Premda je Tolušić počupao vinograd, sud mu upravo blokirao vinariju na zahtjev EU tužitelja! Premda je Tolušić počupao vinograd, sud mu upravo blokirao vinariju na zahtjev EU tužitelja!
DOK DORH SPAVA, TUŽITELJI LAURE Kövesi rade punom parom

Premda je Tolušić počupao vinograd, sud mu upravo blokirao vinariju na zahtjev EU tužitelja!

HrvatskaIzdvojeno 30. studenoga 2022. Promise.hr

TweetEmailPrint Valja podsjetiti da je vinarija bivšeg ministra i bliskog suradnika premijera Plenkovića blokirana nakon što  je europska tužiteljica Laura Codruța Kövesi posjetila nedavno... Premda je Tolušić počupao vinograd, sud mu upravo blokirao vinariju na zahtjev EU tužitelja!


Valja podsjetiti da je vinarija bivšeg ministra i bliskog suradnika premijera Plenkovića blokirana nakon što  je europska tužiteljica Laura Codruța Kövesi posjetila nedavno Hrvatsku, gdje je pozvala građane da prijavljuju korupciju, dok je od institucija RH zatražila dva dodatna tužitelja jer EU tužiteljstvo ovdje ima iznimno mnogo posla! Sumnja se da je Tolušić fondove oštetio za oko 2,9 milijuna kuna, a upravo toliko iznosi i vrijednost njegove vinarije

Na zahtjev Europskog tužiteljstva bivšem ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću blokirana je vinarija koja se nalazi u Rezovcu kod Virovitice. Europski tužitelji protiv njega još uvijek vode istragu zbog malverzacija s novcem iz Europskih fondova, te ga povezuju s nešto više od 2,9 milijuna kuna nezakonite imovinske koristi, piše Telegram.hr.

Valja napomenuti da je vinarija bivšeg ministra i bliskog suradnika premijera Plenkovića blokirana nakon što  je beskompromisna javna europska tužiteljica, Laura Codruța Kövesi, posjetila nedavno Hrvatsku, te nakon što je pozvala hrvatske građane  da prijavljuju korupciju, dok je od institucija RH istovremeno zatražila dva dodatna tužitelja.

Nakon tako odlučnih zahtjeva ugledne europske tužiteljice, Županijski sud u Zagrebu prihvatio je zahtjev Europskog tužiteljstva (EPPO-a) i donio privremenu mjeru kojom je bivšem ministru zabranjuje prodaja zgrade u Rezovačkim vinogradima. Država se želi osigurati da, u slučaju da Tolušić bude proglašen krivim, može naplatiti štetu. Procijenjeno je, naime, da upravo toliko vrijedi Tolušićeva vinarija. Ova privremena mjera može trajati najduže dvije godine bez da je optužnica protiv okrivljenog potvrđena. U slučaju da taj rok istekne vinarija će biti odblokirana.

Na prevaru pokušao doći do europskog novca

Tolušić je pod istragom završio u srpnju ove godine. Bio je tada i uhićen, te je kratko vrijeme proveo u istražnom zatvoru. EPPO sumnja da je bivši ministar pokušao na prevaru doći do europskog novca. Još početkom svibnja 2020., Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnio je prijavu za ulaganje u sektor vina za projekt ‘Izgradnja i opremanje vinarije’, te tražio ukupno 4.659.766,79 kuna, odnosno oko 620.000 eura, a iz europskog fonda trebalo je biti sufinancirano 70 posto.

Istražitelji su utvrdili da je Tolušić u toj prijavi, kako bi prikazao da ispunjava obvezne uvjete natječaja za dobivanje bespovratnih sredstava, naveo da će financiranje projekta osigurati kreditom. Za to je i priložio pismo namjere virovitičke podružnice Croatia banke. Međutim, na kraju kredit nije tražio niti ga je, uvjereni su istražitelji, imao namjeru tražiti, zbog čega se sumnja da je pokušao izigrati pravila natječaja za europska sredstva.

Već imao lozu, koju je kasnije počupao?!

Istragom je obuhvaćen još jedan natječaj. Riječ je o natječaju što ga je Agencija za plaćanja raspisala 2. lipnja 2021. i to za podizanje novih i/ili restrukturiranje vinograda. U toj drugoj prijavi Tolušić je, navodi europsko tužiteljstvo, koristio potvrdu o ekonomskoj veličini koja mu je bila izdana na temelju neistinitih podataka.

Istražitelji su utvrdili da je Tolušić, kako bi pribavio potvrdu Tehnološkog projekta podizanja vinograda potrebnu za taj drugi natječaj predao Željku Ferencu, kao službenom predstavniku Ministarstva poljoprivrede, potrebnu projektnu dokumentaciju. U njoj je naveo da će podići i opremiti trajne nasade vinograda. Međutim, otkriveno je da je na česticama čije je izvatke priložio već imao zasađenu vinovu lozu. Drugim riječima, tužiteljstvo je uvjereno da je bio svjestan da ne ispunjava uvjete prihvatljivosti objavljenog natječaja.

Ferenc je Tolušiću izdao traženu potvrdu, no Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu odbili su na kraju izdati pozitivno mišljenje za tehnološki projekt bivšeg ministra. Uočili su, naime, da Tolušić već ima vinograd, kao i druge nejasnoće u projektu.

Nakon toga slijedi čupanje trsova, odnosno Tolušić uklanja vinograd, nabavlja novu dokumentaciju, te ju prilaže na natječaj. Na njemu je, navodi EPPO, očekivao potporu u iznosu od 1.536.850,28 kuna, odnosno 200.000 eura. Iz europskog fonda trebao je dobiti 85 posto što iznosi 1.306.322,74 kuna ili 173.482,43 eura. Međutim, kako je Agencija provela postupak administrativne kontrole dostavljenih prijava te je utvrdila da Tolušić ne ispunjava uvjete prihvatljivosti, izdavanje potpore nije mu odobreno.

FOTO: Screenshot videosnimki