HZJZ: ‘Hripavac ozbiljno prijeti!’ Pravobraniteljica: ‘Upitna je kvaliteta zdravstvene skrbi o djeci’ HZJZ: ‘Hripavac ozbiljno prijeti!’ Pravobraniteljica: ‘Upitna je kvaliteta zdravstvene skrbi o djeci’
TweetEmailPrint ”Smatramo da se u ovakvoj organizaciji dovodi u pitanje kvaliteta, dostupnost i pravovremenost zdravstvene zaštite koju dobivaju djeca. Izražavamo zabrinutost situacijom u kojoj... HZJZ: ‘Hripavac ozbiljno prijeti!’ Pravobraniteljica: ‘Upitna je kvaliteta zdravstvene skrbi o djeci’


”Smatramo da se u ovakvoj organizaciji dovodi u pitanje kvaliteta, dostupnost i pravovremenost zdravstvene zaštite koju dobivaju djeca. Izražavamo zabrinutost situacijom u kojoj roditelji moraju ulagati izuzetne napore kako bi djetetu osigurali temeljno pravo, koje mu je zagarantirano UN-ovom Konvencijom o pravima djeteta, a to je pravo na uživanje najviše moguće razine zdravlja”, istaknula je pravobraniteljica za djecu u razgovoru za Promise.hr

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je ozbiljno upozorenje: u Hrvatskoj imamo na tisuće slučajeva zaraznog hripavca, koji je osobito opasan za djecu. Zaraza se i dalje brzo širi, a najviše oboljelih je u Gradu Zagrebu.

“Ovo je najveći broj oboljelih od hripavca u Hrvatskoj u posljednjih 40 godina. Od ove bolesti najugroženija su novorođenčad i dojenčad kod kojih bolest može biti vrlo teška, a u pojedinim slučajevima i smrtonosna”, istaknuli su u HZJZ.

I dok zarazna bolest bukti sve jače, u velikom zagrebačkom kvartu Prečko, kao i u mnogim drugim mjestima u Hrvatskoj, već mjesecima ne postoji pedijatar koji bi, u jeku epidemije, liječio oboljelu djecu.

Odbijali primiti djecu na cijepljenje?!

Povod je to za razgovor s pravobraniteljicom za djecu, Helencom Pirnat Dragičević.

”Je li Ured pravobraniteljice za djecu zaprimio pritužbe roditelja djece iz zagrebačkog kvarta Prečko zbog problema s nepostojanjem pedijatrijske skrbi u tom velikom zagrebačkom naselju?

Je li pravobraniteljica za djecu upoznata s činjenicom da pojedini liječnici koji bi trebali primiti male Prečkance (svaki tjedan druga ordinacija) nisu bili upoznati s tim, zbog čega su odbijali roditelje s mališanima iz Prečkog? Kako komentirate informaciju (podijeljenu na kvartovskoj FB stranici) da su neki zamjenski pedijatri odbili primiti djecu iz Prečkog na redovno cijepljenje – jer primaju samo hitne slučajeve?

Pravobraniteljica: ‘Već godinama upozoravamo’

Što pravobraniteljica za djecu može učiniti da se ovaj ozbiljan problem, u periodu masovnog obolijevanja djece od hripavca, ali i drugih bolesti, što prije riješi? Imate li informaciju je li konačno riješen problem s nedostatkom pedijatara u Zadru i Zadarskoj županiji?

Je li Vam poznato je li uopće moguće u skorije vrijeme riješiti problem kroničnog nedostataka pedijatara u Hrvatskoj (budući da liječnici već godinama upozoravaju da je situacija s manjkom pedijatara i liječnika obiteljske medicine sve alarmantnija, jer se godinama ne raspisuju specijalizacije zbog čega i nema novih pedijatara)?”, upitali smo Helencu Pirnat Dragičević, pravobraniteljicu za djecu.

Evo što nam je odgovorila:

”Pravobraniteljica za djecu unazad nekoliko godina upozorava na problem nedostatka pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti djece, o čemu izvješćuje Hrvatski sabor i zainteresiranu javnost u svojim godišnjim izvješćima o radu.

Prema propisima i općim aktima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u određenim situacijama, u nedostatku pedijatara, zdravstvenu zaštitu predškolske djece na primarnoj razini zdravstvene zaštite preuzima doktor obiteljske medicine. Smatramo da se u ovakvoj organizaciji dovodi u pitanje kvaliteta, dostupnost i pravovremenost zdravstvene zaštite koju dobivaju djeca te smo to u nekoliko navrata problematizirali u komunikaciji s Ministarstvom zdravstva.

