‘Zbog sveopće korupcije i NEPRAVDE, Hrvatska se opasno radikalizira, Božinović mora otići!’ ‘Zbog sveopće korupcije i NEPRAVDE, Hrvatska se opasno radikalizira, Božinović mora otići!’
TweetEmailPrint ”Građani svakodnevno osjećaju nepravdu, a zbog blokade pravnog poretka stvara se osjećaj beznađa i gubi se svaka nada u mogućnost ostvarivanja pravde redovnim... ‘Zbog sveopće korupcije i NEPRAVDE, Hrvatska se opasno radikalizira, Božinović mora otići!’


”Građani svakodnevno osjećaju nepravdu, a zbog blokade pravnog poretka stvara se osjećaj beznađa i gubi se svaka nada u mogućnost ostvarivanja pravde redovnim zakonskim putem. U Hrvatskoj svjedočimo da predsjednik vlade Plenković otvoreno i javno krši Ustav blokirajući rad Državnog odvjetništva. Upravljačke strukture unutar policije odraz su političke podobnosti, a nerijetko i utjecaja dubioznih struktura. Rezultat rada takvog vodstva jest neefikasan rad policije – od odnosa prema navijačkim skupinama, do opće društvene korupcije kojoj svjedočimo”, upozorava zastupnica Vidović Krišto

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto zatražila je hitnu ostavku ministra Božinovića zbog krvavog obračuna policije i navijača, odnosno zbog katastrofalnog upravljanja sustavom policije. Upozorila je da se hrvatsko društvo opasno radikalizira, a da je to logična posljedica dugotrajne sveopće korupcije te prevladavajućeg osjećaja društvene nepravde. Prstom je uprla i u pravosuđe koje često potpomaže političke moćnike umočene u  kriminal, umjesto da ih procesuira.

Evo njenog priopćenja za javnost:

”Dramatične scene koje su se dogodile u subotu u sukobu navijačke skupine Torcida i hrvatske policije zgrozile su hrvatsku javnost. Većina hrvatskih medija, koji su u koruptivnoj ovisnosti od političkih moćnika, uobičajeno skrivaju bitne činjenice i koriste svaku priliku kako bi pozornost javnosti krivo usmjerili i zaštitili stvarne krivce za pojedine probleme.

Upotreba oružja je dokaz panike

Subotnji sukob Torcide i policije nedvojben je dokaz devastiranom stanju u kojemu se nalazi hrvatska policija. Jer, da je policija preventivno obavila svoj posao, do ovakvog sukoba ne bi moglo doći. Upotreba vatrenog oružja jest dokaz panike i bezizlaznosti u kojoj su se u tom trenutku našli policajci, a takva situacija u dobro organiziranoj policiji nikada se ne smije dogoditi.

Neobjašnjivo je da na mjestu sukoba bude samo 16 policajaca, kao što je i neobjašnjivo da policija na tako neorganiziran način prati toliki broj navijača. Da policija radi svoj posao, ona bi agresivnu manjinu unutar navijačkih skupina izolirala, te, kao i u drugim europskim državama, takvi navijači uopće ne bi mogli sudjelovati na športskim događanjima.

Sadašnje paušalno medijsko sotoniziranje navijačkih skupina jednostavno je neprihvatljivo. Ogromna većina hrvatskih navijača uzoriti su i mogu služiti na ponos Hrvatskoj. Sjetimo se samo potresa u Zagrebu, kada su prvi koji su pomogli bili Bad Blue Boysi, kao i potresa u Sisačko-moslavičkoj županiji, kada su prvi u pomoć stigli pripadnici navijačkih skupina – od Armade, Kohorte i Torcide, do Bad Blue Boysa.

Nepravda i osjećaj beznađa

Potpuno je jasno da odgovornost za ovaj događaj ima trenutačna vladajuća struktura, kao i ministar unutarnjih Davor Božinović koji odmah mora podnijeti neopozivu ostavku.

Uvjeti rada hrvatske policije katastrofalni su. Niske plaće su od hrvatskih policajaca stvorili izrazito siromašne ljude, a upravljačke strukture unutar policije odraz su političke podobnosti, a nerijetko i utjecaja dubioznih struktura. Rezultat rada takvog vodstva hrvatske policije jest neefikasan rad hrvatske policije – od odnosa prema navijačkih skupina, do opće društvene korupcije kojoj svjedočimo.

Treba posebno naglasiti da se hrvatsko društvo, nažalost, radikalizira, a ta radikalizacija ima uzročnik u otvorenoj korupciji i sveopćim zlouporabama koje čine politički moćnici, potpomognuti pravosudno-medijskim strukturama.

Hrvatski građani svakodnevno osjećaju nepravdu u svom životnom okruženju, a zbog blokade pravnog poretka stvara se osjećaj beznađa i gubi se svaka nada u mogućnost ostvarivanja pravde redovnim zakonskim putem.

U Hrvatskoj svjedočimo da predsjednik vlade Plenković otvoreno i javno krši Ustav blokirajući rad Državnog odvjetništva, a razina komunikacije između predsjednika i premijera ispod je svake najprimitivnije, huliganske komunikacije. Javni dužnosnici trebaju djelovati kao društveni uzor – a događa se upravo suprotno: najviši dužnosnici ponašaju se na način da je hrvatskim građanima nelagodno gledati njihovu primitivnu komunikaciju.

Pozivam hrvatske navijače da pokažu mudrost, odlučnost i domoljublje, kao što su pokazali i u Domovinskom ratu, kad smo jedinstvom pobijedili nadmoćnog neprijatelja. Kao i tada, i sada nam je se izboriti za pravdu i slobodu protiv egoističnih, lopovskih skupina koje unesrećuju hrvatsku državu i hrvatske građane.

Isto tako pokažimo poštovanje prema hrvatskoj policiji, jer hrvatski policajci su isto obespravljeni kao i svi drugi hrvatski građani, te u teškim okolnostima daju sve od sebe za siguran i spokojan život svih nas”, ističe u priopćenju za javnost saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto.

FOTO: Screeenshot videosnimke

Ured europske tužiteljice Kövesi već pokrenuo 430 istraga u Hrvatskoj! U pitanju su milijarde eura