FOTO: Da je sve posloženo kao Centar Silver, Hrvatska bi bila bogatija od Švicarske FOTO: Da je sve posloženo kao Centar Silver, Hrvatska bi bila bogatija od Švicarske
TweetEmailPrint ”U zadnjih petnaest godina čak je 5000 korisnika (osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju) prošlo kroz ovaj centar, a sve... FOTO: Da je sve posloženo kao Centar Silver, Hrvatska bi bila bogatija od Švicarske


”U zadnjih petnaest godina čak je 5000 korisnika (osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju) prošlo kroz ovaj centar, a sve usluge su besplatne. Zamolio bih volontere – socijalizatore pasa – da nas ne napuste! Volonteri socijalizatori, molim vas, ne odustajte od nas, jer nam socijalizatora i dalje nedostaje”, naglasio je emotivno ravnatelj Centra za rehabilitaciju Silver, dr. sc. Marijan Alfonzo Sesar

U zelenilu na sjeveroistočnom rubu grada, uz cestu prema Markuševcu, već 15 godina traje možda i najljepša i najhumanija zagrebačka priča, koja je svojevrsni vrhunac dosegnula sinoć (utorak, 3. listopada 2023.), kada je Centar za rehabilitaciju Silver – jedinstvena ustanova socijalne skrbi koja u rehabilitaciju osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju uključuje rad sa psima pomagačima i terapijskim psima – proslavio svoj 15. rođendan.

Na ovom slavlju u prvim redovima nisu bili političari, kako to obično biva, već oni koji su puno važniji: korisnici rehabilitacijskih programa, odnosno korisnici pasa pomagača i terapijskih pasa, potom volonteri – socijalizatori pasa pomagača, te brojni pametni, pomno odabrani psi, kao i svi oni koji su tijekom 15 godina Centar Silver podržali u radu.

Ravnatelj dočekivao goste na ulazu

Ravnatelj Silvera, gospodin dr. sc. Marijan Alfonzo Sesar, na ulazu je, unatoč velikoj gužvi, srdačno pozdravio svakoga tko se pojavio, nakon čega su brojni labradori svoj povišeni adrenalin i uzbuđenje zbog ponovnog susreta s dragim im ljudima, mogli ‘potrošiti’ u igri s ostalim psima u posebno ograđenom prostranom dvorištu.

Za to vrijeme njihovi su se korisnici – osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju te članovi njihovih obitelji – na obližnjoj livadi pripremali za snimanje prigodnih zajedničkih fotografija. Okupilo se par stotina ljudi, a ozračje je bilo sjajno: vrlo toplo i prijateljsko.

Nakon što su Antun Ponoš, poznati TV voditelj emisije „Kućni ljubimci“, te službeni fotograf snimili ‘milenijske fotografije’ svih prisutnih, djelatnice Centra pozvale su prisutne (korisnike i pse te volontere…) da se vrate u prostoriju, te poslušaju priču o petnaest godina Silvera.

Prvo su pse kupovali, danas ih uzgajaju

Ravnatelj dr. sc. Marijan Alfonzo Sesar potom je govorio o začecima ideje školovanja i korištenja pasa vodiča te o prvim entuzijastima – studentici veterine Blaženki i njezinim kolegicama, koje su još 1988. u Zagrebu pokrenuli ovu humanu priču.

”U početku su samo osobe s oštećenjima vida koristile pse vodiče, a danas su naši korisnici sve osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju. U zadnjih petnaest godina čak je 5000 korisnika prošlo kroz ovaj centar, a sve usluge su besplatne. Prve dvije godine, dakle 2008. i 2009. uzgoj pasa nije postojao, već su psi kupovani u inozemstvu. No, kvaliteta tih pasa nije bila dobra, jer su imali puno zdravstvenih problema. Zato smo pomalo razvijali vlastiti uzgoj, da bi danas imali vlastite pse, ali i pse iz svih centara svijeta (postoji razmjena štenaca za uzgoj). Isto tako, danas praktički nema mjesta na svijetu gdje psi iz Silvera ne postoje”, naglasio je u uvodu Marijan Alfonzo Sesar, ravnatelj Centra, koji od samog početka s velikim entuzijazmom i predanošću vodi ovu iznimnu instituciju (uzgoj pasa mu je velika strast).

