Kreće snimanje ‘260 DAYS’ – filma o Domovinskom ratu prema istinitoj priči Marijana Gubine! Kreće snimanje ‘260 DAYS’ – filma o Domovinskom ratu prema istinitoj priči Marijana Gubine!
TweetEmailPrint ”Armand Assante glumit će oficira JNA, a glavna zvijezda, Tim Roth, utjelovit će Marijana Gubinu u današnjem vremenu”, ističe redatelj Sedlar. ”Crowdfunding kampanja... Kreće snimanje ‘260 DAYS’ – filma o Domovinskom ratu prema istinitoj priči Marijana Gubine!


”Armand Assante glumit će oficira JNA, a glavna zvijezda, Tim Roth, utjelovit će Marijana Gubinu u današnjem vremenu”, ističe redatelj Sedlar. ”Crowdfunding kampanja se nastavlja, a novi cilj kampanje je – povećati budžet za holivudsku postprodukciju filma”, objašnjava Dražen Majstrović, direktor produkcijske tvrtke 260 DAYS

U Gorjanima, Osijeku i Đakovu u ponedjeljak 27. svibnja započinje snimanje ‘260 DAYS‘ – filma o Domovinskom ratu u holivudskoj produkciji i na engleskom jeziku, a prema istinitoj priči Marijana Gubine.

U jedinstvenom filmskom projektu, temeljenom na knjizi ‘260 DANA’ Marijana Gubine (supervizor scenarija je oskarovac Barry Morrow) sudjeluju mnogi poznati američki i britanski glumci, predvođeni legendarnim Tim Rothom te Armand Assanteom.

Tim povodom razgovarali smo s Jakovom Sedlarom, redateljem filma ‘260 DAYS’.

Molina glumi ženu kod koje je Marijan radio kao rob

”Apsolutno smo spremni i s veseljem očekujemo početak snimanja. Ekipa scenografa i kostimografa u Slavoniji je već desetak dana, kako bi sve bilo spremno za dolazak glumaca i početak snimanja. U ponedjeljak u Gorjanima snimamo prve scene sa Sam Hazeldinom, poznatim britanskim glumcem koji će utjeloviti Hinka Gubinu, Marijanovog oca, te s Camillom Rutherford, koja glumi Marijanovu majku Mariju. Tu će još biti i Isabella Dempster, koja će glumiti Marijanovu sestru Nenu, zatim Antea Huljev Žuvan, koja igra malu Helenu, Florence Bensberg, koja glumi trinaestogodišnju Marijanovu sestru Gabrijelu te talentirani britanski glumac Will Godber, koji će glumiti malog Marijana Gubinu. U utorak dolazi dvoje novih glumaca: Alec Newman i Naomi Frederics, koji glume mještanina Miloša i njegovu ženu”, ističe u uvodu Jakov Sedlar.

Dodaje da kasnije u Slavoniju dolazi i slavna španjoska glumica, Angela Molina, koja će glumiti stariju ženu Draganu – kod koje je desetogodišnji Marijan radio kao rob.

Glumili u serijama BBC-a, Netflixa…

”Armand Assante glumit će oficira JNA, a na kraju dolazi i glavna zvijezda, Tim Roth, koji će utjeloviti Marijana Gubinu u današnjem vremenu. Film, naime, počinje i završava scenama u kojima se pojavljuje Marijan Gubina – danas”, tumači poznati redatelj.

Naglašava da će na nekoliko lokacija u Slavoniji snimati punih pet tjedana, odnosno do 28. lipnja ove godine. Kaže da neće biti lako, jer je priča vrlo kompleksna, ali je uvjeren da će do kraja lipnja uspjeti snimiti sve predviđene scene.

”Sve su to vrhunski glumci, koji su glumili u mnogim serijama BBC-a, Netflixa, na platformi Amazon i drugdje. Drago mi je da u glumačkoj ekipi imamo i brojne osječke glumce, te studente glume, a koristit ćemo i usluge do 200 statista. Kasnije ćemo, nakon završetka snimanja, u Los Angelesu, odnosno u Hollywoodu, tri mjeseca raditi na postprodukciji filma, što je iznimno važan dio. U posprodukciji se, pogotovo danas, sav snimljeni materijal – slika i ton – mogu korigirati”, objašnjava redatelj filma ‘260 DAYS’.

