‘Vlada izvršila državni udar: zbog Hrvatskih šuma protuustavno mijenjali Zakon o šumama!’ ‘Vlada izvršila državni udar: zbog Hrvatskih šuma protuustavno mijenjali Zakon o šumama!’
TweetEmailPrint ”Sada je crno na bijelo vidljivo da je i Vlada, za spas državne tvrtke koja je već opasno utopljena u kriminal, spremna režirati... ‘Vlada izvršila državni udar: zbog Hrvatskih šuma protuustavno mijenjali Zakon o šumama!’


”Sada je crno na bijelo vidljivo da je i Vlada, za spas državne tvrtke koja je već opasno utopljena u kriminal, spremna režirati igrokaz u kojem nezakonito daje ovlasti ministrici poljoprivrede Mariji Vučković (predsjednici Skupštine i jedinom članu Skupštine Hrvatskih šuma d.o.o.) da žurno može početi donositi isto tako nezakonite odredbe”, upozoravaju aktivisti i pravnici Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra, koji će od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti tog u najmanju ruku dvojbenog vladinog manevra

Administratori FB stranice Zelenog odreda, braniteljske udruge Vidra, upozorili su na sporne te prema svemu sudeći protuustavne postupke Plenkovićeve Vlade (izvršna vlast), koja je potiho, za vrijeme ljetne saborske stanke, umjesto Sabora (zakonodavna vlast) izmijenila de facto Zakon o šumama!
”Vlada RH je zbor Hrvatskih šuma d.o.o. 31. kolovoza 2023. izvršila državni udar! Jer, protuustavno nepoštivanje principa trodiobe vlasti je državni udar, zar ne?
A naša Vlada je učinila baš to: donošenjem Uredbe o dopuni Zakona o šumama, koja je nota bene postala pravomoćnom objavom u Narodnim novinama 1. rujna 2019. prekršila je Ustavom utvrđene principe trodiobe vlasti. Tako lako, tako sramotno i tako nezakonito!

Trebalo je sve proći ‘ispod žita’

Vlada je, dakle, neustavnom i nezakonitom uredbom ovlastila ministricu Vučković da donosi nezakonite odredbe.
Trebalo je sve to proći nezapaženo, ispod žita, ali Zelenom odredu malo toga što je vezano uz Hrvatske šume d.o.o. može promaknuti. Pogotovo ne ovakva ‘mogu što hoću’ svinjarija „na najvišem nivou“.
Pogledajte što o tome kaže naš simpatizer i jedan od naših pravnih savjetnika, briljantni Velibor Zaninović:
„Hrvatska je parlamentarna demokracija a po svojem ustroju jedinstvena republika. Također je socijalna država, a sloboda, jednakost, ravnopravnost i vladavina prava među najvišim su vrjednotama ustavnoga poretka. Politički sustav utemeljen je na načelu trodiobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Vlada predlaže zakone i državni proračun, vodi vanjsku i unutarnju politiku te usmjeruje i nadzire rad državne uprave.“

‘Zločinačka organizacija mijenja zakon kako joj paše’

To je tako u teoriji. U praksi, Hrvatska je prćija osuđene kriminalne organizacije HDZ-a na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem. U „Narodnim novinama“ 101/2023 od 01.09.2023. objavljena je UREDBA o dopuni Zakona o šumama. Navedenu uredbu donijela je Vlada RH, a potpisao ju je Andrej Plenković. Evo što kaže članak 1 :
„U Zakonu o šumama (»Narodne novine«, br. 68/18., 115/18., 98/19., 32/20. i 145/20.), u članku 23. iza stavka 2. dodaje se novi stavak 3. koji glasi:
»(3) Iznimno od stavka 1. ovoga članka ministar može u slučaju pojave prirodne nepogode, donijeti naredbu kojom se zabranjuje provođenje pojedinih radova gospodarenja šumama određenih šumskogospodarskim planovima, u skladu s načelima održivog gospodarenja šumama.«.
Dosadašnji stavak 3. postaje stavak 4.“
Najprije da utvrdimo osnovne pojmove:
– Zakon može mijenjati i dopunjavati ISKLJUČIVO tijelo koje je Zakon donijelo, u ovom slučaju, Sabor.
– Zakon se može mijenjati i dopunjavati ISKLJUČIVO u formi u kojoj je donesen, dakle u formi Zakona. Nipošto u formi Uredbe.
Koga briga!? Zločinačka organizacija na čelu s AP donosi Uredbu kojom dopunjava Zakon o šumama, na način da sebi (ministrici) dodjeljuje dodatne ovlasti.

