Predsjednik ACAP-a i državni tajnik Milas dogovorili suradnju oko Ljetne škole Domovina – za mlade iseljenike Predsjednik ACAP-a i državni tajnik Milas dogovorili suradnju oko Ljetne škole Domovina – za mlade iseljenike
TweetEmailPrint ”Partnerstvo dvije zemlje osnaženo je ukidanjem viza za SAD za nositelje hrvatskih putovnica kao i potpisivanjem Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. No, to... Predsjednik ACAP-a i državni tajnik Milas dogovorili suradnju oko Ljetne škole Domovina – za mlade iseljenike


”Partnerstvo dvije zemlje osnaženo je ukidanjem viza za SAD za nositelje hrvatskih putovnica kao i potpisivanjem Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. No, to nije kraj naporima koje je potrebno uložiti kako bi se hrvatskim tvrtkama omogućio snažniji iskorak na američko tržište. HGK će intenzivirati napore za ostvarenje punog potencijala ovog ugovora koji donosi brojne olakšice i pogodnosti pri oporezivanju dohotka i dobiti. To je izuzetno važno za hrvatske tvrtke, posebno one iz IT sektora”, rekao je na otvaranju konferencije predsjednik HGK Luka Burilović

Započela je sedma konferencija Udruge Hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP) koja se ove godine po prvi puta održava u Zagrebu pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Na konferenciji su predsjednik ACAP-a Steven Pavletic i državni tajnik Zvonko Milas potpisali Sporazum o suradnji na programu Ljetne škole Domovina iskustvenom putovanju diljem Hrvatske namijenjenom mladim pripadnicima hrvatskog iseljeništva.
Ovogodišnje izdanje međunarodne konferencije pod motom “Connecting the Doers: Taking Croatia to the Next Level“, okupilo je predstavnike hrvatsko-američke poslovne i akademske zajednice s ciljem razmjene znanja te povezivanja poslovnih partnera, ulagača i klijenata.
”Posljednjih godina partnerstvo dvije zemlje osnaženo je ukidanjem viza za SAD za nositelje hrvatskih putovnica kao i potpisivanjem Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. No, to nije kraj naporima koje je potrebno uložiti kako bi se hrvatskim tvrtkama omogućio snažniji iskorak na američko tržište. HGK će u sklopu svojih aktivnosti za potporu jačanju internacionalizacije u narednom razdoblju intenzivirati napore za ostvarenje punog potencijala ovog ugovora koji donosi brojne olakšice i pogodnosti pri oporezivanju dohotka i dobiti. To je izuzetno važno za hrvatske tvrtke, posebno one iz IT sektora – rekao je na otvaranju konferencije predsjednik HGK Luka Burilović.

U SAD-u živi oko 1,2 milijuna Hrvata

Burilović je nastavio kako su najveći potencijali suradnje dviju zemalja u sektorima IT-ja i visoke tehnologije, zdravstvenom sektoru, metalnoj i prehrambenoj industriji te da se očekuje porast ulaganja iz SAD-a, sada kada je ulaskom u Euro zonu i Schengen Hrvatska postala integralnim dijelom „zapadnog svijeta“. Posljednjih godina bilježi se porast ulaganja iz SAD-a, a prema ukupnoj robnoj razmjeni SAD je u 2022. godini bio šesti najznačajniji hrvatski trgovinski partner.

– Potencijali su bitno veći, pogotovo kada znamo da u SAD-u danas živi oko milijun i dvjesto tisuća Hrvata i njihovih potomaka. Dijasporu vidimo kao jedan od najlogičnijih kanala za ulazak na strana tržišta, a dobrobit od međusobne suradnje iseljene i domovinske Hrvatske može biti višestruka – naglasio je Burilović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom izlaganju naglasio je važnost partnerskih i savezničkih odnosa SAD-a i Republike Hrvatske koji se osim u političkom, zadnjih godina intenziviraju i u gospodarskom smislu. Podsjetio je i na odličan položaj hrvatske zajednice u američkom društvu koja je ne samo dobro integrirana, već je stvorila i respektabilan utjecaj u svim društvenim sferama.

‘Tko uspije u Hrvatskoj, može uspjeti bilo gdje’

Prijašnja događanja u Chicagu, Clevelandu i New Yorku okupile su više od 300 priznatih poduzetnika i lidera hrvatske i američke poslovne scene te svjetski poznata imena poput Roberta Herjaveca, globalnog tech poduzetnika, Tomislava Mihaljevića, glavnog izvršnog direktore klinike Cleveland, Mate Rimca, Silvia Kutića, CEO Infobipa i mnoge druge.

Ovogodišnja konferencija naziva “Connecting the Doers: Taking Croatia to the Next Level” ponovno je okupila značajan broj predstavnika hrvatsko-američke poslovne scene kojima je cilj povezati se i razgovarati o konkretnim koracima koji im mogu pomoći u razvoju poslovanja, stjecanju globalnog uspjeha ili povezivanju s potencijalnim partnerima, ulagačima i klijentima.

Poduzetnici koji uspiju u Hrvatskoj, mogu uspjeti bilo gdje u svijetu” – izjavio je na prošlogodišnjoj konferenciji u New Yorku Robert Herjavec čime je na neki način sažeo izazove s kojima se susreću domaći poduzetnici, a o kojima će biti riječi i na ovogodišnjoj konferencije kroz poticajne panel diskusije iz područja inovacija, tehnologije i turizma temeljene na iskustvima hrvatsko-američkih poduzetnika i poslodavaca.

Konferencija će potaknuti nove suradnje između hrvatskih i američkih kompanija. Jedan od glavnih govornika ove godine je i vodeći hrvatski neuroznanstvenik, profesor na Yaleu dr. sc. Nenad Šestan poznat po raznim uspješnim molekularnim i genetskim istraživanjima.

FOTO: FB stranica Središnji državni ured za Hrvate izvan RH