Posebna pažnja na poseban dan Posebna pažnja na poseban dan
PROSLAVE DJEČJIH ROĐENDANA

Posebna pažnja na poseban dan

Obitelj 2. studenoga 2016. S.P.K

TweetEmailPrint Kada je svojevremeno naša sugovornica Eva Anđela Delale pitala svoju tada 7-godišnju kćer Enu zašto se rođendan ne slavi svaki dan, djevojčica se... Posebna pažnja na poseban dan


Kada je svojevremeno naša sugovornica Eva Anđela Delale pitala svoju tada 7-godišnju kćer Enu zašto se rođendan ne slavi svaki dan, djevojčica se zamislila i ponudila dva odgovora. Prvi je glasio: “Zato što bismo tada imali stotinu godina”, a drugi je bio još zanimljiviji: “Zato što bismo stalno jeli slatkiše pa bi nam svi zubi bili crni”

djecji rodjendanKako rođendan nije svaki dan, baš je zato djeci iznimno važan. Treba li slaviti dječje rođendane i na koji način pitali smo Evu Anđelu Delale, psihologinju i suradnicu Centra za djecu, mlade i obitelj Modus.
“Djetetov rođendan je poseban dan i prilika da djetetu pokažemo koliko nam je važno i posebno. Pritom mjesto proslave rođendana i darovi nisu toliko važni koliko pažnja koju taj dan posvećujemo djetetu”, naglasila je psihologinja Delale.

Nekad i danas

Posljednjih je godina vrlo popularno slaviti dječji rođendan u igraonicama. Sva je briga oko djece, hrane i razonode na organizatorima proslave u igraonici. Ovisno o broju djece, ponudi hrane i zabavi, cijene aranžmana se kreću od 500 kuna naviše.
Budući da su igraonice namijenjene uglavnom djeci, odrasli su (u većini slučajeva) isključeni iz zabave.
Za razliku od pomodnog načina proslave dječjeg rođendana, tradicionalno slavlje kod kuće malog slavljenika uključuje i velike i malene. Tako se jednom godišnje na dječjem rođendanu okupe i rodbina i susjedi iz kvarta i prijatelji – djetetovi, ali i roditelja. U ovom slučaju sve pripreme oko rođendana najčešće padaju na leđa roditelja, ponajprije majčina. Mame osmišljavaju jelovnik koji će odgovarati malenima i odraslima, igre koje će zabaviti slavljenika i njegove goste, a nakon tuluma čeka ih i veliko pospremanje.
Stoga smo našu psihologinju pitali je li bolje slaviti dječje rođendane na tradicionalan ili pomodan način.
“Teško je reći je li jedan način bolji od drugoga, odnosno lošiji. Svakako da i tradicionalan i pomodan način proslave dječjeg rođendana imaju i svoje prednosti i svoje mane. Dijete često želi ono što rade njegovi prijatelji. Dobro je da roditelji odvagnu svoje mogućnosti i istodobno procijene što je njihovu djetetu važnije. Kako je dijete slavljenik, najbolje je da pitaju dijete želi li proslavu rođendana kod kuće ili u igraonici. Najčešće smo svjedoci da se dječji rođendani naposljetku proslave i kod kuće i u igraonici. Nevolja je kad se proslava rođendana umjesto prilike za zabavu, radost i druženje svede samo na organizacijski pothvat. To emocionalno osiromašuje i malog slavljenika i roditelje i uzvanike”, rekla je psihologinja Delale.
Već s tri godine dijete može birati gdje će slaviti rođendan, ali i koga želi pozvati. Treba li pritom na proslavu pozvati cijelo susjedstvo ili vrtić ako to dijete poželi, pitali smo našu sugovornicu.
“Nije lako odlučiti koga ćemo pozvati na rođendan. No to su prve lekcije iz postavljanja granica. Dijete u ovoj situaciji uči da ne može imati baš sve u životu, jednako kao što ne može u trgovini kupiti sve što poželi. Ono se prilagođuje ograničenim mogućnostima. Najbolje je da roditelj postavi granicu koliko se djece može pozvati na rođendan, a da dijete izabere koga će zvati”, kazala je Delale.

Umjesto torte

Kako dječji rođendani često znaju i fizički i financijski iscrpiti roditelje, naša psihologinja sugerira obilježavanje dana rođenja na nekomercijalne načine. Evo nekoliko načina kako taj važni dan u dječjem životu učiniti posebnim.
– Povodom rođendana poklonite svojim mališanima pismo u kojem ste zapisali sve ono što volite kod njih, što su pozitivno učinili ili naučili tijekom protekle godine. Ako dijete ne zna čitati, vi mu pročitajte pismo. Dijete će se tada osjećati posebno važnim. Prema riječima naše stručnjakinje, taj je čin bitan za odnos roditelja i djeteta i njihov međusobni emocionalni razvoj, dok je za odnos vršnjaka i djeteta važna rođendanska zabava.
– Djetetu uz pismo darujte i neku sitnicu (odjevni predmet, igračku, slikovnicu…) koju priželjkuje. Zaboravite li mu kupiti dar, dijete može pomisliti da nije bilo dovoljno dobro ili da ga ne zaslužuje. Dar ne mora biti skup, on je znak roditeljske pažnje.
– Iznenadite svoje dijete: umjesto da mu samo predate dar, vi ga sakrijte. Put do skrivenog blaga pretvorite u labirint. Npr. neka dijete slijedi otiske stopala koji vode do cilja – mjesta na kojem se nalazi poklon. Takva iznenađenja kod djece izazivaju uzbuđenje i veselje i to je ono po čemu djeca pamte rođendane.
– Na taj dan izvadite najdraže fotografije svog djeteta od rođenja pa nadalje. Zajedno ih gledajte i prisjetite se zanimljivih događaja koje ste proživjeli. Pričajte svojim mališanima kakvi su bili kao bebe, što su voljeli jesti, kome se smijati, a koga su se bojali. Takva sjećanja, tvrdi naša psihologinja, čine obitelj jedinstvenom i daju djetetu osjećaj pripadnosti.
– Svake godine na djetetov rođendan napravite intervju s malim slavljenikom ili slavljenicom. Neka iz godine u godinu pitanja budu ista. Odgovore čuvajte pa ih izvadite ponovno za sljedeći rođendan. Vidjet ćete kako će mališani rado slušati odgovore koje su dali kad su bili “mali”.
– Umjesto torte djetetu možete darovati i neku zgodnu kreaciju, npr. od keksa koji voli. Tako petogodišnjem djetetu možete pokloniti pet jaffa keksa naslaganih na tanjur, sa svijećom ubodenom u srednji biskvit. To su male stvari koje će vašem djetetu mnogo značiti.

A zašto uopće treba slaviti rođendane pitala je naša psihologinja svoju sedmogodišnju kćer. Malena se ponovno zamislila i ovaj put ponudila majci čak četiri valjana razloga: “Zato što djeca vole rođendane, zbog darova, zato što tada jedemo tortu i zato što se tada družim s prijateljima koje nisam vidjela stotinu godina”. Djeca znaju odgovore na sva pitanja, zar ne?

Foto: Pixabay

Save