Antikorupcija: Sudac Radić osobno napada Kolakušića, a izbjegava govoriti o sadržaju KAZNENE PRIJAVE protiv sebe Antikorupcija: Sudac Radić osobno napada Kolakušića, a izbjegava govoriti o sadržaju KAZNENE PRIJAVE protiv sebe
TweetEmailPrint ”Osobni animozitet Nine Radića prema sudcu Kolakušiću potječe još iz 2013. godine kada je Kolakušić progovorio o kriminalu koji se odvijao pod okriljem... Antikorupcija: Sudac Radić osobno napada Kolakušića, a izbjegava govoriti o sadržaju KAZNENE PRIJAVE protiv sebe


”Osobni animozitet Nine Radića prema sudcu Kolakušiću potječe još iz 2013. godine kada je Kolakušić progovorio o kriminalu koji se odvijao pod okriljem predstečajnih nagodbi, a za koje je pak Radić bio pun riječi hvale. Radić je tada dao intervju kao predsjednik stečajnoga odjela Suda u Jutarnjem listu, koji se u to vrijeme nalazio u postupku predstečajne nagodbe, a koja je završila tako da je vlasnikom Jutarnjega postao najveći ovrhovoditelj u državi. Nakon pritiska stručne javnosti zakon je ipak bio izmijenjen”, ističe udruga Antikorupcija

Nakon što je predsjednik zagrebačkog Trgovačkog suda Nino Radić reagirao u četvrtak na Kolakušićeve izjave, oglasila se nanovo udruga Antikorupcija. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

”Sudac Nino Radić, protiv kojega je udruga Antikorupcija podnijela kaznenu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje u nezakonitosti u dodjeli predmeta na Trgovačkome sudu u Zagrebu, u svojemu priopćenju ničime nije objasnio javnosti zbog čega je više od 20 posto svih predmeta u njegovu mandatu dodijeljeno u rad sucima uz primjenu iznimke “odabir jednoga rješavatelja”.

Ako znamo da je ručna dodjela predmeta jedan od najvećih izvora korupcije i ključni razlog za uvođenje automatske dodjele predmeta, simptomatična je činjenica da je Radić izbjegao objasniti takvu anomaliju u radu sustava. Svako korištenje iznimki u dodjeli sudskih predmeta bez zakonom utemeljenoga razloga predstavlja protuzakonito postupanje i zlouporabu položaja, a kada se takva iznimka u dvije godine pojavi u 7.113 predmeta što predstavlja više od 20 posto svih predmeta, onda je to situacija koja mora biti detaljno ispitana.

U svojemu priopćenju sudac Nino Radić se ograničava na osobne napade na sudca Mislava Kolakušića i svjesno izbjegava  detaljno govoriti o sadržaju kaznene prijave, čime dodatno pojačava sumnju u zakonitost dodjele sudskih predmeta na Trgovačkome sudu u Zagrebu. Unatoč činjenici da je sudac Kolakušić dvostruko premašio normu predviđenu okvirnim sudačkim mjerilima, Radić nastavlja napade očekujući da će na taj način skrenuti pažnju s neugodnih pitanja o dodjeli sudskih predmeta.

Osobni animozitet Nine Radića prema sudcu Mislavu Kolakušiću potječe još iz 2013. godine kada je Kolakušić progovorio o kriminalu koji se odvijao pod okriljem postupaka predstečajnih nagodbi, za koje je pak Radić bio pun riječi hvale. Radić je tada dao intervju kao predsjednik stečajnoga odjela i zamjenik predsjednika suda u Jutarnjem listu koji se u to vrijeme nalazio u postupku predstečajne nagodbe, a koja je završila tako da je vlasnikom Jutarnjega lista postao najveći ovrhovoditelj u državi. Nakon pritiska stručne javnosti zakon je ipak bio izmijenjen, a sudac Kolakušić postao prepoznat kao sudac koji nije spreman zatvarati oči na kriminal u pravosudnim redovima”, stoji u priopćenju Udruge Antikorupcija, koja je medijima poslala i materijale koji potvrđuju, prema svemu sudeći, izuzetno velik broj ručno dodijeljenih predmeta na Trgovačkom sudu u Zagrebu (zbog čega su podnijeli kaznenu prijavu protiv predsjednika Suda, Nine Radića)

Nino Radić je, pak,  u svom jučerašnjem reagiranju na izjave suca Mislava Kolakušića istaknuo kako Kolakušić ”svjesno i namjerno daje neistinite izjave” te kako je njegov nastup u jeku kampanje za EU parlamentarne izbore usmjeren isključivo za dobivanje političkih bodova…”

FOTO: Screenshot web stranice Antikorupcija.hr te YouTube snimke