Javno zdravstvo propada, Hrvatska izumire, no kuću u plamenu nitko ni ne pokušava gasiti Javno zdravstvo propada, Hrvatska izumire, no kuću u plamenu nitko ni ne pokušava gasiti
TweetEmailPrint Kako zdravstvena administracija, resorni ministar i Vlada RH na raspad javno-zdravstvenog sustava reagiraju? Negiraju probleme, progone zviždače te prijete liječnicima koji upozoravaju na... Javno zdravstvo propada, Hrvatska izumire, no kuću u plamenu nitko ni ne pokušava gasiti


Kako zdravstvena administracija, resorni ministar i Vlada RH na raspad javno-zdravstvenog sustava reagiraju? Negiraju probleme, progone zviždače te prijete liječnicima koji upozoravaju na korupciju i rasulo. No, to nije sve. Umjesto da osnaživanjem pravosuđa stvore uvjete da se zaustavi kriminal, nastavljaju sustavno devastirati državno odvjetništvo i sudove. Povrh svega, žurno mijenjaju Kazneni zakon da se informacije o korupciji i pljački više ne bi mogle probiti do medija i hrvatske javnosti?! Zbog puno manjih problema, u Francuskoj i Izraelu digli su se milijuni. No, Hrvatska još šuti…

Vijesti o umrlim, a zaboravljenim ljudima na hodniku zagrebačke bolnice Sveti Duh, o službeno potvrđenim, no dugo zataškavanim informacijama o milijunskoj pljački i malverzacijama u bolnici Sestre milosrdnice, o propasti vrijednog EU projekta iste bolnice zbog osvete liječnici ‘zviždačici’ dr. Zadravec koja je osmislila taj projekt, o uništavanju 60 milijuna eura vrijednog EU projekta Dječje bolnice Srebrnjak zbog privatnih interesa, o velikom prosvjedu i najavljenom štrajku liječnika zbog raspada zdravstvenog sustava, o alarmantno povećanoj stopi smrtnosti u Hrvatskoj…, već mjesecima vrište s naslovnica brojnih hrvatskih portala.

Hrvatska kuća doista gori, kao što je istaknula predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, dr. Nataša Ban Toskić, no nitko od onih koji bi prvi morali skočiti na zvuk sirene, kuću u plamenu ni ne pokušava gasiti.

Hrvatskoj, zbog svega, prijeti izumiranje. To više nije dvojbeno: potvrđuju to podaci o sve većem broju umrlih, sve slabijem natalitetu, o rapidnom smanjivanju broja stanovnika te o daljnjem iseljavanju liječnika, ali i drugih mladih ljudi ogorčenih sustavnom nepravdom i korupcijom. No, ni to vladajućoj ‘eliti’ nije dovoljno alarmantno da bi krenuli spašavati sustav javnog zdravstva, odnosno domovinu Hrvatsku.

Sudstvo se uništava – namjerno!

Jer, kako ravnatelji bolnica, zdravstvena administracija, ministri, predsjednik Vlade RH te drugi centri moći, na sve ovo reagiraju? Negiraju i zataškavaju probleme, progone zviždače te prijete liječnicima koji upozoravaju na pljačke i krah javnog zdravstva.

No, to nije sve.

Umjesto da osnaživanjem pravosuđa stvore uvjete da se zaustavi pljačka i razaranje javno zdravstvenog sustava i druge dragocjene vrijednosti, oni, prema svemu sudeći, nastavljaju sustavno razarati državno odvjetništvo i sudove kako, valjda, i sami ne bi završili iza rešetaka – na što je upozorio predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić u svom nedavnom dramatičnom obraćanju.

Povrh svega, žurno mijenjaju Kazneni zakon kako se informacije o milijunskim pljačkama i korupciji više ne bi mogle probiti do medija i hrvatske javnosti?!

Eto ti poruke: baš nas briga što će sve biti pokradeno, što će se Hrvatska isprazniti, važno nam je da nas nitko ne dira i ne progoni.

Zbog puno manjih problema, u Francuskoj i Izraelu digli su se milijuni. No, Hrvatska šuti.

Šute intelektualci, šute akademici, šute studenti… Tobožnji ‘nezavisni politički analitičari’ ne šute. Oni skreću pozornost s bitnog na nevažno, zamagljuju stvarnost, podilaze moćnicima. To su, dakako, plaćenici, odnosno prikriveni ‘igrači’ vladajuće oligarhije. Takvi kroje javno mnijenje, takve pozivaju u televizijske emisije, takvi daju na važnosti lažnim anketama – kao da je riječ o vjerodostojnim informacijama, takvi obmanjuju hrvatske građane.

Zato Hrvatska još šuti.

I trpi.

Progon pljačke od strane ‘Laurinih tužitelja’ ulijeva nadu

No, svako trpljenje ima granice. Velik i glasan prosvjed tisuća liječnika na Markovu trgu, njihova odluka da krenu u štrajk unatoč prijetnjama i zastrašivanju, najavljeni skori prosvjed Udruge Franak pod egidom: ‘Vrijeme je! Opljačkano se mora vratiti, lopov mora platiti!’, glasna pobuna pojedinih hrvatskih sudaca pa i šefa sudbene vlasti protiv daljnjeg razaranja pravosuđa…, najavljuju, čini se, neka nova vremena.

Jer, nastavi li se sustavno uništavanje državnog odvjetništva i sudova, ostvari li se najavljena nakaradna izmjena Kaznenog zakona, a na što su javno upozorili šef sudbene vlasti, sudac Radovan Dobronić i više sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu te nezavisni politolog dr. Anđelko Milardović, Hrvatska će tonuti sve dublje.

Ojačaju li, pak, one snage (u sudstvu , ali i u cjelokupnoj javnosti), koje žele ozdravljenje pravosuđa, a koje se nakon desetljeća apatije i šutnje pomalo bude osokoljene snažnim zamahom Europskog javnog tužiteljstva Laure Kovesi na hrvatskom tlu, odnosno brojnim istragama te optužnicama protiv do jučer nedodirljivih moćnika, Hrvatska bi mogla prodisati. Ključ je, dakako, u pravosuđu: probudi li se, reformira i osnaži hrvatsko pravosuđe, krene li istinski progon krupnih pljački i malverzacija, oporavit će se i javno zdravstvo. Ozdravit će i sve ostalo. Iseljavanje će s vremenom stati, natalitet porasti.

No, treba imati na umu da se za bolje i pravednije društvo valja boriti. Ne nužno uličnim prosvjedima.

Dade li većina svoj mali doprinos, makar kroz (tihu ili javnu) podršku ‘prijavljivačima korupcije’, odnosno borcima za istinu i pravdu te reformskim snagama u zdravstvu kao i u drugim područjima društva…, Hrvatska ipak neće završiti u mraku.

FOTO: Screenshot videosnimki

Tekst je dio projekta ‘Uništavaju li javno zdravstvo planski u korist privatnih poliklinika i kako će se siromašni liječiti?’, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – Agencije za elektroničke medije

‘Zdravstvo se planski uništava da bi ‘elita’ imala privatne poliklinike; otud i povećana smrtnost u RH’

Grad pogoduje privatnoj tvrtki na vlastitu štetu i tiho ubija EU projekt Srebrnjak?! A Fuchs šuti

‘Sudstvo u Hrvatskoj se raspada i uskoro neće biti moguće održati raspravu! To se radi namjerno’

‘Ako netko ne zaustavi Plenkovića, završit ćemo u diktaturi! Nevine ljude zatvarat će u Remetinec’