Pokladna manifestacija Hrvata – ‘Veliko prelo u Subotici postaje most u suradnji Hrvatske i Srbije’ Pokladna manifestacija Hrvata – ‘Veliko prelo u Subotici postaje most u suradnji Hrvatske i Srbije’
TweetEmailPrint “Kulturna baština i tradicija bunjevačkih Hrvata bogatstvo su naše hrvatske kulture i zato je važno čuvati je i njegovati, a na poseban način... Pokladna manifestacija Hrvata – ‘Veliko prelo u Subotici postaje most u suradnji Hrvatske i Srbije’


“Kulturna baština i tradicija bunjevačkih Hrvata bogatstvo su naše hrvatske kulture i zato je važno čuvati je i njegovati, a na poseban način to činite ovdje, kako kaže pjesma, na sjeveru Bačke”, istaknuo je državni tajnik Milas na Velikom prelu u Subotici. ”U HNV-u se radujemo da će se početi rješavati pitanja i u obrazovanju, da neće biti straha glede upisa djece u nastavu na hrvatskom jeziku, da će otpočeti rješavanje pitanja školskog centra, da ‘Hrvatsku riječ ‘ nećemo morati tražiti ispod pulta, da će se percepcija o Hrvatima u medijima pozitivno mijenjati”, rekla je Jasna Vojnić, predsjednica HNV-a

Protekli vikend u Subotici je održano Veliko prelo, pokladna manifestacija Hrvata koja je utemeljena još daleke 1879. godine. Najljepša prelja Velikog prela je Ana Horvacki iz Subotice, prva pratilja je Antonija Rudić iz Tavankuta, druga pratilja Marija Milodanović iz Đurđina, a Jasmina Vukov je imala najviše ,,sviđa mi se,, na facebook stranici HKC “Bunjevacko kolo” Subotica iz Subotice.
Za najljepšu preljsku pismu izabrana je pjesma Bujica života Verice Dulić.
u Subotici je, tim povodom, održano više sastanaka dužnosnika iz Srbije i Hrvatske, koji su ujedno bili i gosti ovogodišnjeg »Velikog prela«, pokladne manifestacije ovdašnjih Hrvata.
Državni tajnik Zvonko Milas boravio je također u Subotici gdje je s izaslanstvom kojeg vodi ministar Gordan Grlić Radman sudjelovao na sastanku s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeće u Republici Srbiji kojem je prethodio obilazak Hrvatske kuće, a održan je i sastanak s predstavnicima DSHV – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.
 “Kulturna baština i tradicija bunjevačkih Hrvata bogatstvo su naše hrvatske kulture i zato je vrlo važno čuvati je i njegovati, a na poseban način to činite ovdje, kako kaže pjesma, na sjeveru Bačke”, istaknuo je državni tajnik Milas na Velikom prelu.
Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić rekla je da je »Veliko prelo«, kao povod  susreta, ovoga puta zaista veliko »jer nakon duljeg vremena imamo zaista velike goste«.
»Večeras imamo ovdje četiri ministra, prvog potprredsjednika Vlade Srbije, zastupnike u Europskom parlamentu, nekoliko zastupnika u skupštinama Srbije i Hrvatske, i zaista smo ponosni da je otopljavanje odnosa između Srbije i Hrvatske prešlo u djelo, da nije ostalo na riječima. Sigurna sam da ćemo nakon određenog vremena osjetiti sve dobrobiti tih poboljšanih odnosa. Jako je važno da se o otvorenim pitanjima razgovara. U HNV-u radujemo se da će se početi rješavati pitanja i u obrazovanju, da neće biti straha glede upisa djece u nastavu na hrvatskom jeziku, da će otpočeti rješavanje pitanja školskog centra, da ‘Hrvatsku riječ ‘ nećemo morati tražiti ispod pulta, da će se percepcija o Hrvatima u medijima pozitivno mijenjati«, rekla je Vojnić.
Na konferenciji za medije održanoj prije prela, predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov izrazio je zadovoljstvo što je Subotica, kao kulturno i političko središte Hrvata u Srbiji, bila domaćin važnih sastanaka, među kojima i susreta ministara Srbije i Hrvatske.
»Na ovaj način, djelatno, unatoč svim eventualno mogućim sumnjama, svjedočimo da smo most u suradnji Hrvatske i Srbije, da smo zajednički s našim partnerima iz srpske zajednice u Hrvatskoj trajno posvećeni stvaranju pretpostavki za redovitu komunikaciju između dviju država. Radujemo se što je ta vrsta naših nastojanja urodila plodom, te da se počinju stvarati pretpostavke za rješavanje otvorenih pitanja. I dalje ćemo očitovati našu raspoloživost za te naše ciljeve u vjeri da izazove s kojima se suočavaju pripadnici hrvatske zajednice nastavljamo rješavati. Kada je u pitanju sudjelovanje u donošenju odluka, još uvijek nije provedena vertikala do kraja, i mi očekujemo da ćemo biti dionici vlasti i u lokalnim samoupravama u Somboru i Subotici. Isto tako želimo vjerovati da su potrebe hrvatske zajednice za komunalnim i infrastrukturnim projektima prepoznate kao realne i da Srbija nastavi rješavati iste«, kazao je Žigmanov.
FOTO: FB stranica NIU ‘Hrvatska riječ’ Subotica