Šota: Kako dobiti sud protiv Linića, kada SUTKINJA ODBIJA sve moje svjedoke i dokaze?! Šota: Kako dobiti sud protiv Linića, kada SUTKINJA ODBIJA sve moje svjedoke i dokaze?!
SKANDALOZNO: SUCIMA DIJELIO STANOVE, ONI MU VRAĆAJU USLUGU?

Šota: Kako dobiti sud protiv Linića, kada SUTKINJA ODBIJA sve moje svjedoke i dokaze?!

Hrvatska 18. veljače 2016. Damir Kramarić

TweetEmailPrint ”Moje tvrdnje temelje se na dokumentima. No, ako mi ne dozvoljavaju da ih pokažem, kako dokazati da je Linić vrh koruptivne organizacije?”, pita... Šota: Kako dobiti sud protiv Linića, kada SUTKINJA ODBIJA sve moje svjedoke i dokaze?!


”Moje tvrdnje temelje se na dokumentima. No, ako mi ne dozvoljavaju da ih pokažem, kako dokazati da je Linić vrh koruptivne organizacije?”, pita se Slavica Šota te dodaje da je Linić kao gradonačelnik Rijeke mnogim sucima, državnim odvjetnicima i policajcima dodijelio gradske stanove, zbog čega bi, kaže, riječki sud morao biti izuzet iz parnica s Linićem

šota u dnevniku”Ovo danas je bilo prestrašno. Sutkinja Tatjana Čergonja na Općinskom sudu u Rijeci odbila je svih šest ključnih svjedoka i sve dokaze koje smo htjeli priložiti! Kako se uopće mogu obraniti na sudu od optužbi Slavka Linića, kada sutinja ne dozvoljava svjedocima da svjedoče, a neda niti da iznesemo dokaze?”, razočarano je u četvrtak nakon ročišta komentirala odluku sutkinje Općinskog suda u Rijeci Slavica Šota, članica Pokreta otpora – Riječani protiv korupcije, koju je Linić tužio zbog klevete.

”No, ako je Linić na vrhu kriminalne organizacije, kako sam izjavila, za očekivati je da ima i sudove iza sebe. Nakon što sam rekla da je Slavko Linić na vrhu koruptivne piramide i nakon što sam dodala da imam i dokaze za svoje tvrdnje, DORH i Dinko Cvitan su po zakonu bili dužni pozvati me i napraviti istragu, ili me kazniti ako govorim neistinu. No, DORH ne radi svoj posao, pravosudni sustav ne funkcionira, policija ne radi kako treba…, a povrh svega, sutkinja u sporu odbija baš sve predložene svjedoke i baš sve dokaze koje sam htjela pokazati! Kako se obraniti u takvoj državi i na takvom sudu”, ogorčena je  bila Slavica Šota, a ogorčeni su bili i predstavnici javnosti koji su prisustvovali neobičnom ročištu.

Šota napominje da će 22. ožujka na istom sudu iznositi svoju obranu te da će tada pokušati dokazati da je govorila istinu, odnosno da je Slavko Linić, kako tvrdi, uistinu na vrhu koruptivne piramide.

”Moje tvrdnje temelje se na dokumuntima. No, ako mi ne dozvoljavaju da ih pokažem, kako da dokažem da je Linić vrh koruptivne organizacije? Da je bar jedno svjedočenje prihvatila, dokazali bi da sam govorila istinu. Svjedočiti je trebao Radovan Smokvina koji ima dokaz uplate na Linićev tajni račun u Italiji. Predložili smo i Ilka Ćimića, novinara Indeksa, zviždačicu Vesnu Balenović, koja jako dobro zna što se događalo u INI, suca Mislava Kolakušića, koji je odlično upoznat s kriminalom oko predstečajnih nagodbi koje je gurao Slavko Linić, potom Tomislava Jelića, aktivistu koji zna detalje privatizacije Croatia osiguranja te Antonio Repanića, koji je bio u Italiji gdje je pokušao uplatiti novac na tajni račun. Rekli su mu: Vi niste Slavko Linić, pa ne možete uplatiti novac na taj račun”, govori Slavica Šota.

Podsjeća potom da je Slavko Linić kao gradonačelnik Rijeke mnogim sucima, državnim odvjetnicima i policajcima dodijelio gradske stanove (o čemu je pisao i portal Promise.hr). Uvjerena je da ih je tako kupio, zbog čega je na riječkim sudovima gotovo nemoguće dobiti spor protiv Linića.

”Mnogi mediji pisali su o Liniću i njegovim grijesima i umiješanosti u korupciju, no nikoga nije tužio. DORH, na žalost, ne radi svoj posao. Kako ćemo se mi građani onda obraniti od korupcije, kada nam ne daju da to iznesemo?! Idemo stoga tužbom i kaznenom prijavom protiv Linića, svi ponaosob, pa će svi koji su sada onemogućeni u svjedočenju, na taj način moći govoriti o Linićevoj umiješanosti u korupciju i kriminalne radnje. Zanimljivo je da su svi iz sudnice morali izaći, prije nego je sutkinja odlučila o predloženim svjedocima i dokazima obrane. Zašto? Sumnjam da se s nekim konzultirala, da je dobila upute da odbije sve svjedoke i dokaze te je potom tako i učinila. I novinari su bili ogorčeni tim postupkom sutkinje”, naglašava Slavica Šota.