Dječak 260 dana proveo u zarobljeništvu

Dodaje da će glumci biti smješteni u hotelu Mattera u Čepinu, te u hotelu Park u Našicama.

”Posve su to primjereni hoteli, a što je još važnije, u njima rade prekrasni i iznimno gostoljubivi ljudi, što je veliki plus i što će strani te domaći glumci, kao i cjelokupna produkcijska ekipa – itekako osjetiti. Ljudi nam maksimalno izlaze u susret i žele nas podržati gdje god dođemo, jer im je jasno o kakvom velikom filmskom projektu se ovdje radi. Očekujemo, stoga, da će atmosfera tijekom snimanja biti odlična, a to je također vrlo bitno. Želimo napraviti što bolji film, da cijeli svijet sazna što se ranih devedesetih događalo u Hrvatskoj. Imamo sve preduvjete za to: nevjerojatno snažnu i autentičnu priču Marijana Gubine – koji je kao desetogodišnji dječak 260 dana proveo u zarobljeništvu, odličan scenarij, a tu je i zvučna glumačka ekipa, s brojnim poznatim britanskim glumcima, predvođena holivudskim zvijezdama Tim Rothom i Armand Assanteom”, zaključio je Jakov Sedlar, redatelj filma ‘260 DAYS’.

Dosad prikupili 85 posto ciljanog budžeta

Dražen Majstrović, direktor produkcijske tvrtke 260 DAYS, istaknuo je pak da se crowdfunding kampanja nastavlja do 1. rujna, te da joj se mijenja cilj.

”U dosadašnjem procesu od uključenih investitora, članova crowdfunding zajednice, poslovnih partnera i donatora dostigli smo 85 posto ciljanog budžeta produkcije filma 260 DAYS, odnosno – prikupili smo 2.548.574 eura. Za taj budžet osigurali smo respektabilnu glumačku ekipu na čelu sa Tim Rothom, Armand Assanteom i Angelom Molina. Na žalost nismo osigurali dovoljan budžet za angažiranje Matt Dillona tako da on neće biti član glumačkog rostera produkcije filma 260 DAYS. Cilj produžene crowdfunding kampanje bit će povećati budžet za holivudsku postprodukciju filma. S novim ciljem pokušati ćemo dostići sveukupni budžet filma od tri milijuna eura, što bi nam omogućilo angažiranje barem jednog poznatog imena iz svijeta glazbene postprodukcije. Smatramo da bi na taj način oplemenili cijeli projekt te ga učinili atraktivnijim za međunarodno tržište”, istaknuo je Dražen Majstrović.

Na press konferenciju dolaze i strani glumci

Dodao je da će u nedjelju 26. svibnja u Osijeku održati press konferenciju povodom početka snimanja filma, na kojoj će govoriti o produženju crowdfunding kampanje te o svim ostalim detaljima oko snimanja filma ‘260 DAYS’ te o aktivnostima za povećanje budžeta za postprodukciju filma. Na press konferenciju će, kaže, doći i strani glumci koji idući tjedan snimaju prve scene filma o Domovinskom ratu, prema istinitoj priči Marijana Gubine.

”Glumački ekipa stranih glumaca je nevjerojatna i stvarno smo ponosni na nju. Pravo je čudo da film takozvane nezavisne produkcije, kakva je naša, uspije angažirati jednog Tim Rotha, apsolutno veliko svjetsko glumačko ime. Glumačke zvijezde tog ranga u pravilu su ”zaključane” od strane velikih studija, tako da su onemogućeni raditi filmove nezavisnih produkcija. To njegovom angažmanu u ‘260 DAYS’ daje dodatnu težinu”, zaključio je Dražen Majstrović, direktor tvrtke koja radi produkciju filma ‘260 DAYS‘.

FOTO: Screesnshot videosnimki; tim ‘260 DAYS’

Postani dio holivudskog filmskog projekta o Domovinskom ratu; evo kako sudjelovati’

‘Svi likovi u filmu 260 days, koji tumače one koji su silovali i tukli u Dalju, nosit će imena stvarnih zločinaca’