‘Sušta suprotnost Plenkovićevoj Hrvatskoj: on je simbol časti, rada i talenta, ona – korupcije i klijentelizma’ ‘Sušta suprotnost Plenkovićevoj Hrvatskoj: on je simbol časti, rada i talenta, ona – korupcije i klijentelizma’
TweetEmailPrint ”Hrvatska se sada klanja mladiću koji je totalno drugačiji od Hrvatske. Purišić je hodajuća reklama za ozbiljan rad, ustrajnost, vjeru u sebe, imanje... ‘Sušta suprotnost Plenkovićevoj Hrvatskoj: on je simbol časti, rada i talenta, ona – korupcije i klijentelizma’


”Hrvatska se sada klanja mladiću koji je totalno drugačiji od Hrvatske. Purišić je hodajuća reklama za ozbiljan rad, ustrajnost, vjeru u sebe, imanje vlastitog mišljenja i stava, talent… Osobine koje njega krase u Hrvatskoj se inače ne poštuju, jer takvi kao on zbog klijentelizma, nepotizma, korupcije… odlaze u neko za život bolje mjesto. I njegova pjesma bavi se odlaskom mladih, ali i svih drugih iz kleptokracije, u kakvu se Hrvatska pretvorila”, zamjećuje novinarka Večernjeg lista…

Da je Marko Purišić, Baby Lasagna, utjelovljenje svega onoga  što bi u jednom zdravom društvu trebalo biti važno, a što se u sustavu vrijednosti današnje  Hrvatske gotovo nimalo ne cijeni – dobro su zamijetili novinari Večernjeg lista, čije dijelove danas objavljenih autorskih tekstova ovdje prenosimo:

”S klupe za rezerve stigao je na vrh. I sve je to napravio zahvaljujući sebi, svojoj obitelji i prijateljima, usprkos sustavu i sistemu kojim caruju nepotizam i klijentelizam. Marko Purišić Hrvatsku i svijet zaludio je svojojom pjesmom Rim Tim Tagi Dim.

Takvi kao Marko zbog nepotizma odlaze van

Njegov uspjeh vrišteći je paradoks jer se Hrvatska sada klanja mladiću koji je totalno drugačiji od Hrvatske. Purišić je hodajuća reklama za ozbiljan rad, ustrajnost, vjeru u sebe, imanje vlastitog mišljenja i stava, talent… Osobine koje njega krase u Hrvatskoj se inače ne poštuju, jer takvi kao on zbog klijentelizma, nepotizma, korupcije… odlaze iz svog sela (grada) u neko za život bolje mjesto. I njegova pjesma bavi se odlaskom mladih, ali i svih drugih iz kleptokracije, u kakvu se Hrvatska pretvorila.

Dokaz tome je i da Purišićev potencijal nije prepoznao ni HRT-ov žiri, što nakon svega HRT nije spriječilo da se bez imalo srama okači za njegov uspjeh, kojega, da se njih pitalo, ne bi ni bilo”, zamjećuje Ivana Jakelić, novinarka Večernjeg lista, koja je Baby Lasagnu u subotnjem izdanju (18. svibnja 2024.) proglasila osobom tjedna.

Htjeli su kupiti ga…, no neki se kupiti ne mogu

Još korak dalje, na istu temu, otišao je Branimir Pofuk, u svojoj kolumni pod naslovom: ”Baby Lasagna i njegova ekipa nisu proizvod našeg sistema nego predivna greška koje je promakla negativnoj selekciji”:

”…A onda se, tog četvrtka, na sjednici ove Vlade našao i Plenkovićev prijedlog da se Baby Lasagni udijeli nagrada od 50 tisuća eura za uspjeh na Eurosongu i za promociju Hrvatske. I to je uobičajeno, prikrpati se, prisvojiti nečiji uspjeh, najprije iskazivanjem silnog, nikakvom zaslugom potkrijepljenog ponosa. A onda je taj uspjeh, tu pjesmu i te ljude trebalo još čvršće vezati uz sebe novcem. Ukratko, kupiti ga.

No, onda se, već za nekih sat vremena, javio i Marko Purišić porukom koja je tog četvrtka napokon bila nešto novo, onaj jedan važan disonantni ton…

Pukom srećom promaknuo negativnoj selekciji

Ne čudim se ljudima koji su se javili i rekli da im je ta poruka natjerala suze na oči i vratila vjeru u ljude. Na jednako neobjašnjiv način na koji me gane neki određeni niz tonova, i meni se plakalo dok sam sebi ponavljao i drugima pokušao prepričati što je to učinio i što je Vladi RH i njezinom predsjedniku Plenkoviću, čuvši za nagradu, otpisao Marko Purišić.

Neka mi oprosti Marko Purišić, koji mi sve ovo vrijeme izgleda tako mirno i plemenito, duše neokrznute ijednom agresivnom misli, ali ja sam tu njegovu gestu doživio kao vrlo pristojno i bez afekta promišljeno odvaljenu šamarčinu i Plenkoviću i Vladi i svim onim institucijama koje u ovoj zemlji ne služe građanima, poput HRT-a po kojem Baby Lasagna ne bi došao ni do Dore, a kamoli Eurovizije.

Marko Purišić i njegova ekipa nisu proizvod našeg sistema i korumpiranih institucija, nego greška u tom sistemu.

Anomalija koja je pukom srećom promakla negativnoj selekciji, isplivala i zasjala”, piše Branimir Pofuk u subotnjoj kolumni u Večernjem listu (samo tiskano izdanje).

FOTO: Screenshot videosnimke

Marko odbio 50.000 eura; moli Plenkovića da to donira zavodima koji liječe bolesnu djecu

Dres s brojem 1 raspirio optimizam: ”Eurovizija je naša! Euro je naš, sretno Marko”