ANALITIČARI: Perković će dobiti DOŽIVOTNU ROBIJU, tajkuni strepe od njegovog iskaza! ANALITIČARI: Perković će dobiti DOŽIVOTNU ROBIJU, tajkuni strepe od njegovog iskaza!
TweetEmailPrint Hrvatske institucije trebale bi postupati protiv Nobila, jer je prijetio svjedoku Sindičiću. Nobilo tvrdi da je Sindičić lažno svjedočio protiv Pratesa, što u... ANALITIČARI: Perković će dobiti DOŽIVOTNU ROBIJU, tajkuni strepe od njegovog iskaza!


Hrvatske institucije trebale bi postupati protiv Nobila, jer je prijetio svjedoku Sindičiću. Nobilo tvrdi da je Sindičić lažno svjedočio protiv Pratesa, što u prijevodu znači da je njemačko pravosuđe kriminalno. Nobilo je kompromitirao njemačku državu i bit će zanimljiva reakcija njemačke politike na to, ističe dr. Jurčević, dok Željko Peratović tvrdi da uskoro stižu nove optužnice zbog udbaških ubojstava

suđenje minhenIznenadno pojavljivanje Vinka Sindičića, kao i njegov iskaz pred Visokim zemaljskim sudom u Münchenu, uznemirili su i zabrinuli optuženike, njihovu obranu, ali i sve one koji zbog povezanosti s Udbom i vlastitih grijeha rade na tome da sud oslobodi optužene udbaše (prijete svjedocima, utječu na glavne hrvatske medije, plaćaju – po svemu sudeći – obranu Perkovića i Mustača…).

Kako nezavisni analitičari komentiraju najnovija zbivanja, kakav pravorijek očekuju i što misle hoće li presude bivšim udbašima doprinijeti konačnom rasvijetljavanju činjenica koje u zadnje vrijeme iznosi Slovenac Rado Prezdir, a koji je dokumentima KOS-a potvrdio da Hrvatskom, de facto, već desetljećima vladaju profiteri nastali kroz pljačku koju su im omogućili KOS-a i Udba? Odgovore na ta pitanja pokušali smo dobiti u razgovoru s profesorom dr. Josipom Jurčevićem, autorom knjige ‘Slučaj Perković – spašavanje zločinačke budućnosti’ i nagrađivanim istraživačkim novinarom – Željkom Peratovićem.

”Zanimljivo je da su uoči Sindičićevog iskaza bile puštene informacije da on neće svjedočiti, da se nalazi u Španjolskoj i da se sigurno neće pojaviti na sudu u Minhenu. No, ipak se pojavio, na samom kraju suđenja te dao vrlo zanimljiv iskaz (Perkovića teretio zbog organiziranja ubojstva, ali i zbog podmićivanja njega kao svjedoka, kako bi odustao od iskaza o Pratesu) . Očito je da je svo vrijeme suđenja bio izložen vrlo ozbiljnim prijetnjama, baš kao i svi drugi svjedoci koji su mogli teretiti Perkovića i Mustača. Sjetimo se samo kakve je sve prijetnje doživio svjedok Ivan Krmpotić, koji je zbog opasnosti morao napustiti Hrvatsku te se skloniti na tajno mjesto u Njemačkoj, a slične prijetnje doživljavale su i svjedokinje Jelena Vitezica i talijanska državljana Marie Rodriquens. Njima su, koliko je poznato, prijetili u Državnom odvjetništvu u Rijeci! Najgore je što se sve te prijetnje događaju u Hrvatskoj i dolaze iz Hrvatske, a niti jedna institucija ne reagira na to! U isto vrijeme, uhićuju kćer Zorana Mamića jer je (bivšem) dečku navodno slala poruku koja je mogla biti shvaćenja kao prijetnja. Zbog nečeg tako benignog, uhićuju djevojku, a nakon ozbiljnih prijetnji profesionalnih ubojica, ništa se ne događa?! Sve skupa je izazvalo veliki međunarodni skandal, jer su prijetnje izrečene u važnom međunarodnom procesu”, ističe u uvodu dr. Josip Jurčević.

