‘Cilj je da film 260 DAYS u svijetu bude poznat kao što su Vatreni, te da probudi zajedništvo i ponos’ ‘Cilj je da film 260 DAYS u svijetu bude poznat kao što su Vatreni, te da probudi zajedništvo i ponos’
TweetEmailPrint ”Značajno je da će svi ti poznati britanski i američki glumci koji će snimati film te njihovi agenti sa svojim prijateljima i poznanicima... ‘Cilj je da film 260 DAYS u svijetu bude poznat kao što su Vatreni, te da probudi zajedništvo i ponos’


”Značajno je da će svi ti poznati britanski i američki glumci koji će snimati film te njihovi agenti sa svojim prijateljima i poznanicima pričati o Hrvatskoj i o Domovinskom ratu. Ako film prikažemo u stotinu zemalja svijeta, a uvjeren sam da hoćemo, napravit ćemo veliko djelo”, tumači redatelj filma ‘260 DAYS’, te poziva zainteresirane da u crowdfunding kampanji podrže projekt ‘260 DAYS’

Redatelj Jakov Sedlar vratio se jučer iz Londona, gdje je dovršio odabir glumaca za ‘260 DAYS‘ – film o Domovinskom ratu u holivudskoj produkciji i na engleskom jeziku, a prema istinitoj priči Marijana Gubine.

Marijan Gubina je, podsjetimo, kao desetogodišnji dječak doživio brojne strahote i zlostavljanja ratnih 1991. i 1992. – tijekom zatočeništva i ropskog rada kod pojedinih susjeda Srba u istočno-slavonskom mjestu Dalj, što je kasnije opisao u knjizi ‘260 DANA‘.

Unatoč proživljenim užasima, Marijan je smogao snage oprostiti i ne mrziti, pa u njegovoj – na mnogim jezicima prevedenoj autobiografskoj knjizi – odzvanja poruka oprosta i širenje mira. Njegova snažna i autentična priča zaintrigirala je brojne holivudske zvijezde, od oskarovca Barrya Morrowa, koji je kasnije potpisao scenarij za film ‘260 DAYS’, pa do svjetski poznatih glumaca – Armand Assantea, Tim Rotha, John Malkovicha, Martin Sheena…, koji su pokazali interes da sudjeluju u projektu. Upravo preko Jakova Sedlara, koji ima mnogo poznanstava u Hollywoodu, doznali su za nevjerojatnu priču Marijana Gubine, nakon čega je u kratko vrijeme, prema njegovoj knjizi, i napisan scenarij za ‘260 DAYS’.

Assante, Angela Molina, Hazeldine…

O završnom castingu, razgovarali smo s redateljem filma ‘260 DAYS’ Jakovom Sedlarom, neposredno nakon njegovog povratka iz Londona.

”Odlično je sve prošlo i iznimno sam zadovoljan glumačkom ekipom koju smo angažirali. U filmu ‘260 DAYS’ glumit će, sada je to definitivno, holivudski glumac Armand Assante, potom slavna španjolska glumica Angela Molina, zatim vrlo poznati britanski glumci Alec Newman i Sam Hazeldine. Pregovaramo još i s mega zvijezdom  – Tim Rothom, koji je vrlo zainteresiran za film ‘260 DAYS’, no koji već ima dosta ugovorenih obaveza u ovoj godini. Ipak, sve ćemo učiniti da i njega angažiramo te da uskladimo njegove ugovorne obaveze sa snimanjem ‘260 DAYS”. Moguć je angažman još barem jednog ili dvojice slavnih holivudskih glumaca, ali to ovisi o tome hoćemo li kroz crowdfunding kampanju uspjeti prikupiti dodatna sredstva za film o Domovinskom ratu. Znate, problem je što su poznati glumci, poput John Malkovicha, Tim Rotha, Martin Sheena…, nakon završetka štrajka u Hollywoodu preopterećeni brojnim ugovornim obavezama, odnosno filmovima koji se ranije, zbog štrajka, nisu uspjeli dovršiti”, ističe poznati redatelj pa dodaje da su od hrvatskih glumaca angažirali Konstantina HagaLuju Kunčevića, Peru Eranovića i Krunu Bakotu.

‘Ti će glumci privući publiku širom svijeta’

Uvjeren je, kaže, da će navedeni američki i britanski te španjolski glumci (oni koji su već angažirani te oni koji će se naknadno priključiti projektu) biti najbolja reklama za film 260 DAYS te najbolji mamac za publiku širom svijeta.

