Kovačević će razotkriti izdaju i ‘pokopati’ Plenkovića?! Osim ako mu HDZ u zadnji tren ne začepi usta Kovačević će razotkriti izdaju i ‘pokopati’ Plenkovića?! Osim ako mu HDZ u zadnji tren ne začepi usta
TweetEmailPrint Dragan Kovačević, bivši predsjednik Uprave Janafa, potvrdio je sinoć za RTL da će u Saboru progovoriti o sadržaju sastanka na kojemu je, tako barem... Kovačević će razotkriti izdaju i ‘pokopati’ Plenkovića?! Osim ako mu HDZ u zadnji tren ne začepi usta


Dragan Kovačević, bivši predsjednik Uprave Janafa, potvrdio je sinoć za RTL da će u Saboru progovoriti o sadržaju sastanka na kojemu je, tako barem piše Nacional, premijer Plenković ‘naredio’ Tomislavu Ćoriću zatvaranje sisačke rafinerije i omogućavanje netransparentnog izvoza hrvatske nafte na preradu u Mađarsku. Svjedočenje Dragana Kovačevića (ako mu HDZ-ovci ne začepe usta u zadnji tren) moglo bi ozbiljno uzdrmati Plenkovića i njegovu vladu

Ne uspiju li HDZ-ovci u zadnji tren spriječiti svjedočenje Dragana Kovačevića, na sjednici saborskog Antikorupcijskog vijeća i najšira bi javnost mogla doznati šokantne detalje moguće izdaje nacionalnih interesa koju su, sudeći barem prema dosad objavljenim informacijama, počinili premijer Plenković te bivši ministar Ćorić!

Oni su, kako piše Nacional (a što bi trebao javno potvrditi i bivši šef Janafa), početkom kolovoza 2018. potpisali sporni memorandum o izvozu hrvatske nafte na preradu u MOL-ove rafinerije, a to je bio preduvjet za zatvaranje sisačke rafinerije.

Dragan Kovačević, bivši predsjednik Uprave Janafa, potvrdio je sinoć za RTL da će u Saboru progovoriti o sadržaju sastanka na kojemu je premijer Andrej Plenković, kako piše Nacional, ‘naredio’ svom tadašnjem ministru Tomislavu Ćoriću zatvaranje sisačke rafinerije i omogućavanje netransparentnog izvoza hrvatske nafte na preradu u Mađarsku.

Kovačević je za RTL objasnio zbog čega on nije htio potpisati sporni Memorandum.

Odbio ga jer šteti interesima Hrvatske

“Memorandum je značajan dokument koji je imao stratešku dimenziju za Republiku Hrvatsku. Ja sam u tom Memorandumu prepoznao nešto što bi moglo naštetiti nacionalnim i energetskim interesima Hrvatske”, kazao je Kovačević.

Upitan je može se otvoriti Sisačka rafinerija.

Druga stvar, ako vi već imate sirovinu, naftu visoke kvalitete i do nje imate tvorevinu koja to može preraditi. Ako ćemo napraviti usporedbu, to je kao da imate šumu, kraj te šume imate neku drvnu industriju i prodaju namještaja, a vi imate trupce i odvezete ih u Italiju te vam tada ne radi ni tvornica ni prodaja namještaja. To se trenutno događa s hrvatskom naftom koja bi se trebala prerađivati u Sisku”, objašnjava Kovačević.

‘INA je bila iznad MOL-a i svih drugih, ali smo ju uništili!’

Tko koči? “Vidim da su sada politika i Vlada rekli da će staviti novu upravu. Bilo bi dobro da im onda sada kažu: ‘Evo imate prvi zadatak otvoriti rafineriju Sisak”, poručuje Kovačević.

Osvrnuo se i na pljačku stoljeća u INA-i.
“Treba se utvrditi što se sve i kako dogodilo, ali INA je devastirana u zadnjih dvadesetak godina. Ona je bila najveća energetska firma koja je bila iznad MOL-a i svih kompanija takve vrste u regiji. Mi smo uništili struku, znanost, proizvodnju i sve što se moglo uništiti da bi ona postala beznačajna. Njoj treba vratiti nazad njezin potencijal znanja, inženjerski kadar, vidjeti što se može napraviti s novim načinom upravljanja”, izjavio je.