Dodaje potom kako misli i nada se da bi promjene u pravosuđu morale doći s novom vlasti…

 

Imamo dokaze da je Linić riječkim sucima i policajcima DIJELIO STANOVE!

Portal Promise.hr u posjedu je dokumenta Grada Rijeke koji crno na bijelo potvrđuje da je Slavko Linić, u vrijeme dok je bio gradonačelnik Rijeke, izvan liste prioriteta i po osobnom kriteriju dodjeljivao gradske stanove predsjednicima i sucima riječkih sudova te visokopozicioniranim riječkim policajcima (uz super povoljan najam, a kasnije su ih mogli vrlo jeftino otkupiti).

Taj dokument, kojeg je potpisala Doris Šajn, gradska službenica za informiranje, potvrđuje, po svemu sudeći, riječi Slavice Šote, aktivistice riječkog Pokreta otpora, koja tvrdi da je Slavko Linić privilegiran na riječkim sudovima te da bi zbog toga riječki sudovi trebali biti izuzeti u sporovima u kojima sudjeluje Linić.

Da riječki sud, ali i riječko državno odvjetništvo, kao i policija nisu objektivni kada je Slavko Linić u pitanju, tvrdi i inženjer elektrotehnike i švicarski poduzetnik Radovan Smokvina.

”Protiv Linića sam podnio bezbroj kaznenih prijava, no državno odvjetništvo nije mi odgovorilo niti na jednu. Nije ni čudo, ako znamo da je Linić kao gradonačelnik Rijeke podijelio brojne stanove sucima i drugim ljudima iz pravosuđa. Dao je stan dojučerašnjoj predsjednici Općinskog suda Gordani Kosić, stečajnoj sutkinji Ljiljani Ugrin, sutkinji Iki Šarić, državnim odvjetnicima, policajima i mnogim drugima. Tako ih je kupio i oni njega u pravilu ne diraju”, tvrdi i Smokvina.

Potom je opisao način na koji je Linić, prema njegovim riječima, zaustavio život u Rijeci, nakon čega je, kako kaže, navukao rukavice i krenuo u ‘eutanaziju’ cijele Hrvatske.

”Kada je devedesetih postao gradonačelnik otvorio je poduzeće Grad Rijeka i gotovo sve što je postojalo postalo je vlasništvo Grada. Smislio je ogromne komunalne naknade, povećao ih za čak 700 posto, te je tako u vrijeme rata bezobzirno gulio sva riječka poduzeća. ‘Torpedo’ je moralo plaćati silne milijune komunalne naknade za vrijeme rata, što je tu tvrtku, kao i mnoge druge, na koncu i uništilo. Svu riječku industriju uništo je na sličan način i zato tu Linićevu politiku i nazivam strukturnim genocidom. Kroz politiku stečajeva kasnije su pljačkali imovinu uništenih tvrtki poput Torpeda. Stečaj Torpeda ogledan je primjer takve pljačke. Sve je osmišljeno na način da nitko ne osporava isplatu vjerovnika, jer se svi boje prevelikih sudskih troškova, zbog čega ne bi ostalo novca za isplatu ostalih vjerovnika. Stečajna mafija tako u miru može pljačkati. Sve to je organizirao Linić, a svi koji su uključeni u te prljave poslove međusobno se štite”, napominje Smokvina.

Ono što tvrde Smokvina i Šota, zapisano je i u knjizi ‘Stečajna mafija‘. Ta je knjiga zbir izlaganja svih znanstvenika, sudaca i aktivista koji su sudjelovali na okruglom stolu o stečajevima i predstečajnim nagodbama.

”Stečaj je prikrivanje pretvorbenog kriminala. Stečaj u Europi čuva zdravo tkivo poduzetništva, no u Hrvatskoj u stečaj idu i tvrtke koje imaju uvjete za rad, dok one koje su čak i 3000 dana u blokadi ne idu u stečaj. Dok je stanje takvo, pravi investitori neće dolaziti u Hrvatsku ”, naglasio je sudac Mislav Kolakušić na predstavljanju knjige ‘Stečajna mafija’. Zanimljivo je da je u toj knjizi upravo Slavko Linić najspominjanija osoba i glavni negativac priče o kriminalu koji se uz stečajeve veže.

Politolog Darko Petričić, urednik ‘Stečajne mafije’, istaknuo je u uvodu knjige da je idejni začetnik stečajeva i predstečajnih nagodbi koji su ‘trebali biti rješenje za spas hrvatskog gospodarstva’, a koji su poslužili da se dovrši i ‘zacementira’ kriminal iz pretvorbe i privatizacije, upravo Slavko Linić. Petričić kao glavne negativnosti stečajeva ističe, između ostaloga, da su pojedini suci vodili više od stotinu stečajeva te kao rekorderku navodi riječku sutkinja Ljiljanu Ugrin, koja je vodila čak 218 stečajeva, a koja se u knjizi proziva da sudi u korist mafije. Urednik knjige dodaje da je ista sutkinja, koje li koincidencije, dobila stan od bivšeg gradonačelnika Rijeke, a kasnijeg kreatora stečajne politike – Slavka Linića.

U takvim okolnostima Slavica Šota s pravom, po svemu sudeći, traži pomoć i podršku hrvatske javnosti. Jer, nakon svega navedenog, postoje opravdani razlozi za sumnju da suđenje u postupku Linić protiv Šote na riječkom sudu neće biti nepristrano. I prvo je ročište kod mnogih produbilo te sumnje.