Umjesto u zatvoru, Sanader je u apartmanu u Toplicama; tko plaća luksuzan smještaj – ne otkrivaju Umjesto u zatvoru, Sanader je u apartmanu u Toplicama; tko plaća luksuzan smještaj – ne otkrivaju
TweetEmailPrint ”Doplaćuje li Ivo Sanader potreban iznos za smještaj u apartmanu (onako kako plaćaju ostale osobe ako žele imati luksuz da su smješteni sami... Umjesto u zatvoru, Sanader je u apartmanu u Toplicama; tko plaća luksuzan smještaj – ne otkrivaju


”Doplaćuje li Ivo Sanader potreban iznos za smještaj u apartmanu (onako kako plaćaju ostale osobe ako žele imati luksuz da su smješteni sami u apartmanu za vrijeme rehabilitacije), ili taj trošak pravomoćno osuđenom Sanaderu plaća država? Koliko Republiku Hrvatsku stoji rehabilitacija Ive Sanadera, uključujući smještaj u apartmanu?”, upitali smo, između ostaloga, Ministarstvo pravosuđa. Odgovore nismo dobili. Doznali smo, međutim, da takav Sanaderov tretman ne nailazi na odobravanje kod mnogih pacijenata Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama, ali ni kod članova osoblja

Pravomoćno osuđeni bivši premijer, Ivo Sanader, ponovno je ovaj tjedan izvan zatvora – na rehabilitaciji u Krapinskim Toplicama. Udobno je smješten, kako doznajemo, u luksuznom apartmanu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, a ne u sobama kao većina ostalih pacijenata.

Hranu mu, tvrde naši izvori, donose u apartman pa ne mora ići u restoran. Moguće je, stoga, da se Ivo Sanader osjeća kao da je na odmoru, premda služi, barem formalno, višegodišnju zatvorsku kaznu.

Od naših izvora doznali smo da takav Sanaderov tretman ne nailazi na odobravanje kod mnogih pacijenata Specijalne bolnice, ali ni kod članova osoblja.

Koliko državu stoje odlasci Sanadera u Toplice?

Tragom te informacije, koju smo dobili od neposrednog izvora iz Krapinskih Toplica, upitom smo se obratili Ministarstvu pravosuđa, kao i Specijalnoj bolnici u Krapinskim Toplicama:

”Doplaćuje li Ivo Sanader potreban novčani iznos za smještaj u apartmanu (onako kako moraju plaćati sve ostale osobe ako žele imati taj luksuz da su smješteni sami u apartmanu za vrijeme rehabilitacije u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama), ili taj trošak pravomoćno osuđenom Sanaderu plaća država?

Koliko je puta Ivo Sanader bio do sada (od početka služenja zatvorske kazne) u Krapinskim Toplicama? Imamo informaciju da je nedavno bio dva tjedna, pa je ponovno došao još tjedan dana, a da je u Krapinskim Toplicama bio i ranije. Je li to točno?

Koliko državu stoji tri tjedna rehabilitacije za Ivu Sanadera uključujući plaćeni posebni smještaj u apartmanu, uz donošenje hrane u sobu?

Zbog čega je Ivo Sanader ponovno u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama?

Zbog čega se pravomoćno osuđenom Ivi Sanaderu dopušta tako ugodno služenje zatvorske kazne (sam u luksuznom apartmanu, hranu mu donose u sobu, učestali odlasci u Krapinske Toplice)?”, upitali smo odgovorne u Ministarstvu pravosuđa, no do objavljivanja ovog teksta njihove odgovore nismo dobili.

Na slična pitanja kratko su nam, ali neodređeno, odgovorili iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama.

”Zbog zaštite osobnih podataka i zaštite prava pacijenata nismo u mogućnosti odgovoriti na postavljena pitanja i upućujemo podnositelja upita da se, u vezi istog, obrati nadležnim institucijama pravosudnog sustava RH”, stoji u odgovoru kojega je potpisala Doroteja Tenšek, tajnica ravnateljice Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Horvatinčić već ide u kaznionicu poluotvorenog tipa?!

Valja ovdje podsjetiti na još jedan, donekle sličan slučaj: mediji su ovih dana objavili da će Tomislav Horvatinčić, koji je tek nedavno otišao u zatvor u Remetinec, biti premješten u kaznionicu poluotvorenog tipa (!) u Lipovici-Popovači.

Horvatinčić se 14. srpnja ove godine, nakon niza odgoda, javio na izdržavanje zatvorske kazne izrečene zbog odgovornosti za usmrćivanja dvoje Talijana prije deset godina, no već nekoliko dana nakon odlaska u zatvor, pročulo se da ga je više osoba vidjelo kako slobodno šeće zagrebačkim Trgom bana Jelačića?!

Sredinom kolovoza stoga smo poslali e-mail Ministarstvu pravosuđa u kojem smo  upitali: ‘Je li Tomislav Horvatinčić na odsluženju zatvorske kazne, ili je na slobodi?‘ Napomenuli smo da je više građana javno potvrdilo da ga je, neposredno nakon odlaska na odsluženje zatvorske kazne, vidjelo u šetnji središtem Zagreba. Zatražili smo objašnjenje.

Stigao nam je šturi i nepotpuni odgovor:

”Imenovani zatvorenik nalazi se na izdržavanju kazne zatvora”, stajalo je u nepotpisanom odgovoru Ministarstva pravosuđa i uprave, kojega smo primili u petak 13. kolovoza. Nikakva objašnjenja, ni komentar tvrdnji da je više građana Horvatinčića vidjelo u centru gradu, nisu dali.

Mile Mrvalj vidio Horvatinčića kako šeće Trgom

Još jednom smo, potom, razgovarali s predsjednikom Humanitarne udruge Fajter, Milom Mrvaljem, koji je u razgovoru za naš portal kategorički tvrdio da je vidio Horvatinčića (naposredno nakon što je otišao u zatvoru) u šetnji središnjim zagrebačkim trgom.

Odgovorno i dalje tvrdim da je Tomislav Horvatinčić prošao ni metar od mene u blizini spomenika banu Jelačiću i u potpunosti sam siguran da je to bio on. Dogodilo se to u ponedjeljak 3. kolovoza oko 17.25 sati. Zašto u Ministarstvu nisu odgovorili na sva vaša pitanja? Nisu ništa naveli o tome je li Horvatinčić u međuvremenu bio slobodan, odnosno je li dobio nekakav dopust. Nisu komentirali tvrdnju da ga je više ljudi vidjelo u gradu”, kazao je Mile Mrvalj te dodao da je i ovo dokaz da je kod nas sve moguće, pa i to da privilegirane osobe odlaze iz zatvora kad god ih je volja.

Prisjetimo li se, pak, informacije da je Radimir Čačić za vrijeme služenja zatvorske – u kaznionici otvorenog tipa u Valturi igrao golf(?!), jasno je zašto u široj javnosti prevladava uvjerenje da u Hrvatskoj nismo svi jednaki pred zakonom i zašto je ugled hrvatskog pravosuđa tako sramotno nizak.

NIJE U ZATVORU?! ‘Vidio sam ga u šetnji Trgom i pozvao novinare da to istraže; ugasili su mi FB profil!’

Ministarstvo: Horvatinčić je na izdržavanju zatvorske kazne; Mile Mrvalj: Što onda radi u centru grada?

FOTO: Screenshot videosnimke