Upitan je može li se dogoditi u sustava da netko njemu podređen napravi tako nešto.

‘Naravno da je Uprava INA-e morala znati za pljačku’

 ‘Dajte molim vas’. Tko nije radio u velikim sustavima može pričati neke druge priče. S takvim iznosima i poslovanjima bi morali biti upoznati, ne samo izvršni direktor, nego i Uprava i svi u tom lancu. Jednostavno to modelski nije dobro napravljeno”, kazao je.

Upitan je o aferi JANAF te je li spreman na suđenje i kako će se braniti.

“Ne znam od čega da se branim. To je proces koji je doslovno izmišljen. To je jedna lažna, tendenciozna optužnica bez i jednog jedinog dokaza. To je bila jedna marketinška akcija za ljude i medije gdje je doslovno napravljena sotonizacija ljudi koji su bili u tom procesu. Ne znam od čega da se branim jer ničega nema”, zaključio je Dragan Kovačević, koji se kao šef Janafa usprotivio te je izbjegao potpisati sporni memorandum o izvozu hrvatske nafte na preradu u MOL-ove rafinerije, a koji je bio preduvjet za zatvaranje sisačke rafinerije.

Mediji glavne struje nisu htjeli objaviti dokaze ‘veleizdaje’

Valja podsjetiti da je Promise.hr još u siječnju 2018. jedini pisao o začetku ove velike afere, odnosno o svojevrsnoj izdaji Hrvatske. Prenijeli smo tada dramatičan apel članova Stožera za obranu Sisačke rafinerije, koji su medijima i hrvatskoj javnosti nudili dokumente koji dokazuju da je gašenje sisačke rafinerije uistinu posve nepotrebno te da je to, de facto, izdaja strateških interesa Republike Hrvatske (nešto što se opisuje riječju – veleizdaja).

Predstavnici Stožera za obranu Rafinerije istaknuli su 26. siječnja 2018.  da se manipulacijom brojkama od strane MOL-a sisačka rafinerija želi prikazati nerentabilnom. Saborski zastupnik Ivan Lovrinović tada je najavio da će u Saboru iznijeti šokantne informacije u vezi s ovom prevarom, na osnovu koje je odlučeno da se Rafinerija Sisak ugasi, a prerada nafte prebaci u Mađarsku.

No, šira javnost nikada nije doznala za vapaje predstavnika Stožera za obranu Rafinerije jer hrvatski mediji glavne struje njihove izjave, konkretne brojke i izračune nikada nisu objavili!

U Saboru nisu dozvolili da se istina o Rafineriji čuje!

Odgovorni u Saboru, pak, nisu dozvolili da se o o toj temi održi tematska sjednica!

”Ocjena MOL-a da je Rafinerija Sisak nerentabilna zbog tehnologije i malog kapaciteta nije istinita! Oni su je sami učinili nerentabilnom manipulacijom internim cijenama nafte pri čemu organizacijska jedinica unutar sustava zaračunava sirovu naftu Rafineriji Sisak kao da ju uvozi sa svjetskog tržišta! O tome nitko ne priča”, upozoravao je i u travnju 2018. saborski zastupnik Lovrinović, no ni to hrvatski mediji glavne struje nisu prenijeli.

Tek nedavno, nakon otkrića ‘pljačke stoljeća’ u INA-i, situacija se dijelom promijenila. Sada napokon mnoge zaprepašćujuće i za Plenkovićevu vladu neugodne informacija pomalo izlaze na vidjelo.

Svjedočenje Dragana Kovačevića (ako mu HDZ-ovci ne začepe usta u zadnji tren – a što na sve moguće načine pokušavaju) moglo bi, dakle, ozbiljno uzdrmati premijera Plenkovića i njegovu vladu, a možda čak i dovesti do prijevremenih parlamentarnih izbora.

Zatvaranje Rafinerije Sisak je PROTUZAKONITO; ugrožava energetsku i NACIONALNU SIGURNOST RH!

Još 2018. Stožer upozorio na IZDAJU INA-e i Hrvatske te prevaru u korist MOL-a; NISU IM DALI U SABOR!