Primjećuje potom da su se udbaške strukture uspjele konsolidirati i sanirati štetu nastalu izručenjem dvojice obavještajaca.

Sindičić je bio izložen brojnim ugrozama i prijetnjama

”Zbog važnosti Sindičića, bilo je dosta kalkulacija oko njegovog mogućeg (ne)svjedočenja. No, on se pojavio u zadnji čas i rekao ključne stvari. Vrlo važno svjedočenje čuvano je za kraj, a u tom svjedočenju Sindičić je rekao da je bio izložen brojnim i ozbiljnim ugrozama i prijetnjama. I po tome vidimo koliko je Udba i danas moćna. Zanimljiva je u svemu tome bila medijska igra skrivača. Mediji su puštali informacije da Sindičić neće svjedočiti, pustili su Nobila da bude glavni, često i jedini tumač događaja u sudnici. No sada se postavlja pitanje hoće li hrvatske institucije postupati protiv Ante Nobila, jer je prijetio svjedoku Vinku Sindičiću?! Tvrdio je da je Sindičić lažno svjedočio protiv Pratesa, što u prijevodu znači da je njemačko pravosuđe kriminalno. Nobilo je  tako kompromitirao njemačko pravosuđe i njemačku državu. Bit će zanimljiva reakcija njemačke politike na to. Oni mogu pritisnuti naše institucije zbog toga”, naglašava profesor Jurčević.

Pojašnjava potom kako je uvjeren da će presuda za Perkovića biti osuđujuća, dok za Mustača nije posve siguran, jer Sindičić nije krivio Mustača, već samo Perkovića. Josip Perković dobit će, kaže, najtežu moguću kaznu, kao i Prates zbog istog slučaja. Dakle, doživotnu robiju!

Udba je u Republici Hrvatskoj uspjela sanirati štetu iz 2013. godine, kada su uz puno peripetija i nakon velikog skandala s ‘Lex Perković’, Perković i Mustač ipak izručeni Njemačkoj. Nikakve posljedice, zbog tog skandala, nisu snosili ni Milanović, ni Josipović, ni Orsat Miljenić. No, vjerujem da će se nakon dolaska Plenkovića na čelo HDZ-a i nakon presude Perkoviću i Mustaču dogoditi svojevrsna lustracija u HDZ-u, pa onda i u Hrvatskoj. Mislim tu na lustraciju za zločine i kriminal počinjen nakon 1990. godine. HDZ je do grla umočen u to, što nije slučajno. Jer Udba do danas vlada kroz kriminal i kroz ucjene nakon počinjenih grijeha. Plenković nije umrljan, koliko znam. Zato očekujem dubinske promjene u HDZ-u. Promjene u najvećoj stranci već se događaju, a moguće je da je to povezano i s događajima na sudu u Minhenu”, smatra autor knjige ‘Slučaj Perković – spašavanje zločinačke budućnosti’.

Osvrnuo sa zatim i na javno izrečene tvrdnje slovenskog istraživače Rade Prezdira koji je uz pomoć dokumenata KOS-a dokazao da postoji veza između tajnih službi iz doba Jugoslavije (KOS i Udba) i pljačke u korist hrvatskih tajkuna poput Tedeschija.

