EPPO istražuje aferu Srebrnjak! Tomašević odjednom zvao Nogala i odblokirao projekt od pola milijarde?! EPPO istražuje aferu Srebrnjak! Tomašević odjednom zvao Nogala i odblokirao projekt od pola milijarde?!
TweetEmailPrint Vrlo je izvjesno, tumači naš izvor, da je gradonačelnik doznao za prijavu te za istragu tužitelja koji odgovaraju glavnoj europskoj tužiteljici Lauri Kövesi... EPPO istražuje aferu Srebrnjak! Tomašević odjednom zvao Nogala i odblokirao projekt od pola milijarde?!


Vrlo je izvjesno, tumači naš izvor, da je gradonačelnik doznao za prijavu te za istragu tužitelja koji odgovaraju glavnoj europskoj tužiteljici Lauri Kövesi (koja je postala strah i trepet za brojne hrvatske dužnosnike) pa je zato odjednom ‘okrenuo ploču’ te pozvao dr. Nogala i dr. Turkalj na razgovor o nastavku projekta Srebrnjak. Za izgradnju translacijskog centra i nove Dječje bolnicu EU je, podsjetimo, 2019. uplatila RH gotovo pola milijarde kuna, no Tomašević je projekt zaustavio. Dr. Nogalo je upozorio da su u pozadini blokiranja tog projekta nečasne i koruptivne radnje

Ured europskog javnog tužitelja u Zagrebu (EPPO) zaprimio je detaljnu kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba radi malverzacija i nezakonitosti, odnosno zbog blokiranja gotovo pola milijarde kuna vrijednog EU projekta izgradnje nove Dječje bolnice i translacijskog centra Srebrnjak!

Doznali smo to od vrlo pouzdanog izvora, što znači da europski tužitelji, prema svemu sudeći, već istražuju okolnosti skandaloznog blokiranja dragocjenog EU projekta za koji je novac na račun hrvatskog Ministarstva znanosti i obrazovanja uplaćen još 2019. godine.

Riječ je, podsjetimo, o 60 milijuna eura iz EU fondova, odnosno o gotovo pola milijarde kuna koji od 2019. godine ‘trunu’ na računu Ministarstva znanosti i obrazovanja, umjesto da služe za izgradnju nove dječje bolnice i centra izvrsnosti na zagrebačkom Srebrnjaku.

Blokada zbog vrijedne nekretnine na Brestovcu?

Bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, dr. Boro Nogalo, izjavio je, podsjetimo, da je za skandal s blokiranjem EU projekta najodgovorniji zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Dječja bolnica Srebrnjak u vlasništvu je Grada Zagreba, a gradonačelnik Tomašević kao odgovorna osoba, kazao je Nogalo, već gotovo dvije godine stopira taj odavno odobreni i plaćeni dragocjeni projekt.

”Bolnica Srebrnjak posjeduje vrijednu i atraktivnu nekretninu na Brestovcu i staru zgradu bolnice, a i dobro bi bilo prenamjeniti Srebrnjakovih 432 milijuna kuna svojim ‘igračima’. Moglo bi se tu i nešto drugo graditi, a ne dječja bolnica, jer nije novo stajalište žičare bez veze izgrađeno na Brestovcu”, rastumačio je nedavno, u razgovoru za Promise.hr, moguću pozadinu blokiranja tog projekta bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak te bivši voditelj projekta, dr. Boro Nogalo.

Dodao je da je to najčišći i najvrijedniji projekt u gradu Zagrebu te da su u pozadini blokiranja tog projekta nečasne i koruptivne radnje.

Propast će već uplaćenih 432 milijuna kuna!

”Propadne li projekt, već uplaćenih 432 milijuna kuna za Hrvatsku je propao novac, a Zagreb će ostati bez bolnice u kojoj bi se sva djeca mogla liječiti!”, istaknuo je bivši ravnatelj Dječje bolnice prije dva mjeseca u razgovoru za naš portal te dodao da on na radnom mjestu doživljava stalni reket i mobbing i nakon što je Tomaševićeva garnitura preuzela vlast u Gradu, odnosno nakon što su Tomaševićevi ljudi izabrali novo vodstvo Dječje bolnice Srebrnjak.

