Prečko će bez pedijatra biti cijele ove godine?! Grad Zagreb: ‘Za pet godina bit’ će bolje’ Prečko će bez pedijatra biti cijele ove godine?! Grad Zagreb: ‘Za pet godina bit’ će bolje’
TweetEmailPrint Roditelji s bolesnom malom djecom iz Prečkog i dalje će, sudeći prema odgovorima koje smo dobili iz Grada Zagreba, morati  tko zna dokad... Prečko će bez pedijatra biti cijele ove godine?! Grad Zagreb: ‘Za pet godina bit’ će bolje’


Roditelji s bolesnom malom djecom iz Prečkog i dalje će, sudeći prema odgovorima koje smo dobili iz Grada Zagreba, morati  tko zna dokad odlaziti u različite kvartove da bi im nepoznati liječnik pregledao malene. I to – svaki tjedan u drugu ordinaciju, jer se problem kroničnog manjka pedijatara, kako tvrde, drugačije ne može riješiti

Roditelji male djece s područja zagrebačkog kvarta Prečko obraćali su se uredništvu Promise.hr zbog problema s nepostojanjem pedijatra u tom velikom kvartu. O toj temi nekoliko smo puta pisali prošle i ove godine, no problem, ni osam mjeseci nakon odlaska dr. Dubravke Zelić, posljednje pedijatrice iz Prečkog, u mirovinu, nije ni blizu rješenja.

Nažalost, roditelji s bolesnom malom djecom i dalje će, sudeći prema odgovorima koje smo napokon dobili iz Grada Zagreba na naš novinarski upit, morati iz Prečkog tko zna dokad, odlaziti  u različite zagrebačke kvartove da bi im liječnik pregledao malene. I to – svaki tjedan u drugu ordinaciju, jer se problem kroničnog manjka pedijatara, kako tvrde, drugačije ne može riješiti.

Ako pedijatara nema u Zagrebu, gdje ih ima?

”Ne smatrate li da je opasno, pa i tragično da u zemlji u kojoj natalitet dramatično pada i koja ubrzano izumire, čak ni zagrebački kvartovi nemaju osiguranu liječničku skrb za djecu? Tko će se u tako nesigurnim uvjetima odlučiti imati više djece? Kako je moguće da nema pedijatra u glavnom gradu Hrvatske, da ga u Prečkom nema već gotovo osam mjeseci?  Je li Vam poznato da se roditelji male djece iz Prečkog žale da se, u uvjetima kada stalno moraju mijenjati pedijatre, citiram: ”nitko od zamjenskih pedijatara ne raspita o djetetu, njegovoj povijesti bolesti, nego ga se samo brzo riješi zato jer će sljedeći tjedan to dijete već biti tuđa briga”? Što odgovorni čine da se ovaj veliki problem pod hitno riješi, te da se i u skorijoj budućnosti osigura dovoljan broj pedijatara u Gradu Zagrebu”, stoji u novinarskom upitu kojega smo 10. travnja poslali odgovornima u Gradu Zagrebu i Domu zdravlja Zagreb Zapad.

Grad: Na 12 natječaja nitko se nije javio

Odgovore koje smo dobili od iz Grada Zagreba ovdje prenosimo u cijelosti:

”Tijekom cijele 2023. i 2024. DZZ-Zapad kontinuirano raspisuje natječaje za zapošljavanje specijalista pedijatra, koji nažalost nisu rezultirali zapošljavanjem. Do sada ih je objavljeno dvanaest, a pristigle su dvije prijave od kojih su kandidati naknadno odustali.

Grad Zagreb je u 2023. DZZ–Zapad financirao i otkup duga za specijalizaciju jedne specijalistice pedijatrije koja je od ožujka 2023. zaposlena u DZZ-Zapad. Pored toga, trenutno se na specijalizaciji iz pedijatrije za potrebe DZZ–Zapad nalazi devet liječnika te se očekuje kako će ju jedna specijalizantica završiti tijekom ove godine i, nadamo se, započeti s radom u jednoj od pedijatrijskih ambulanti DZZ-Zagreb.

U Zagrebu nedostaje 8 pedijatrijskih timova

Nedostatak pedijatara, nažalost, nije problem samo u Zagrebu već i u cijeloj Hrvatskoj. Prema Mreži javne zdravstvene službe za djelatnost zdravstvene zaštite predškolske djece u Hrvatskoj do optimalne popunjenosti Mreže nedostaju 52 pedijatrijska tima, a na području Grada Zagreba nedostaje ih osam.

 

Domovi zdravlja kojih je osnivač Grad Zagreb imaju aktivnih 25 specijalizacija iz pedijatrije i procjena je da će za pet godina ukupni broj specijalista pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u odnosu na sadašnji, biti veći za 11%. To će uvelike poboljšati dostupnost potrebne zdravstvene zaštite djeci pa će i situacija u Prečkom biti znatno bolja završetkom specijalizacije preostalih liječnika.

‘Gradimo stanove u Podbrežju’

Pored toga, Grad Zagreb je u zadnje dvije godine donio niz politika radi dobrobiti djece i mladih, odnosno obitelji: od najpristupačnijih  vrtića, preko najopsežnijeg programa stipendiranja,  izmjene Odluke o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta kojom smo ju podigli s 331 na 600 eura. Pored toga, ovaj tjedan pokrenut je i postupak javne nabave za izgradnju stanova  u naselju Podbrežje koje će biti moguće iznajmiti u sklopu programa za socijalni i priuštivi najam gradskih stanova. Upravo je priuštivo stanovanje jedan od ključnih preduvjeta u planiranju obitelji kojim se  doprinosi i pozitivnim trendovima u demografskoj politici”, stoji u odgovorima Grada Zagreba na naš novinarski upit.

Lani tvrdili da će specijalizacija završiti do travnja…

Valja primijetiti da su nam iz Grada Zagreba u prosincu prošle godine na slična pitanja odgovorili drugačije: tada su naveli da bi prva specijalizacija trebala završiti u travnju ove godine (travanj je na izmaku, a pedijatrice nema). Sada pak navode kako bi ‘jedna specijalizacija trebala završiti tijekom ove godine te se nadaju kako bi nova pedijatrica mogla (do kraja godine) započeti s radom u jednoj od pedijatrijskih ambulanti DZZ-Zagreb?!’

Roditelji male djece na području kvarta Prečko još će se, dakle, načekati dok im maleni ne dobiju napokon svoju liječnicu (ili liječnika).

FOTO: Ilustracija Pixabay; preslika ‘prirodnog kretanja stanovništva’ sa stranice Državnog zavoda za statistiku

”Kako je moguće da u glavnom gradu nema pedijatra?! Da nikog nije briga za našu djecu?”

Prečko već dva mjeseca bez pedijatra, nitko se ne javlja na natječaj

Na 7 natječaja nije se javio ni jedan pedijatar; Prečko bez liječnika najmanje do travnja?!