Angela Molina je kultna španjolska glumica koja je glumila u nekoliko Almodovarovih filmova. Trenutno je i zaštitno lice Zare, što dovoljno govori o njezinom velikog ugledu. Alec Newman i Sam Hazeldine su glumci poznati široj publici iz britanskih serija i filmova. A o Armand Assanteu i Tim Rothu ne treba, vjerojatno, ni govoriti. Dobiti takva imena za film o Domovinskom ratu, za film koji se snima u Hrvatskoj, mislim da je velika stvar”, naglašava Sedlar.

Zaintrigirala ih Marijanova snažna priča

Na pitanje, kako su uspjeli okupiti toliko svjetski poznatih glumaca te scenaristu ‘Kišnog čovjeka‘, odgovara da ih je sve zaintrigirala Marijanova knjiga, odnosno njegova priča o ratnim strahotama kroz koje je kao dječak prolazio, kao i Marijanove poruke oprosta i mirotvorstva.

”Mislim da je i za Hrvatsku značajno da će svi ti vrlo poznati britanski i američki glumci te njihovi agenti sa svojim prijateljima i poznanicima pričati o Hrvatskoj i o Domovinskom ratu. Poznati engleski i američki glumci bit će istinski promotori Hrvatske. Ako film prikažemo u stotinu zemalja svijeta, a uvjeren sam da hoćemo, mislim da ćemo napraviti veliko djelo. Cilj nam je da film ‘260 DAYS’ dosegne razinu kakvu je na svjetskoj sceni postigla Hrvatska nogometna reprezentacija, te da potomci Hrvata širom svijeta, dakle i oni koji ne govore hrvatski, budu ponosni na svoje porijeklo i na Hrvatsku”, tumači redatelj filma ‘260 DAYS’.

Da se zabilježi istina o Domovinskom ratu

Objašnjava potom da na nedjeljnu misu u hrvatsku crkvu u Los Angelesu dođe prosječno 150 ljudi, a da prijenosi utakmica ‘Vatrenih‘ u istom gradu okupe uvijek po nekoliko tisuća Hrvata i njihovih potomaka.

”Kada igra Hrvatska, uvijek je prisutan veliki ponos i zajedništvo. Slična okupljanja i emocije želimo postići i na budućim projekcijama filma ‘260 DAYS’. Film će biti na engleskom jeziku, pa će ga moći gledati i oni koji ne razumiju hrvatski. Mislim da je važno da se i za buduće generacije takvim filmom zabilježi što se događalo 1991. godine u Hrvatskoj: nipošto zbog ikakve osvete, jer je poznato da je Marijan Gubina oprostio svojim mučiteljima te da on poziva na mir, već da se zabilježi istina o Domovinskom ratu”, ističe Sedlar.

Kaže da su odabrali i glavnog glumca, koji će glumiti desetogodišnjeg Marijana Gubinu.

”To je dječak u dobi od 10 i pol godina, koji je igrao u nekoliko britanskih serija. Englez je, kao i većina glumaca dosad angažiranih za film ‘260 DAYS’, naglašava redatelj, koji je još jednom pozvao sve zainteresirane da postanu članovi Crowdfunding zajednice projekta ‘260 DAYS‘ ili da osiguraju status Investitora filma (za više info posjetiti web stranicu Projekta), te da tako i sami postanu dio ovog značajnog hrvatskog filmskog projekta.

Ovdje su linkovi na kojima su informacije o crawdfunding kampanji opisane na hrvatskom i drugim svjetskim jezicima:

Hrvatska verzija: https://bonafidesinvest.eu/hr/campaign/cini-dobro-kako-bi-ti-se-dobro-sto-prije-vratilo/

Engleska verzija: https://bonafidesinvest.eu/campaign/do-good-so-it-comes-back-to-you-sooner/

Njemačka verzija: https://bonafidesinvest.eu/de/campaign/do-good-so-good-comes-back-to-you-sooner/

Talijanska verzija: https://bonafidesinvest.eu/it/campaign/do-good-so-good-comes-back-to-you-sooner/

Španjolska verzija: https://bonafidesinvest.eu/es/campaign/do-good-so-good-comes-back-to-you-sooner/

Francuska verzija: https://bonafidesinvest.eu/fr/campagne/do-good-so-good-comes-back-to-you-sooner/

Portugalska verzija: https://bonafidesinvest.eu/pt/campanha/do-good-so-good-comes-back-to-you-sooner/

FOTO: Screenshot videosnimki; projekt ‘260 DAYS’

‘Čudo je da je – nakon svih grozota – Marijan normalan i da može oprostiti. Film će biti sjajan’

Postani dio holivudskog filmskog projekta o Domovinskom ratu; evo kako sudjelovati’

‘Svi likovi u filmu 260 days, koji tumače one koji su silovali i tukli u Dalju, nosit će imena stvarnih zločinaca’