U vezi s navedenim, poslali smo više upita gradonačelniku Tomaševiću (prvi upit poslali smo još 1. studenog 2022.!), no on do danas nije odgovorio na pitanje ‘zašto blokira projekt Srebrnjak’, a nije objasnio ni zbog čega se ne želi sastati s kreatorima tog projekta – dr. Borom Nogalom i dr. Mirjanom Turkalj, kako bi projekt mogao biti nastavljen, odnosno kako već uplaćenih 60 milijuna eura ne bi propalo.

Nogalo bez komentara na upit o istrazi EPPO

”I izbjegavanje odgovora je gromoglasan odgovor. Gradonačelnik Tomašević je očito pristao biti grobar projekta najsuvremenije Dječje bolnice”, izjavio je nedavno dr. Boro Nogalo.

Bivšeg ravnatelja Bolnice Srebrnjak upitali smo naknadno zna li on za kaznenu prijavu podnesenu Uredu europskog javnog tužitelja u Zagrebu zbog afere Srebrnjak te kako komentira informaciju o istrazi EPPO o tom slučaju.

”Nemam komentara”, kratko je odgovorio dr. Nogalo.

No, od naših izvora doznali smo da je podnošenje kaznene prijave uredu Europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu, vjerojatno razlog da je gradonačelnik Tomašević iznenada ‘okrenuo ploču’ te je prije petnaestak dana pozvao na sastanak i dr. Nogala i dr. Mirjanu Turkalj, kao i članove Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak.

Na službenom sastanku u prostorima Gradske uprave gradonačelnik Tomašević je, kako doznajemo, obećao da će učiniti sve što treba, potpisati odluke koje su nužne i odblokirati projekt Srebrnjak.

EPPO neće pustiti da 60 milijuna eura ‘nestane’

Vrlo je izvjesno, tumači naš izvor, je da je zagrebački gradonačelnik doznao za kaznenu prijavu te za istragu tužitelja koji odgovaraju beskompromisnoj glavnoj europskoj tužiteljici Lauri Kövesi (koja je već postala strah i trepet za brojne hrvatske dužnosnike), pa je zbog toga odjednom okrenuo ploču te napokon pozvao dr. Nogala i dr. Mirjanu Turkalj na službeni razgovor o nastavku projekta Srebrnjak.

Jer 60 milijuna eura, koje su institucije EU još 2019. godine uplatile na račun Ministarstva znanosti i obrazovanja za projekt Srebrnjak, prevelik je iznos da bi EPPO propustio reagirati na moguće nezakonitosti, odnosno na pljačku i korupciju u tom slučaju.

U vezi s novim detaljima oko Afere Srebrnjak, poslali smo ponovno novinarski upit glasnogovornici Ureda gradonačelnika Tomaševića.

Tomašević ponovno ne odgovara na naš upit

”Je li gradonačelnik Tomašević (u međuvremenu) održao sastanak s odgovornima iz Dječje bolnice Srebrnjak oko nastavka 60 milijuna eura vrijednog projekta izgradnje Dječjeg centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak?

Jesu li na tom sastanku bili i nekadašnji voditelji projekta, dr. Boro Nogalo i dr. Mirjana Turkalj?

Što je na tom sastanku dogovoreno: hoće li gradonačelnik Tomašević dati (potpisati) suglasnost za nastavak tog projekta, odnosno za faziranje Dječje bolnice Srebrnjak? Kada?

Je li točna informacija da je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu, zajedno s hrvatskim institucijama, pokrenuo istragu oko blokiranja i zaustavljanja projekta izgradnje Centra za translacijsku medicinu i nove Dječje bolnice Srebrnjak – za što je europski novac odavno uplaćen Hrvatskoj?

