može održavati sustav eFondovi. Rekao je da se s time ne slaže i da je to protivno zakonu’, pišu glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić i njegova zamjenica Orhidea Gaura Hodak u današnjem broju tog tjednika.

Nacional također navodi da je ‘insajder’ iz HDZ-a, koji je spreman sve potvrditi i pred istražiteljima Uskoka i Ureda europskog tužitelja, izjavio da je Plenković tražio od Tramišak da ga informira o detaljima svog iskaza Uredu europskog javnog tužitelja oko Gabrijele Žalac i afere Softver.

Tramišak mu je, prema navodima istog izvora, rekla da joj zakon ne dopušta iznositi te informacije. Sve je to, navodno, prijavljeno DORH-u’, piše Nacional u tekstu koji bi, sudeći prema nedavnoj gruboj reakciji premijera prema novinarki Jutarnjeg lista, Plenkovića mogao ponovno učiniti nervoznim.

Nacional, naime, navodi da je na temelju razgovora s više izvora bliskih Vladi, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kao i vrhu HDZ-a doznao dva ključna razloga zbog kojih je nedavno smijenjena ministrica Nataša Tramišak te zašto je zapravo izgubila povjerenje premijera Andreja Plenkovića…

Nikola Grmoja je, podsjetimo, prije par dana u Saboru citirao ranije objavljene medijske informacije o smjeni ministrice Tramišak, navodno zbog tvrtke Omega Software. Pitao je premijera što misli o tome.

Plenković je rekao da je ‘nebulozni članak Jutarnjeg lista sramota za novinarku, urednika, glavnog urednika i za kuću’.

‘Nikakve istine nema u tome da sam ja vršio bilo kakav pritisak, a kamoli da bi u moje ime to činili neki ljudi, poput mojih savjetnika’, poručio je Plenković, dodajući da u Vladi želi imati ljude koji funkcioniraju timski.  ‘Te vaše insinuacije netočne su i nisu vrijedne spomena’, rekao je premijer, ne skrivajući pri tom da ga je pitanje izbacilo iz takta.

Valja ovdje primijetiti da do jučer bezbrižni hrvatski političari i najviši državni dužnosnici imaju puno više razloga za nervozu – od trenutka kada je i u Hrvatskoj počeo raditi Ured europskog javnog tužitelja, kojega vodi slavna i beskompromisna Rumunjka Laura Codruța Kövesi.

Poznato je, naime, da se glavna europska tužiteljica nimalo ne ustručava podignuti optužnice i protiv najvećih moćnika, u slučajevima kada krak istrage dovede do njih.

Dok je bila na čelu rumunjskog Ureda za borbu protiv korupcije od 2013. do 2018., političari u Rumunjskoj su itekako strahovali od Laure. Istražila je nekoliko tisuća članova koruptivne mreže Rumunjske, od političara, sudaca i poduzetnika do novinara. Njena neumoljiva borba je rezultirala osudom nekoliko desetaka gradonačelnika i lokalnih moćnika, nekoliko ministara, više od deset parlamentarnih zastupnika, a kruna svega bila je osuda bivšeg premijera Rumunjske Adriana Nastasea i gradonačelnika glavnog grada Sorina Oprescua.

Istim beskompromisnim i neustrašivim stilom Laura Kövesi nastavila je raditi i na čelu Europskog javnog tužiteljstva (EPPO), što najbolje potvrđuju dosadašnji rezultati europskih tužitelja u Hrvatskoj, odnosno uhićenja i optužnice protiv dojučerašnjih Plenkovićevih ministara i drugih visokih dužnosnika.

Možda je i zato hrvatski premijer reagirao dosta nervozno, izvrijeđavši novinarku i urednike zbog teksta ‘Čemu žal za Žalac? ‘Premijera je bespogovorno slušala, a Tramišak je pala kad je takla Omegu‘?

Vrijeme će vjerojatno pokazati tko je govorio (pisao) istinu: premijer, ili novinari koji su istraživali pozadinu smjene ministrice Tramišak.

Bila je triput uspješnija od Žalac i nije korumpirana. Zato ju je Plenković, izgleda, i smijenio

Ured europske tužiteljice Kövesi već pokrenuo 430 istraga u Hrvatskoj! U pitanju su milijarde eura 

U rumunjske zatvore trpala ministre, suce pa i premijera; sada strah u kosti ulijeva hrvatskim političarima

FOTO: Screenshot videosnimek; preslika s nacional.hr