Počeo financijski ŠTRAJK PRIVATNOG SEKTORA?! Upozoravaju da RH uskoro neće imati za plaće i mirovine Počeo financijski ŠTRAJK PRIVATNOG SEKTORA?! Upozoravaju da RH uskoro neće imati za plaće i mirovine
traže manje poreze, najavljuju sve duže obustave plaćanja u proračun

Počeo financijski ŠTRAJK PRIVATNOG SEKTORA?! Upozoravaju da RH uskoro neće imati za plaće i mirovine

GospodarstvoHrvatska 2. prosinca 2019. Promise.hr

TweetEmailPrint Prva faza štrajka (2. i 3. prosinca 2019.) je zamišljena kao svojevrsno upozorenje Vladi RH i nagovještaj dugotrajnih perioda bez uplata u proračun... Počeo financijski ŠTRAJK PRIVATNOG SEKTORA?! Upozoravaju da RH uskoro neće imati za plaće i mirovine


Prva faza štrajka (2. i 3. prosinca 2019.) je zamišljena kao svojevrsno upozorenje Vladi RH i nagovještaj dugotrajnih perioda bez uplata u proračun – ako Vlada ne udovolji zahtjevima inicijatora štrajka – okupljenima oko Udruženja zaposlenika i poslodavaca privatnog sektora. Druga faza štrajka trebala bi se održati od 30. prosinca, pa sve do 7. siječnja, najvaljuju organizatori

”Danas (ponedjeljak 2. prosinca) je Dan D! Izbori #manjiporez Zatvori špinu!!!”, poručili su iz Udruženja-zaposlenika-i-poslodavaca-privatnog-sektora na svojoj Facebook stranici, koji za danas i sutra (2. i 3. prosinca) organiziraju Prvi financijski štrajk privatnog sektora.

Prva faza štrajka (2. i 3. prosinca 2019.) je zamišljena kao svojevrsno upozorenje Vladi RH i nagovještaj dugotrajnih perioda bez uplata u proračun – ako Vlada ne udovolji zahtjevima inicijatora štrajka – okupljenima oko Udruženja zaposlenika i poslodavaca privatnog sektora.
Druga faza štrajka trebala bi se održati od 30. prosinca, pa sve do 7. siječnja, najvaljuju organizatori.

”Ovo je štrajk upozorenja i skretanja pažnje na problem preopterećenosti privatnog sektora. Dajmo drugoj strani malo vremena i prostora da uvaži zahtjeve na civiliziran način”, najavili su na svojoj FB stranici inicijatori akcije iz Udruženja zaposlenika-i-poslodavaca-privatnog-sektora, koji ovih dana na društvenim mrežama dijele tekst u kojem su opisani njihovi ciljevi te mjere koja namjeravaju poduzeti kako bi natjerali Vladu RH da napokon počne razmišljati i o onima koji na svojim leđima već godinama nose sve glomazniji, sve skuplji i sve teži javni i državni sektor.
”Hrvatsko gospodarstvo jedno je od najoporezivanijih u sastavu EU. Visoki porezi su glavni razlog gospodarskog zaostajanja za zapadnoeuropskim zemljama. Već trideset godina se visokim porezima guši privatni sektor, što je rezultiralo niskim životnim standardom, a posljedično i masovnim iseljavanjima naših sugrađana u zadnjih nekoliko godina. Krajnji je čas za zaokret državnih financija u smjeru poreznog rasterećenja privatnog sektora, glavnog pokretača cjelokupne ekonomije i glavnog oslonca državnih financija.
.
Osnovni zahtjevi poreznog rasterećenja su :
1. Smanjenje poreza na dohodak na stopu od 8% uz povećanje neoporezivog iznosa plaće na medijan hrvatskog gospodarstva (5.500 kuna)
2. Smanjenje opće stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) na 22%
3. Naplata PDVa po naplaćenoj fakturi za SVE poduzetnike/obrtnike
4. Ukidanje poreza na reinvestiranu/zadržanu dobit
5. Smanjenje poreza na isplaćenu dobit na jedinstvenih 8%, uz ukidanje obaveze plaćanja predujma
6. Suspenzija odredbe Zakona o doprinosima u segmentu određivanja osnovice za obračun doprinosa plaća direktora/članova uprava za prve tri godine poslovanja
7. Ukidanje obaveze članstava strukovnih komora (HGK, HOK, HLK, HKIG, …)
.
Provođenje kompletnog poreznog rasterećenja očekujemo kroz nadolazeće trogodišnje razdoblje (prva trećina kroz 2020., druga trećina kroz 2021., treća trećina kroz 2022. godinu).
.
Početkom prosinca 2019. godine organizirat ćemo dvodnevni financijski štrajk upozorenja i skretanja pažnje svih dionika društva na goruće probleme privatnog sektora. S obzirom na termin provođenja, štrajk neće izazvati nikakve turbulencije državnih financija, a bit će proveden u obliku suspenzije svih plaćanja prema državi/JLS na 2. i 3.12.2019..
.
Ukoliko se Vlada ogluši na naše zahtjeve i ne uvrsti prvu trećinu traženih poreznih rasterećenja u proračun za iduću godinu, u nadolazećim mjesecima smo spremni produživati period štrajka za 3,4,5,6,… dana što bi uskoro moglo izazvati kolaps državnih financija i neisplatu plaća i mirovina. Mi ne želimo takav scenarij, ali smo spremni organizirati isti”, navode inicijatori prvog financijskog štrajka poslodavaca i zaposlenika u privatnom sektoru.