Nepoštivanje principa trodiobe vlasti

Posebno je drsko i tragikomično što se pri tome pozivaju na jedan drugi zakon, „Zakon o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora (»Narodne novine«, broj 149/22.). Članak 1. navedenog Zakona glasi:
„Ovlašćuje se Vlada Republike Hrvatske da uredbama uređuje pitanja tekuće gospodarske politike iz djelokruga Hrvatskoga sabora, osim izmjena državnog proračuna i propisivanja poreza te onih pitanja koja prema Ustavu Republike Hrvatske može uređivati samo Hrvatski sabor, u razdoblju:
– od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. i
– od 15. srpnja 2023. do 15. rujna 2023.“
Dakle, radi se o zimskoj i ljetnoj stanci u radu Sabora. U tom strogo ograničenom razdoblju omogućeno je Vladi, da u slučaju potrebe donosi uredbe kojima „uređuje pitanja tekuće gospodarske politike iz djelokruga Hrvatskoga sabora.“
Dopune Zakona ne mogu se ni u kom slučaju smatrati „uređivanjem pitanja tekuće gospodarske politike“, već se radi o protuustavnom nepoštivanju principa trodiobe vlasti.“

‘Pravnici, gdje ste? Oporbo, gdje ste?!’

Premijer Andrej Plenković, magistar prava, potpisuje uredbe kojima Vlada RH mijenja zakone donesene u Saboru.
Samo je pitanje dana kada će početi uredbama mijenjati pravomoćne sudske presude.
Pravnici, gdje ste? Oporbeni zastupnici, gdje ste? SRAMOTA!”, napisali su administratori Zelenog odreda, odnosno Velibor Zaninović na Facebooku prije tri dana.
Zeleni odred jučer je pak dopunio informaciju novim postom na svojoj FB stranici.

Potvrđuju da je riječ o udruženom zločinačkom pothvatu’

”Prije nekoliko smo dana upozorili da naša Vlada neovlašteno i nezakonito preuzima zadaće za koje je ovlašten isključivo Sabor RH. Donošenjem Uredbe kojom mijenja Zakon o šumama, za čiju izmjenu je nadležan isključivo Sabor, nedvojbeno ruši ustavnopravni poredak RH, ali time i potvrđuje naše tvrdnje da je pustošenje šuma ništa drugo nego politički osmišljeni, udruženi, zločinački pothvat!
Već smo dokazali da su glavni egzekutori, majstori motorke, Hrvatske šume d.o.o., itekako dobro umrežene i ´pokrivene´ podrškom ministarstava, inspektorata i raznih državnih agencija. Sada je crno na bijelo vidljivo da je i Vlada, za spas državne tvrtke koja je, nota bene, već opasno utopljena u kriminal, spremna režirati igrokaz u kojem nezakonito daje ovlasti ministrici poljoprivrede Mariji Vučković (predsjednici Skupštine i jedinom članu Skupštine Hrvatskih šuma d.o.o.) da žurno može početi donositi isto tako nezakonite odredbe.

‘Uredba je brzo i potajno postala zakon’

Lakoća kojom Vlada provodi ´mogu što hoću´ plan i glumatanje zakonitosti upravo su zaprepašćujući:
Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede 31. kolovoza 2023. godine Vlada pro forma donosi Prijedlog uredbe o dopuni Zakona o šumama koji je morao završiti na saborskim klupama. No, Vlada ne namjerava ispoštovati zakonske odredbe i pričekati zasjedanje Sabora, nego već drugi dan, 1. rujna 2023. objavom u Narodnim novinama Uredba postaje zakon. Tako lako i tako zastrašujuće!
A onda, u nastavku farse o nekoj žurnosti, samo 14 dana nakon donošenja Uredbe Plenković o tome potpisuje obavijest predsjedniku Sabora Jandrokoviću, a Jandroković isti dan šalje zastupnicima Sabora Izvješće o uredbama koje je Vlada Republike Hrvatske donijela na temelju zakonske ovlasti.
Za svoje predstavnike, koji će u njezino ime sudjelovati u radu Hrvatskoga sabora i njegovih radnih tijela, Vlada je odredila ministra znanosti i obrazovanja dr. sc. Radovana Fuchsa, ministricu poljoprivrede mr. sc. Mariju Vučković i državne tajnike Stipu Mamića, dr. sc. Ivu Ivanković, Mladena Pavića, Zdravka Tušeka i Tugomira Majdaka.
Sabor je započeo prvo jesensko zasjedanje 19. rujna 2023.
Dakle, ministri će Saboru objasniti koja je to bila stvarna žurnost donošenja Uredbi samo nekoliko dana prije redovnog zasjedanja, ali nitko neće ni zucnuti o nezakonitosti i neustavnosti donesene Uredbe, sabornici će to već na ovom zasjedanju primiti na znanje i…što!?

Sjedi li u Saboru ijedan pravnik?

Hoće li odšutjeti kao i sve prijašnje Plenkovićeve eskapade, jer ova i ovakva nije ni prva, niti jedina?
A živo nas zanima i slijedeće: Sjedi li među blagoglagoljivim galamdžijama u Saboru ijedan pravnik koji se uopće usudi pogledati o kakvoj se svinjariji (netemi) ovdje radi i makar zucnuti jedno jedino slovo o tome?
Pratimo sa zanimanjem, pogotovo zato jer je ministrica Vučković već aktivirala svoje nezakonite ovlasti i 27. rujna o.g. Hrvatskim šumama d.o.o. već izdala nezakonite naredbe…”, napisali su na FB stranici Zelenog odreda.
Naknadno su na istoj Facebook stranici izvijestili da će se, zbog svega navedenog, obratiti Ustavnom sudu RH.