‘Roditelji su nam se žalili jer nema pedijatra’

Ministarstvo nam je na naše dileme odgovorilo iznošenjem stava da specijalist obiteljske medicine kroz specijalističko usavršavanje stječe kompetencije da skrbi i za djecu, a kao izabrani doktor djeteta može, s obzirom na indikaciju, uputiti svako dijete specijalistu pedijatrije na sekundarnoj razini zdravstvene zaštite, čime se osigurava adekvatna zdravstvena zaštita djeci u područjima u kojima nije popunjena Mreža javne zdravstvene službe u djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece.

U pogledu situacije u Gradu Zagrebu, unazad dvije godine zabilježili smo nekoliko prijava roditelja koji su nam se požalili na probleme u pronalasku pedijatra za dijete. U tim situacijama obavještavali smo HZZO i tražili njihovo aktivno uključivanje u pronalasku pedijatra za dijete kako bi ono ostvarilo pravo na zdravstvenu zaštitu. Prema povratnim informacijama, regionalni ured HZZO-a se aktivno uključio, što je u slučajevima koje smo pratili rezultiralo pronalaskom pedijatra za dijete.

Zabrinjavajuća praksa u Hrvatskoj

Međutim, ovakvu praksu smatramo dugoročno neodrživom i ovom prilikom izražavamo zabrinutost situacijom u kojoj roditelji moraju ulagati izuzetne napore kako bi djetetu osigurali temeljno pravo, koje mu je zagarantirano UN-ovom Konvencijom o pravima djeteta, a to je pravo na uživanje najviše moguće razine zdravlja i na korištenje olakšica za ozdravljenje i oporavak.

Podsjećamo kako se Republika Hrvatska kao članica UN-ove Konvencije o pravima djeteta obvezala da će svakom djetetu osigurati pravo na korištenje zdravstvenih usluga, što uključuje osiguranje medicinske pomoći i zdravstvene skrbi svoj djeci, s naglaskom na razvoj primarne zdravstvene zaštite. Budući da se radi o zabrinjavajućoj praksi, očekujemo da nadležno Ministarstvo zdravstva i osnivači domova zdravlja pristupe rješenju ovoga problema na sustavan i odlučan način.

I dalje kritično na području Zadra

Što se tiče nedostatka pedijatara u Zadru i Zadarskoj županiji, Ured pravobraniteljice za djecu još je u rujnu ove godine zatražio od Zadarske županije i Doma zdravlja Zadarske županije  izvješće o aktualnom broju pedijatrijskih timova koji skrbe o djeci u Zadru i Zadarskoj županiji te o broju djece koja se nalaze u njihovoj skrbi, kao i o tome je li za djecu koja su ostala bez pedijatrijske skrbi predviđen neki drugi način osiguranja zdravstvene skrbi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te jesu li (i na koji način) roditelji informirani o mogućnostima. Također smo zatražili podatak o broju djece kojoj aktualno nije dostupna pedijatrijska skrb u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te o planiranim mjerama radi osiguravanja potrebne skrbi o djeci.

Pedijatri odlaze u privatnu praksu

Iz Doma zdravlja Zadarske županije odgovorili su nam kako se na ponovljene natječaje za zapošljavanje specijalista pedijatara već dulje vrijeme nitko ne javlja, dok istovremeno bilježe odlazak pedijatara u privatnu praksu. Napomenuli su kako, u suradnji s HZZO-om, roditelje koji im se javljaju zbog nemogućnosti upisa djeteta kod nekog drugog pedijatra, upućuju da se jave kontrolorima HZZO-a koji im potom pomažu u pronalasku rješenja za upis.

Također, u suradnji s Upravnim odjelom za zdravstvo Zadarske županije, nastavljamo pratiti razvoj situacije po pitanju pronalaska rješenja problema popunjenosti mreže pedijatara na području Zadarske županije”, istaknula je Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu, u razgovoru za Promise.hr.

FOTO: Ilustracija Pixabay; preslika s dnevnik.hr, screenshot videosnimke

Tekst je dio projekta ‘Uništavaju li javno zdravstvo planski u korist privatnih poliklinika i kako će se siromašni liječiti?’, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija –Agencije za elektroničke medije

Na 7 natječaja nije se javio ni jedan pedijatar; Prečko bez liječnika najmanje do travnja?!

Djeca ostala praktički bez zdravstvene skrbi! Što ako neko dijete umre? Beroš šuti

Dijete nam je palo u nesvijest, neuropedijatar će ju pregledati tek u siječnju 2024. Strašno!’