Roditelji, ali i DEMOGRAFI, PROTIVE SE izmjenama uvjeta za roditelje odgojitelje; Mila Jelavić u defanzivi Roditelji, ali i DEMOGRAFI, PROTIVE SE izmjenama uvjeta za roditelje odgojitelje; Mila Jelavić u defanzivi
'DOK TRAJE DEMOGRAFSKA KATASTROFA, ŠALJE SE KRIVA PORUKA'

Roditelji, ali i DEMOGRAFI, PROTIVE SE izmjenama uvjeta za roditelje odgojitelje; Mila Jelavić u defanzivi

Zagreb 10. siječnja 2020. Promise.hr

TweetEmailPrint ”Podržao sam tu mjeru i najava mijenjanja uvjeta za korisnike šalje lošu poruku”, istaknuo je dr. Marin Strmota. Hoće li se, i u... Roditelji, ali i DEMOGRAFI, PROTIVE SE izmjenama uvjeta za roditelje odgojitelje; Mila Jelavić u defanzivi


”Podržao sam tu mjeru i najava mijenjanja uvjeta za korisnike šalje lošu poruku”, istaknuo je dr. Marin Strmota. Hoće li se, i u kojoj mjeri, smanjiti prava korisnika mjere roditelj odgojitelj, doznat ćemo nakon 23. siječnja – do kada traje javno savjetovanje te na slijedećoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba – kada bi se trebalo odlučivati o eventualnim promjenama uvjeta za korisnike mjere roditelj odgojitelj

Nacrt prijedloga Odluke s izmijenjenim uvjetima za korisnike zagrebačke mjere ‘Roditelj odgojitelj’ koje je iznio zagrebački Ured za demografiju i o kojem su zadnjih dana pisali mnogi mediji, uznemirio je brojne majke odgojiteljice i očeve odgajatelje, ali i one koji su taj status planirali zatražiti.

Sudeći prema reakcijama na društvenim mrežama, najviše ih je zabrinula informacija da će izgubiti sedam godina prava na naknadu (nakon što im najmlađe dijete navrši osam godina – a ne više 15 godina kako je bilo do sada) ali i najava da ubuduće neće moći ostvarivati povrat poreza (ako se ukine oporezivanje naknade za roditelje odgojitelje).

Zbog velikog zanimanja za ovu temu, pročelnica Ureda za demografiju, Mila Jelavić, prokomentirala je za portal Direktno.hr brojne primjedbe na Nacrt prijedloga od strane zainteresiranih roditelja odgojitelja, kao i upite šire javnosti.

Kazala je kako za spomenuti prijedlog do 23. siječnja traje javno savjetovanje te je pozvala sve zainteresirane da daju svoje ‘komentare, mišljenja i prijedloge’.

“U tijeku je javno savjetovanje o prijedlogu Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja te prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta, kojim se građanima dala mogućnost, sukladno Zakonu, iznošenja svojih mišljenja i prijedloga na prijedloge navedenih Odluka. Navodimo da javno savjetovanje o prijedlozima za obje navedene Odluke traje do 23. siječnja 2020. godine. Važno nam je da na obje Odluke dobijemo komentare, mišljenja i prijedloge korisnika i drugih građana, stručne javnosti, itd. Želimo čuti njihova razmišljanja, kao i dobiti povratne informacije”, rekla je Jelavić.

Roditelji: Želimo znati što stoji iza ovog prijedloga

Pročelnica je istaknula kako je Ured za demografiju uočio da je mjeru ‘potrebno prilagođavati različitim životnim situacijama’, ali bez objašnjenja o kojim situacijama je riječ.

Jelavić je istaknula da Ured za demografiju ne može predvidjeti buduća rješenja i stavove te da će prijedlog pred Gradsku skupštinu grada Zagreba doći tek nakon završetka javnog savjetovanja.

“Želimo potvrditi opredijeljenost Grada Zagreba kao lokalne zajednice, i njegova gradonačelnika, o brizi za svoje sugrađane te stvaranju boljih uvjeta za sve stanovnike Grada Zagreba, posebice za djecu i obitelji”, zaključila je Jelavić za Direktno.

Novinari istog portala kontaktirali su i zainteresirane predstavnike Hrvatske udruge roditelja odgojitelja.

“Naš glavni cilj je stopirati dolazak ovog prijedloga u Gradsku skupštinu Grada Zagreba, u ovakvom obliku u kakvom je. Očito je da bi išla na štetu većine korisnika ove mjere te da to što se predlaže nema nikakve veze s demografijom. Od Ureda želimo dobiti informaciju što stoji iza ovakvog prijedloga, jesu li razlozi financijski, mjeri li se tu broj novorođene djece… Demografski stručnjaci su sigurno naglasili da se ne smije štedjeti na demografskim mjerama, pogotovo u situaciju ovakvog demografskog sloma na lokalnoj i nacionalnoj razini”, dodali su u HURO-u.

Kako ističu, gradske službe, čini se, ne vode brigu hoće li korisnici preko noći ostati bez svog prava na status roditelja odgojitelja.

Strmota: Krivo su procijenili broj korisnika

Demograf dr. sc. Marin Strmota na istu je temu istaknuo da je iz svega očigledno da netko u Gradu nije dobro planirao kada je uvodio mjeru roditelj odgojitelj, te da se najavom mogućeg naprasnog smanjivanja prava korisnika šalje posve kriva poruka.

“Vjerojatno je riječ o posljedici lošeg planiranja proračuna. Očito je procijenjeni broj ljudi koji se prijavio za tu mjeru bio manji nego što zapravo je”, rekao je Strmota, koji je podržao spomenutu mjeru.

“Mjera ima i dobre i loše strane. Međutim, bila je potpora ljudima koji nisu našli mjesto na tržištu rada. Bila je zamišljena kao privremena mjera i nitko nije branio korisnicima iste da se vrate na tržište rada. Podržao sam tu mjeru i ovo šalje lošu poruku. Osim štete koju će stvoriti onima koji izgube sredstva, imamo situaciju da se smanjuju naknade, a to nije dobro”, naglasio je Marin Strmota za direktno.hr

Nakon što se oko ove teme podigla velike bure u javnosti, reagirao je i gradonačelnik Bandić, kazavši da nijedna mjera koja je na snazi neće biti ukinuta, dok je on gradonačelnik.

Što će na kraju od svega biti, doznat ćemo, prema svemu sudeći, nakon 23. siječnja (do kada traje javno savjetovanje) te na slijedećoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba (kada bi se trebalo odlučivati o eventualnim promjenama uvjeta za korisnike mjere roditelj odgojitelj).

FOTO: Screenshot videosnimki