”Radi se o sistemskoj PLJAČKI EPSKIH RAZMJERA; sudjeluje dio liječnika i voditelja bolničkih odjela!” ”Radi se o sistemskoj PLJAČKI EPSKIH RAZMJERA; sudjeluje dio liječnika i voditelja bolničkih odjela!”
TweetEmail1Print ”Sistemsku pljačku na konkretnom je slučaju razotkrila kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništva u Zagrebu. Na tom primjeru dokumentirane su lažne fakture, neobične količine... ”Radi se o sistemskoj PLJAČKI EPSKIH RAZMJERA; sudjeluje dio liječnika i voditelja bolničkih odjela!”


”Sistemsku pljačku na konkretnom je slučaju razotkrila kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništva u Zagrebu. Na tom primjeru dokumentirane su lažne fakture, neobične količine fakturiranog i naplaćenog materijala i opreme – koji u stvarnosti nisu utrošeni – a sugovornici Nacionala tvrde da se na jednak način milijunski iznosi izvlače na račune dijela liječnika, ali i vodećih osoba bolnica i drugih zdravstvenih ustanova, mahom u sprezi s različitim privatnim tvrtkama koje se pojavljuju u ulozi dobavljača. Ako se država doista želi obračunati s malverzacijama u sustavu – to se vrlo jednostavno moglo dokazati. Potrebno je tek slijediti trag novca i prekontrolirati fakture”, piše Nacional

Tijekom proteklog tjedna u najmanje tri velike bolnice, uglavnom na području Zagreba, do kasnih noćnih sati trajala je temeljita interna provjera opsežne dokumentacije o njihovom poslovanju, a dio upućenih izvora upozorio je na mogućnost da su se neki dokumenti i uklanjali, što je izravna posljedica otkrića Nacionala o metodama napuhivanja ili lažnog prikazivanja dijela troškova prvenstveno za medicinska pomagala i opremu, a što je posljedično jedan od razloga golemog rasta troškova u nesređenom i neorganiziranom zdravstvenom sustavu u Hrvatskoj.

“Bio je to preko vikenda pravi Betlehem u upravnim kancelarijama pojedinih bolnica – sva su svjetla bila upaljena i vrvilo je od neobičnih aktivnosti”, tvrdi visoki izvor blizak Vladi, a prenosi Nacional.hr u tekstu Damira Petranovića

”Radi se o sistemskoj pljački epskih razmjera u kojoj uglavnom sudjeluje dio liječnika i voditelja različitih bolničkih zavoda i odjela, što je na jednom konkretnom slučaju razotkrila kaznena prijava upućena na adresu Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Na tom primjeru dokumentirane su lažne fakture, iznimno neobične količine fakturiranog i naplaćenog materijala i opreme – koji u stvarnosti nisu utrošeni – a sugovornici Nacionala objasnili su da se na jednak način milijunski iznosi izvlače na račune dijela liječnika, ali i vodećih osoba bolnica i drugih zdravstvenih ustanova, mahom u sprezi s različitim privatnim tvrtkama koje se pojavljuju u ulozi dobavljača.

Panična noćna akcija

Kako u spomenutom prošlotjednom otkriću Nacionala nije konkretno otkriven identitet podnositelja prijave i osoba prijavljenih za različita kaznena djela, u nekoliko velikih bolnica trajala je panična noćna akcija provjere i friziranja dokumentacije jer su ravnatelji i predstojnici različitih klinika pretpostavljali da su na meti upravo oni.

Međutim, u međuvremenu je potvrđeno da je osim spomenute kaznene prijave podneseno još njih desetak koje su međusobno nepovezane, ali u suštini opisuju jednake procese i metodologiju izvlačenja novca iz zdravstvenog sustava. Pljačka, potvrđeno je, ima upravo onakve razmjere kakvi su opisani prošlog tjedna u Nacionalu, kada je izveden i zaključak da bi se – ako se država doista želi obračunati s malverzacijama u zdravstvenom sustavu – to vrlo jednostavno moglo dokazati. Potrebno je tek slijediti trag novca i prekontrolirati fakture, odnosno ‘’upariti’’ ih s dokumentacijom koja se vodi za svakog pacijenta posebno. Dosad se to izbjegavalo činiti, između ostalog i zato što je na snazi bila prešutna dozvola liječnicima da koriste rupe u sustavu kako bi se izbjegao odljev medicinskog kadra i njegov odlazak na rad u inozemstvo.

Sudjeluju javno poznati liječnici koji imaju privatne ordinacije

Posebno zainteresirani za ovaj proces, tvrdi vrlo upućen izvor Nacionala, javno su poznati liječnici koji usporedo s radom u javnom sektoru imaju u vlasništvu i privatne ordinacije ili klinike, jer za dio njih postoji ozbiljna sumnja da su opremu i materijal neosnovano plaćene iz proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u jednom dijelu zapravo koristili za potrebe svog privatnog angažmana.

‘’Prošlotjedni tekst Nacionala uzdrmao je sustav u pojedinim bolnicama, posebno u Zagrebu. Nastala je panika jer su dimenzije pljačke evidentno veće nego što se mislilo, makar se ne smije reći da je u to uključena većina liječnika, niti da je svaka bolnica poprište ovakvih kaznenih djela. No dosta liječnika i šefova na upravljačkoj poziciji iskoristilo je sivu zonu u kojoj se našlo, odnosno mogućnost gotovo otvorenog izvlačenja novca’’, rekao je ovaj sugovornik Nacionala.

Otkriće otvorenog izvlačenja novca iz sustava nadovezalo se na izjave ministra financija Zdravka Marića na sjednici Odbora za zdravstvo Hrvatskog sabora, kada navodno nije bio svjestan da se događaj snima i javno prenosi.

Evo odgovora na pitanja ministra Marića?!

‘’Teško mi je, nisam dovoljno pametan da bih objasnio kako to u covid-godini toliko rastu troškovi za lijekove, pa i ove posebno skupe. Svi živi rastu, a imamo podatke o smanjivanju medicinskih zahvata’’, izgovorio je ministar financija na sastanku na kojemu je i Beroš uvijeno rekao da se reforma hrvatskog zdravstvenog sustava po uputi premijera Andreja Plenkovića odgađa za određeni period, odnosno najmanje do dovršetka procesa provedbe lokalnih izbora.

Dio liječnika i voditelja različitih bolničkih zavoda i odjela, kako je otkrio Nacional, u dosluhu s dobavljačima prikazuje i fakturira nerealne troškove i neobično veliku količinu upotrijebljenog materijala i medicinskih pomagala. Neki od njih pritom su motivirani priskrbljivanjem dodatnih sredstava za svoje ustanove na račun Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), no jedan dio pribjegao je klasičnoj pronevjeri: državi prikazuje i od nje naplaćuje više utrošenog materijala i opreme koji na koncu nisu isporučeni, a zauzvrat dobiva različite nagrade i stimulacije od tvrtki odabranih za dobavljače”, piše Nacional.

FOTO: Screenshot videosnimke; preslika sa stranice nacional.hr