Zagrebački Centar za rehabilitaciju Silver danas je član Međunarodne federacija pasa vodiča i Međunarodne federacija pasa pomagača. Silver ima i svog europskog koordinatora, s čime se ne mogu pohvaliti, kako je ponosno naglasio ravnatelj, niti neki engleski centri za školovanje pasa vodiča i pasa pomagača!

”U svakom trenutku u Centru Silver imamo 15 do 20 pasa u uzgoju, a godišnje imamo od 60 do 80 štenaca”, istaknuo je ravnatelj Alfonzo Sesar, nakon čega se posebno zahvalio svim volonterima – socijalizatorima tih pasa.

”Zamolio bih volontere – socijalizatore da nas ne napuste! Volonteri socijalizatori, molim vas, ne odustajte od nas, jer nam socijalizatora i dalje nedostaje”, zaključio je emotivno ravnatelj institucije, te dodao da je u 15 godina Centar Silver imao više od 700 volontera socijalizatora.

Zaposlenici rade i danju i noću

Naglasio je potom da Centar za rehabilitaciju Silver danas ima 30 zaposlenika, koji s budućim psima vodičima i pomagačima, s njihovim socijalizatorima te s korisnicima, rade i danju i noću, jer je takva priroda posla.

I potpisnik ovih redaka se u više navrata mogao uvjeriti da je Centar za rehabilitaciju Silver (u vlasništvu Grada Zagreba) svojevrsno zagrebačko i hrvatsko čudo.

Jer u Centru Silver nisu zaposleni podobni i uhljebi, već stručni i požrtvovani ljudi. Centar nije sam sebi svrha (kao mnoge druge institucije u RH), već svi tamošnji djelatnici i volonteri daju sve od sebe ne bi li socijalizirali pse te ih pripremili za buduće korisnike te tako olakšali život potrebitim osobama, kakvih je u Hrvatskoj jako mnogo.

Da sve u našoj zemlji funkcionira skladno i humano kao Centar Silver, Hrvatska bi bila daleko ljepše i poželjnije mjesto za život. Vjerojatno bi bili bogatije i humanije društvo od švicarskog, njemačkog ili irskog… Tada nam mladi ne bi odlazili, već bi se i oni koji su ranije iselili, masovno vraćali u Republiku Hrvatsku.

Tko ne vjeruje, neka se i osobno uvjeri u Ulici Štefanovec 34 u Zagrebu.

Djeci sa psima pomagačima zabranjuju ulaz u bolnice!

U neformalnom razgovoru s pojedinim korisnicima pasa pomagača, doznali smo da, unatoč vrlo jasnoj zakonskoj obavezi, djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom često ne mogu ući sa psom pomagačem u brojne institucije!

”Osobe s oštećenjima vida i njihove pse pomagače još i puste u bolnice i trgovačke centre, ali djecu s teškoćama u razvoju i njihove pse pomagače s crvenim prslucima i s oznakom Centra za rehabilitaciju Silver, često ne puste čak ni u Dječju bolnicu u Klaićevoj! Nisu nas pustili niti u poznati prodajni centar, unatoč zakonskoj obavezi prema kojoj osobe s invaliditetom i djeca s poteškoćama u razvoju sa svojim psima pomagačima mogu ući u bilo koju javnu ustanovu ili trgovinu”, ispričali su roditelji jednog djeteta s teškoćama u razvoju prilikom sinoćnjeg druženja u Centru za rehabilitaciju Silver.

FOTO: Snimio Damir Kramarić

Nisu mogli psihijatri, a uspjelo psu Olani: umiljatošću i mirnoćom izliječila Zorana od PTSP-a

Nakon ‘psećeg fakulteta’, ovi su psi najveći IZVOR SREĆE djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom

‘Silver’ traži socijalizatore pasa: ti će psi TJEŠITI usamljene, voditi slijepe, SPAŠAVATI oboljele od epilepsije…