Hrvatska strelovito izumire, vlast baš briga što su tisuće djece ostale bez liječnika! Pa tko će ovdje ostati? Hrvatska strelovito izumire, vlast baš briga što su tisuće djece ostale bez liječnika! Pa tko će ovdje ostati?
TweetEmailPrint Dok ogorčeni roditelji na području Zadra i Zadarske županije već tjednima upozoravaju resornog ministra da su im djeca ostala bez pedijatrijske skrbi, tražeći... Hrvatska strelovito izumire, vlast baš briga što su tisuće djece ostale bez liječnika! Pa tko će ovdje ostati?


Dok ogorčeni roditelji na području Zadra i Zadarske županije već tjednima upozoravaju resornog ministra da su im djeca ostala bez pedijatrijske skrbi, tražeći hitnu smjenu odgovornih te hitno rješavanje problema, odgovorni u Ministarstvu zdravstva uopće ne reagiraju?! Na njihovim službenim stranicama o tom velikom problemu nema ni slova! Umjesto toga, veliča se lik i djelo Vilija Beroša te njegova ‘velebna postignuća’ – na što upućuju gotovo sve njihove ljigavo propagandističke objave

U škole je ovaj tjedan krenulo tisuću prvašića manje nego lani. U sedam zadnjih godina izgubili smo čak oko 7000 učenika prvih razreda, zbog čega se ove godine zatvara 14 područnih osnovnih škola!

Zbog demografskog sloma, broj umrlih osoba prošle je godine bio gotovo dvostruko veći od broja rođenih i uskoro će, ne dogodi li se pravo čudo, broj umrlih za duplo premašivati broj živorođene djece na području Republike Hrvatske (tko ne vjeruje neka provjeri na stranicama Državnog zavoda za statistiku)!

Kada se tome pridoda podatak da je prošle i ove godine ponovno krenuo snažan val iseljavanja – mahom mladih obitelji – jasno je kao dan da naša mlada zemlja strelovitom brzinom izumire i da nas uskoro, s obilježjima društva, kulture i nacije kakvi su stoljećima ovdje postojali, više neće biti.

Drugi narodi preuzet će prazan prostor

Netko će drugi tada preuzeti ovaj dragocjeni prostor.

No oni – koje bi bi ove činjenice trebale zaprepastiti i kojima bi se ruke morale tresti dok čitaju izvješća o demografskoj katastrofi i strelovitom izumiranju – i dalje na sve ovo samo odmahuju rukom. Političarima i dužnosnicima, koji su za ovu katastrofu suodgovorni te koji bi katastrofalan trend morali pod hitno pokušati zaustaviti ne štedeći novca i truda, živo se fućka (da ne upotrijebimo jaču riječ) za to što Hrvatska nestaje.

Najbolja potvrda za to su aktualni događaji na području Zadra i Zadarske županije, odnosno totalni raspad sustava pedijatrijske skrbi na tom području te zaprepašćujući nemar odgovornih, odnosno ignoriranje gorućeg problema.

Pravobraniteljica: krše se prava djece zajamčena Kovnencijom!

Jer dok ogorčeni roditelji već tjednima upozoravaju da su njihove bebe i mala djeca ostali bez zdravstvene skrbi, dok Pravobraniteljica za djecu ističe da nedostupnost pedijatrijske skrbi upućuje na kršenje prava djece jamčene Konvencijom o pravima djeteta – na što je upozorila i Ministarstvo zdravstva, zatraživši izvješće o planiranim mjerama s ciljem ostvarenja prava djece na najvišu moguću razinu zdravlja – odgovorni u Ministarstvu zdravstva i dalje ne reagiraju, i dalje o svemu – šute!

”Jesu li odgovorni zaprimili pritužbu ‘Roditelja zadarske dice‘  koji su se, zbog alarmantno teške situacije s nedostatkom liječnika – pedijatara, obratili ministru Berošu? Što će ministar Beroš te odgovorni u Ministarstvu učiniti na osnovu gore opisane pritužbe? Zašto nisu ranije reagirali zbog sličnih problema (kroničnog nedostataka pedijatara u mnogim dijelovima Hrvatske te uskraćenog prava djece na zdravstvenu skrb)? Što će se dogoditi ako neko dijete umre zbog neadekvatne i nedovoljno brze liječničke reakcije, uslijed velikog nedostatka liječnika pedijatara? Tko će biti odgovoran? Što ministar Beroš i njegovi suradnici poduzimaju da se tako užasan mogući scenarij spriječi?”, upitali smo glasnogovornika ministarstva, odnosno ministra Beroša, još 29. kolovoza ove godine, no do objavljivanja ovog teksta odgovore nismo dobili.

Ne odgovoraju na novinarska pitanja

Nikakve odgovore, prema svemu sudeći, nisu dobili ni zabrinuti ‘roditelji zadarske dice’ koji su prije dva tjedna poslali dramatično pismo Viliju Berošu i Pravobraniteljici za djecu…., a o čemu su u međuvremenu izvijestili mnogi mediji.

Sav taj nemar, odnosno sramotno ignoriranje problema kroničnog nedostatka liječnika, potaknuo ih je da predstojeću subotu (9. rujna) na Poluotoku u Zadru organiziraju prosvjed, kako bi i na taj način upozorili na vrlo opasno i skandalozno urušavanja javno-zdravstvenog sustava pedijatrijske zdravstvene skrbi (roditelji su praktički prisiljeni da bolesno dijete odvedu kod privatnog pedijatra, no za to treba platiti, a to si svi ne mogu priuštiti, pogotovo stoga što su mala djeca često bolesna pa često trebaju liječničku pomoć).

 

I dok zdravstvena kriza u Zadru i Zadarskoj županiji opasno eskalira, na službenim stranicama Ministarstva zdravstva o tome – ni riječi!

Umjesto toga, na naslovnici, ali i ispod nje, veličaju lik i djelo Vilija Beroša te njegova ‘velebna postignuća’ – na što upućuju gotovo sve njihove ljigavo propagandističke objave.

Evo naslova nekoliko najnovijih vijesti na službenim stranicama Ministarstva:

Ministar Beroš: Pacijent u fokusu i po olujnom nevremenu”, ”Beroš: Javnozdravstvena akcija pregleda madeža … putokaz prema zdravijoj naciji”, ”Beroš: Mreža intervencijske neuroradiologije odgovor na drugi vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj”… ”Beroš: Sporazum o prekograničnoj zdravstvenoj suradnji Hrvatske i Slovenije spašava živote”…

Sve navedeno upućuje na zaključak kako resorni ministar, vladajući političari i dužnosnici  tek nezainteresirano gledaju kako, u zemlji koja izumire i koja masovno zatvara škole jer nema učenika, na tisuće djece ostaju bez zajamčene zdravstvene skrbi?!

Što će, nakon svega navedenog, preostale mlade obitelji zaključiti? Da bezbrižno mogu ostati u Hrvatskoj i ovdje podizati mnogo djece?

Ma naravno.

FOTO: Ilustracija, screenshot videosnimke, preslika službene stranice Ministarstva zdravstva

Tekst je dio projekta ‘Uništavaju li javno zdravstvo planski u korist privatnih poliklinika i kako će se siromašni liječiti?’, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – Agencije za elektroničke medije

Djeca ostala bez zdravstvene skrbi! Što ako neko dijete umre? Beroš šuti

‘Kad političare i nezakonito obogaćene pitaš što će ponijeti tamo gdje svi završe, počinju se tresti’