“Zašto 15 godina nisu oprani prozori ni oličeni uredi socijalne skrbi?” Zavod: “Osnovani smo tek lani”?! “Zašto 15 godina nisu oprani prozori ni oličeni uredi socijalne skrbi?” Zavod: “Osnovani smo tek lani”?!
TweetEmailPrint ”Hrvatski zavod za socijalni rad institucija je koja je osnovana tek 1. siječnja 2023. te će nastaviti aktivno raditi na poboljšanju radnih uvjeta... “Zašto 15 godina nisu oprani prozori ni oličeni uredi socijalne skrbi?” Zavod: “Osnovani smo tek lani”?!


”Hrvatski zavod za socijalni rad institucija je koja je osnovana tek 1. siječnja 2023. te će nastaviti aktivno raditi na poboljšanju radnih uvjeta i općenito poslovnih prostora postojećih područnih ureda (nekadašnjih centara za socijalnu skrb) obzirom na to da su svi poslovi vezani uz javnu nabavu, poslovi kadrovske te financija i računovodstva u nadležnosti Središnje službe Zavoda”, stoji u odgovorima Zavoda kojem je na čelu Tatjana Štritof (na fotografiji gore)

Iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad odgovorili su, napokon, na (neka) naša pitanja u vezi s lošim radnim uvjetima u područnim uredima za socijalnu skrb (”15 godina sobe nisu oličene, ni oprani prozori!”) te u vezi s problemima sa smještajem djece bez odgovarajuće skrbi, a na što je nedavno upozorila Valerija Kanđera, psihologinja Područnog ureda za socijalnu skrb Novi Zagreb.

”Kako je moguće da socijalni radnici rade danas u sramotno lošim radnim uvjetima; u prostorijama koje petnaest godina nisu oličene, niti su im 15 godina oprani prozori, te stiješnjeni u sobama zajedno s drugim socijalnim radnicima – kao što je upozorila Valerija Kanđera, djelatnica Područnog ureda za socijalnu skrb Novi Zagreb, u intervjuu za Večernji list od 4. svibnja ove godine?

Zašto dopuštate da se djelatnice srame zvati novinare?

Kako korisnici mogu imati povjerenja u sustav socijalne skrbi, ako su prostori ureda za socijalnu skrb tako zapušteni, ako više djelatnica sjedi nagurano u maloj i neurednoj sobi, ako većinu radnog vremena moraju provesti radeći administrativne poslove (pa nemaju vremena za rad s ljudima)?

Zašto odgovorni dopuštaju da se sustav socijalne skrbi u Hrvatskoj do te mjere urušava, da djelatnice zbog neugode ne smiju pozvati novinare da snime sramotno loše radne uvjete?

Kako i kada namjeravate riješiti veliki problem preopterećenosti psihologinja i socijalnih radnika administrativnim poslovima (na što upozoravaju i sami djelatnici, ali i pučka pravobraniteljica), zbog čega djelatnice nemaju vremena posvetiti se radu s ljudima?

“Svi djelatnici moraju raditi po zakonu”

Zašto je djevojčica s autizmom, na koju je u rujnu upozorila psihologinja Kanđera, još uvijek u Centru Slava Raškaj u Zagrebu, iako taj Centar ne pruža uslugu stalnog smještaja – već se radi ustanovi u kojoj korisnici borave dnevno i to samo radi rehabilitacijskih i terapijskih postupaka i obrazovanja? Kako komentirate tvrdnju pravobranitelja za osobe s invaliditetom ”da se u takvoj odluci (da djevojčica i dalje bude smještena u Centar Slava Raškaj) nije poštivao princip najboljeg interesa djeteta”?

Zbog čega je u Hrvatskoj sve manje udomitelja djece bez odgovarajuće skrbi i zašto se ne osigura dovoljno mjesta u institucijama ili u udomiteljskim obiteljima za takvu djecu?”, stoji u novinarskom upitu kojega smo još 13. svibnja poslali odgovornima u Hrvatskom zavodu za socijalni rad.

Danas, 21. svibnja, dobili smo sljedeće odgovore:

 

”Hrvatski zavod za socijalni rad institucija je koja je osnovana tek 1. siječnja 2023. te će nastaviti aktivno raditi na poboljšanju radnih uvjeta i općenito poslovnih prostora postojećih područnih ureda (nekadašnjih centara za socijalnu skrb) obzirom na to da su svi poslovi vezani uz javnu nabavu, poslovi kadrovske te financija i računovodstva u nadležnosti Središnje službe Zavoda.

“Dijete ima svu potrebnu skrb”

Svi stručni radnici sustava socijalne skrbi uključujući socijalne radnike i psihologe, djelatnost moraju obavljati sukladno važećim zakonskim i podzakonskim aktima te pravilima svojih struka.

Za pitanje vezano uz maloljetno dijete smješteno u Centru Slava Raškaj napominjemo kako COO Slava Raškaj pruža socijalne usluge namijenjene djeci s teškoćama u razvoju iz kojeg je razloga navedena ustanova adekvatna za smještaj djeteta, te dijete i nadalje tamo ima osiguranu svu potrebnu stručnu pomoć i skrb. Radi zaštite prava na privatnost, tajnost i zaštitu osobnih podatka nismo u mogućnosti pružiti više informacija, osobito jer se radi o maloljetnom djetetu.

Donošenjem novog Zakona o udomiteljstvu uvedena je mogućnost da se udomitelji koji nisu zaposleni, a ispunjavaju ostale zakonske uvjete bave udomiteljstvom kao zanimanjem te pri tome ostvaruju prava iz radnog odnosa, povećane su opskrbnine za korisnike, ali i naknade za bavljenje udomiteljstvom.

Izmjenama Zakona, uveden je i dopust za udomitelje u trajanju od šest mjeseci, za one udomitelje koji skrbe za djecu do sedme godine života, prilikom čega imaju sva prava iz obveznog mirovinskog osiguranja i pravo na plaćene doprinose. Isto tako za vrijeme korištenja prava udomitelj ostvaruje uvećanje naknade za rad udomitelja. Ove, ali i druge mjere koje se provode u cilju promocije udomiteljstva imaju za cilj povećanje broja udomitelja. Hrvatski zavod za socijalni rad u suradnji sa suradnim institucijama aktivno provodi i promidžbu udomiteljstva te su ostvarena određena povećanja broja udomitelja u odnosu na primjerice prošlu godinu”, stoji u odgovorima Hrvatskog zavoda za socijalni rad na naš novinarski upit.đ

Iz Ministarstva ne odgovaraju na upite

Valja napomenuti da smo slična pitanja u dva navrata (najprije 13. svibnja, pa požurnicom 20. svibnja) poslali i odgovornima u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, no do objavljivanja ovog teksta njihove odgovore još nismo dobili…

FOTO: Preslike videosnimki

Tekst je dio projekta ‘Osvijetlimo nevidljive’, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – Agencije za elektroničke medije

‘Ne smijemo zvati novinare, prozori nisu oprani ni zidovi oličeni već 15 godina, kaos je u sustavu’