‘Budući da je Vlada RH donošenjem ove Uredbe počinila tešku povredu Ustava RH, te budući da joj to nije ni prvi, ni jedini ´slučaj´, sutra u 11 sati sve predajemo Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti.

Također, sazvali smo i pressicu, jer javnost mora biti upoznata sa zastrašujućim činjenicama na što je sve naša aktuelna Vlada spremna ne bi li neometano nastavila ´mogu što hoću! plan razaranja i rasprodaje naše domovine”, stoji u najnovijem postu Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra (objavljen u utorak 3. listopada 2023.).

Iz HŠ-a su tvrdili da su navodi Zelenog odreda neutemeljeni

Valja podsjetiti da su iz Hrvatskih šuma više puta u odgovorima na upite novinara Promise.hr, ali i u drugim medijima uporno navodili da tvrdnje Zelenog odreda i Vesne Grgić (predsjednice braniteljske udruge Vidra i voditeljice Zelenog odreda) – nisu točne.

U našem ranijem upitu poslanom odgovornima u Hrvatskim šumama, a u vezi ‘pustošenju odsjeka 70a između sela Madžari i Blinjska Greda, na Banovini, stajalo je, između ostaloga, sljedeće: ”Kako je moguće da Hrvatske šume d.o.o., sudeći prema video-snimci, na tako brutalan način pustoše šume kojima gospodare, ostavljajući iza sebe ogoljele velike parcele? Zar i ‘golosjek’, kakav se vidi na spomenutoj snimci, spada u gospodarenje šumom prema pravilima struke? Kako komentirate informaciju da je Vesna Grgić, predsjednica braniteljske udruge Vidra, na zahtjev odgovornih iz Europske komisije poslala Europskoj komisiji vrlo opširan Izvještaj o krčenju šuma u Republici Hrvatskoj (‘Report on Deforestation in the Republic of Croatia), kao i zahtjev za hitnim djelovanjem s tim u vezi?

Jesu li odgovorni u Hrvatskim šumama upoznati sa sadržajem tog opširnog dokumenta, s kojim je do u detalja upoznat i gospodin Thomas Waitz, euro-zastupnik koji skrbi i o provođenju obvezujućih direktiva međunarodne eko mreže Natura 2000 na ovim prostorima? Očekuju li odgovorni u Hrvatskim šumama istragu povezanu s dokumentima koje je Europskoj komisiji poslao Zeleni odred i gospođa Vesna Grgić, pogotovo u vezi s mogućim kršenjem za Republiku Hrvatsku obvezujućih direktiva eko mreže Natura 2000?”

Iz Hrvatskih šuma odgovorili su ovako:

”Ovdje nipošto nije riječ o pustošenju šuma, već upravo suprotno, o radovima na obnovi šumskih sastojina. Na ovoj površini prolazi i trasa dalekovoda koja je zauzela 6,65 ha i trasa šumske ceste na 0,52 ha. Ono što se u Vašem upitu naziva “velika ogoljela parcela“ ustvari je površina prekrivena tisućama mladih biljaka (stabalaca), koja će zamijeniti staru zrelu sastojinu. Također, ovaj šumski predio je do 2016. godine bio radno nedostupan, zbog sumnje na miniranost terena.Dakle, ne radi se ni o kakvom „golosjeku“, već o šumsko-uzgojnim radovima pri kojima je na površinu uneseno 3200 kg sjemena hrasta kitnjaka. Šumske površine nalik na ovu u zimskom periodu laiku možda djeluju kao da na njima nema vegetacije, ali u stvarnosti one su u ovoj fazi obnove prekrivene mladim biljčicama, visokim tek nekoliko centimetara, zbog čega je nekome tko nije šumarske struke teško uočiti razliku.

Predmetna površina nije obuhvaćena ekološkom mrežom Natura 2000, ali i da je to ne predstavlja prepreku provođenju oplodnih sječa.

Hrvatske šume optužbe udruge Zeleni odred smatraju neutemeljenima i zlonamjernima, s obzirom na to da su svi radovi i gospodarske aktivnosti Hrvatskih šuma propisani i kontrolirani od strane više institucija i stručnih tijela, što je udruzi više puta objašnjeno, ali ih nije spriječilo u širenju lažne i iskrivljene slike o djelatnostima Hrvatskih šuma.

Upoznati smo s činjenicom da je predsjednica udruge gđa. Vesna Grgić Europskoj komisiji poslala dokumentaciju o Hrvatskim šumama, ali ne i sa sadržajem iste”, stoji u odgovorima Odnosa s javnošću Hrvatskih šuma d.o.o., koje smo objavili 16. veljače 2021. u tekstu: ”Zeleni odred: Zločinački su OPUSTOŠILI ŠUME na Baniji! HŠ: Nije točno; tu su biljčice koje laik ne vidi”.
FOTO: FB stranica Zeleni odred forum