Jesu li se djelatnici Ureda europskog tužitelja, u vezi s tom aferom, već obraćali gradonačelniku Tomaševiću i drugim odgovornima?”, upitali smo glasnogovornicu gradonačelnika Tomaševića još 19. prosinca, no ponovno nam nikakve odgovore nisu poslali!

U bolnici šute, nema odgovora ni iz Ministarstva

Slične upite poslali smo i Ravnateljstvu Dječje bolnice Srebrrnjak te Ministarstvu znanosti i obrazovanja (na čijem računu se nalazi EU novac za projekt Srebrnjak), no ni oni nam do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili na pitanja koja zanimaju cjelokupnu hrvatsku javnost.

Cijela afera želi se, prema svemu sudeći, ignoriranjem i šutnjom gurnuti pod tepih.

No, otkriju li tužitelji Laure Kovesi sporne detalje i nezakonitosti oko skandala koji je zgrozio cjelokupnu hrvatsku javnost (koja je posebno osjetljiva kada su u pitanju djeca i zdravlje djece), svi oni koji danas ne žele odgovarati na pitanja, morat će progovoriti.

Tomašević prijavljen Pučkoj pravobraniteljici

Zbog ustrajnog odbijanja zagrebačkog gradonačelnika, odnosno glasnogovornika u Uredu gradonačelnika Grada Zagreba, da odgovore na novinarska pitanja od velikog javnog interesa te zbog kršenja Zakona o medijima, potpisnik ovih redaka prijavio je gradonačelnika Tomaševića i druge odgovorne u Gradu Zagrebu Uredu pučke pravobraniteljice (proslijedili smo im pitanja koja smo slali glasnogovornici gradonačelnika još 1. studenog 2022. i napomenuli da su sva ta pitanja do danas ostala neodgovorena).

Naknadno smo od djelatnice iz Ureda pučke pravobraniteljice doznali da je otvoren predmet osnovan na našoj prijavi te da se utvđuju činjenice povezane s pritužbom na odbijanje davanja informacija od javnog interesa od strane odgovornih u Gradu Zagrebu.

Evo zašto je EPPO itekako nadležan za ‘Aferu Srebrnjak’

Valja naglasiti da na službenim web stranicama EPPO-a stoji poziv  građanima da prijave kazneno djelo Uredu europskog javnog tužitelja (s detaljnim uputama o tome kakva kaznena djela se prijavljuju tom uredu).

Ovdje prenosimo upute za prijavitelje kaznenih djela sa službene stranice EPPO:

”Koje nam vrste kaznenih djela možete prijaviti?

EPPO je nadležan za podizanje optužnica u slučaju kaznenih djela koja utječu na financijske interese Europske unije. Riječ je o radnjama koje su počinjene s namjerom, takozvanim kaznenim djelima iz PIF-a (Direktive o zaštiti financijskih interesa), kao što su prijevara, korupcija, pranje novca i pronevjera, koja mogu negativno utjecati na novac poreznih obveznika EU-a. Ta kaznena djela iz PIF-a navedena su u Direktivi (EU) 2017/1371, kako je provedena u okviru nacionalnog prava.

EPPO je nadležan i za kaznena djela sudjelovanja u zločinačkoj organizaciji ako je u središtu njezinih aktivnosti počinjenje kaznenog djela iz PIF-a.

Nadležni smo za navedena kaznena djela u sljedećim slučajevima:

ako su počinjena, u cijelosti ili djelomično, na teritoriju jedne ili nekoliko država članica EU-a koje sudjeluju u EPPO-u

ako ih je počinio državljanin neke od država članica EU-a koje sudjeluju u EPPO-u

ako ih je počinila osoba na koju su se primjenjivali Pravilnik o osoblju ili Uvjeti zaposlenja za osoblje EU-a.

Što nam NE možete prijaviti?

EPPO nije nadležan za kaznena djela koja ne utječu na financijske interese EU-a. Takva kaznena djela trebate prijaviti nadležnom nacionalnom tijelu.

