Sudac Dobronić reagirao na pisanje Jutarnjeg: Novinarka piše bez provjere činjenica, neka javnost o tome prosudi Sudac Dobronić reagirao na pisanje Jutarnjeg: Novinarka piše bez provjere činjenica, neka javnost o tome prosudi
TweetEmailPrint ”Predsjednik Vrhovnog suda RH je naložio Kaznenom odjelu promjenu metode rada na način da svaki sudac radi prioritetno na  predmetu u kojem prijeti... Sudac Dobronić reagirao na pisanje Jutarnjeg: Novinarka piše bez provjere činjenica, neka javnost o tome prosudi


”Predsjednik Vrhovnog suda RH je naložio Kaznenom odjelu promjenu metode rada na način da svaki sudac radi prioritetno na  predmetu u kojem prijeti zastara, ako treba i samo na njemu. Sucima Kaznenog odjela iznio je svoj stav o potpunoj neprihvatljivosti opisane pojave te naglasio da više niti jedan predmet u fazi odlučivanja pred Vrhovnim sudom ne smije pasti u zastaru. Zbog nepoznavanja činjenica jedan novinar iznosi tvrdnje koje mogu javnost navesti na zaključak kako predsjednik Vrhovnog suda s tim u svezi ništa nije poduzeo ili da ono što je poduzeo je učinio – zbog povrijeđene taštine. Neka javnost prosudi”, stoji u reagiranju suca Dobronića

”Mediji koji su prihvatili biti tjelesni čuvari korumpiranog sustava sprječavaju bilo kakovu promjenu i panično se boje vladavine prava, jer su u tom slučaju egzistencijalno ugroženi. Baš zato Jutarnji list, u vlasništvu obitelji Hanžeković, pribija suca Radovana Dobronića na stup srama”, istaknula je nedavno Karolina Vidović Krišto, zastupnica koja se, prema svemu sudeći, najustrajnije i najžešće u u Hrvatskom saboru bori protiv sveopće korupcije.

Jutarnji list je, podsjetimo, suca koji se istaknuo po hrabroj presudi u slučaju Franak, kao i po ustrajnom zalaganju za pravednije sudstvo, ‘popljuvao’ nedavno u nekoliko svojih komentara.

Na njihov tekst reagirao je predsjednik Vrhovnog suda, Radovan Dobronić. Njegovo reagiranje prenosimo u cijelosti:

”U svezi s tekstom objavljenim u dnevnom listu “Jutarnji list“ od 12. srpnja 2022. novinarke Ivanke Toma pod naslovom “Smjene sudaca nisu najava novih vjetrova. Vrhovni sud ostao je sajam taštine“ predsjednik Vrhovnog suda RH navodi sljedeće:

U navedenom tekstu autorica iznosi svoje, u cijelosti negativno, viđenje situacije u Vrhovnom sudu RH i sva zbivanja u Vrhovnom sudu RH prikazuje kao sajam taštine, što je njezino pravo. Međutim, iz teksta spomenutog članka proizlazi kako autorica nije upoznata s činjeničnom situacijom, jer prije pisanja ovog članka nije u Vrhovnom sudu RH provjerila sve ono o čemu piše u tekstu članka.

Naime, predsjednik Vrhovnog suda RH je odmah po saznanju da su dva važna kaznena predmeta dospjela u zastaru tijekom odlučivanja pred Vrhovnim sudom RH, dana 17. lipnja 2022. sazvao sjednicu Kaznenog odjela Vrhovnog suda RH za 6. srpnja 2022. s jednom točkom dnevnog reda – “Nastupanje zastare u kaznenim postupcima pred Vrhovnim sudom“. Ova sjednica je i održana u prisutnosti svih sudaca Kaznenog odjela te je svaki sudac izložio na koji način gleda na ovaj problem te je li se do sada susreo s takvom situacijom i iz kojih razloga.

Nakon sjednice predsjednik Vrhovnog suda RH je dao nalog predsjedniku Kaznenog odjela, sucu Damiru Kosu da izradi za svakog suca ponaosob i zbirno za cijeli Kazneni odjel preglednu tablicu iz koje će biti vidljivi datumi kada istječu zastarni rokovi u svakom pojedinom predmetu. Predsjednik Vrhovnog suda RH je također naložio Kaznenom odjelu promjenu metode rada na način da svaki sudac radi prioritetno na onom predmetu u kojem prijeti zastara, ako treba i samo na njemu, dok u takvoj situaciji drugi suci Kaznenog odjela trebaju priskočiti u pomoć tom sucu i raditi na drugim njegovim predmetima. Predsjednik Vrhovnog suda RH je sucima Kaznenog odjela iznio svoj stav o potpunoj neprihvatljivosti opisane pojave te je naglasio da više niti jedan predmet u fazi odlučivanja pred Vrhovnim sudom RH ne smije pasti u zastaru.

Predsjednik Vrhovnog suda RH je na ovaj način nastojao problem riješiti konstruktivno i u dobroj vjeri, dakle, poboljšanjem metode rada i bez pokretanja bilo kakvih stegovnih postupaka protiv sudaca ili smjene predsjednika Kaznenog odjela. Čini se da se to ne cijeni. Međutim, važnije od toga je da zbog nepoznavanja činjenica jedan novinar iznosi tvrdnje koje mogu širu javnost navesti na zaključak kako predsjednik Vrhovnog suda RH s tim u svezi ništa nije poduzeo ili da ono što je poduzeo je učinio – zbog povrijeđene taštine. Neka javnost prosudi”, stoji u reagiranju predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Radovana Dobronića.

Ovako je Vrhovni sud presuđivao prije dolaska Dobronića: Vrhovni sud ponovno u korist HANŽEKOVIĆA i EPH, u DOSAD NEVIĐENOJ PRESUDI!

‘Hrvatski mediji dio su koruptivnog lanca; zato na stup srama pribijaju suca Dobronića, a hvale Marića!’