Tko nam može prijaviti kazneno djelo?

Kazneno djelo EPPO-u može prijaviti svatko (građani EU-a ili građani zemalja izvan EU-a, fizičke ili pravne osobe) ako postoje opravdani razlozi za sumnju da je počinjeno kazneno djelo koje utječe na financijske interese EU-a.

Kada trebam kazneno djelo prijavitiEPPO-u?

Čim imate opravdane razloge za sumnju da je počinjeno kazneno djelo protiv financijskih interesa EU-a, morate to prijaviti EPPO-u.

Niste dužni dostaviti popratne dokaze ako nisu dostupni.

Kako mogu EPPO-u prijaviti kazneno djelo?

Kazneno djelo možete prijaviti sjedištu EPPO-a u Luxembourgu na bilo kojem službenom jeziku EU-a koristeći se mrežnim obrascem za prijavu kaznenog djela.

Napominjemo da ne postoji mogućnost podnošenja anonimne internetske prijave kaznenog djela. Međutim, ako je to dopušteno nacionalnim propisima, možete je podnijeti izravno delegiranom europskom tužitelju u svojoj zemlji.

Kako mogu kazneno djelo prijaviti putem interneta?

Prije nego što nam prijavite kazneno djelo, morate potvrditi i prihvatiti odredbu da će informacije i dokumente koje dostavite EPPO obrađivati u skladu s pravilima EPPO-a o zaštiti podataka.

Prilikom podnošenja prijave kaznenog djela bit će vam dostupna pomoć za popunjavanje mrežnog obrasca. Neka se polja moraju obvezno popuniti kako biste mogli nastaviti s prijavom. Popunite sva polja prema svojim saznanjima, jasno i sažeto.

Nakon što podnesete mrežni obrazac, primit ćete potvrdu primitka, u kojoj će biti naveden registracijski broj prijave kaznenog djela.

Navedite taj registracijski broj u svakoj budućoj komunikaciji s EPPO-om.

U toj fazi postupka nećete primiti nikakvu dodatnu obavijest od EPPO-a, ali možda ćemo stupiti u kontakt s vama u kasnijoj fazi.

Što je sljedeće?

Ocijenit ćemo je li prijavljeno kazneno djelo u okviru nadležnosti EPPO-a i jesu li dostavljene informacije dostatne kako bi se opravdalo pokretanje istrage.

Ako su kaznena djela koja su povezana s prijavljenim činjenicama u okviru nadležnosti EPPO-a, mi ćemo pokrenuti i provesti istragu bez nepotrebne odgode.

EPPO može prenijeti informacije drugim institucijama, tijelima, uredima i agencijama Europske unije i nacionalnim nadležnim tijelima ako prijavljeni prijestupi nisu unutar područja nadležnosti EPPO-a, već u području njihove nadležnosti”, stoji između ostaloga u tekstu ‘Prijavljivanje kaznenog djela Uredu europskog javnog tužitelja’, objavljenom na službenim stranicama EPPO na hrvatskom jeziku.

Sudeći, dakle, prema informacijama u tom tekstu, europski tužitelji itekako su nadležni i za istragu u ‘Aferi Srebnjak’, što daje nadu u skoro rasvjetljavanje cijele ove afere te kažnjavanje odgovornih. Dosadašnje brojne istrage, uhićenja bivših hrvatskih ministara i drugih ‘velikih riba’ te brze optužnice pokazali da je EPPO daleko brži, učinkovitiji i vjerodostojniji od neučinkovitog, sporog i dobrim dijelom kompromitiranog DORH-a.

FOTO: Screenshot videosnimki javnog istupa Laure Kovesi te Tomislava Tomaševića

TOMAŠEVIĆ ŠUTI O AFERI; Nogalo: građani mu neće oprostiti ubijanje projekta nove dječje bolnice!

‘Zbog Tomaševića ostat ćemo i bez bolnice i bez 60 milijuna eura! Iza svega su koruptivne i nečasne radnje’