”To nije ništa novo. Sulejman Tabaković i ja već 20 godina argumentirano pričamo o tome što su Slovenci sada potvrdili. Čak su Tabakoviću digli auto u zrak kada je izdao knjigu o tome. Treba vidjeti zašto to ide preko Slovenije i na čiji poticaj. No, dobro je da se o tome govori. Odavno to znaju naše sigurnosne službe, ali ništa ne čine. Sada očekujem da će se dogoditi kvalitetne promjene u službama. Nadam se da će, nakon presude Perkoviću i Mustaču, biti posljedica i u službama koje je Perković vodio. Uvjeren sam da trebamo očekivati i promjene u cijeloj državi, jer jedino uz demokratizaciju i svojevrsnu lustraciju Hrvatska može spasiti svoju budućnost, spriječiti da bude zločinačka, kao što su zločinačke naša sadašnjost i prošlost. Ako se, pak, ni nakon osuđujuće presude Perkoviću i Mustaču u Hrvatskoj ništa ne promjeni, imat ćemo i dalje pljačku i nered te propadanje i izumiranje. Valja istaknuti da bi lustracija trebala krenuti od 2016. godine pa unazad. Treba početi od danas, da bi očistili kriminal i korupciju. To je puno važnije nego rasvijetljavanje događaja iz osamdesetih godina prošlog stoljeća”, podvlači dr. Josip Jurčević.

Tumači potom da je priželjkivana demokratizacija i pročišćenje HDZ-a vrlo bitno za cijelu Hrvatsku.

”Ako se dogode kvalitetne promjene u HDZ-u, onda će Hrvatska demokratska zajednica ovim strukturama predstavljati problem. Udba i KOS kontroliraju cijeli sustav, pa i medije, što je veliki hrvatski problem. Mediji su jako bitni, a vidimo da i danas Ante Nobilo moderira većinu glavnih medija u vezi događanja u sudnici. Valja još jednom istaknuti da ovo suđenje nije toliko važno zbog zbivanja iz 1983. godine, koliko je bitno za našu sadašnjost i budućnost. Perković je bio šef službe, a još je jako moćan. Zajedno sa suradnicima iz Udbe i KOS-a stvorio je paralelan sustav upravljanja Hrvatskom. Nije istina da je Tuđman stvorio takav sustav, jer Tuđman je imao redovan sustav upravljanja. Paralelan sustav stvorili su udbaši. Upravo ta udbaška hobotnica već godinama davi Hrvatsku. Guši ju preko korupcije i kriminala i zato je skora (osuđujuća) presuda u Minhenu toliko važna za Hrvatsku”, zaključuje sveučilišni profesor dr. Josip Jurčević.

Peratović: I Pavle Gaži bi mogao biti optužen

Slično razmišlja i Željko Peratović, najbolji hrvatski istraživački novinar za 2015. godinu, po sudu Hrvatskog novinarskog društva.

”Sindičić se trebao pojaviti s obzirom na kaznenu prijavu da je dao lažan iskaz te ostati kod svog iskaza. Njegov iskaz neće biti odlučujući za samu presudu, jer sud već ima mnoge ključne dokaze, poput onoga o izravnoj umiješanosti Zdravka Mustača u zločin. No, Sindičićevo svjedočenje je bitno, jer je rekao da se radi o riječkoj ekipi izvršioca, a ne o beogradskoj, kako se dosad govorilo. Naravno da očekujem osuđujuću presudu za obojicu i to najstrožu moguću kaznu. Doživotna robija mogla bi se u Hrvatskoj preinačiti u dvadeset godina robije, ako Perković i Mustač kaznu budu služili u zatvoru u Lepoglavi, što očekujem da će se dogoditi. A s obzirom na njihovu dob, dvadeset godina zatvora je gotovo isto što i doživotna kazna. Očekujem, osim toga, i nove optužnice protiv ljudi koji su također sudjelovali u udbaškim ubojstvima. Mogao bi biti optužen i sam Pavle Gaži, bivši ministar unutarnjih poslova, koji je kazao da nije ništa znao o ubojstvu Đurekovića, iako postoje dokazi da je itekako znao i da je razgovaro o tome sa Stanom Dolancom. Odvjetnik Anto Nobilo će sada, najvjerojatnije, pokušati dobiti na vremenu kako bi dokazao dokaže da njegovi klijenti, tobože, nisu krivi i da presuda bude što kasnije”, smatra Peratović.

I on se osvrnuo na otkrića Rade Prezdira te kazao da je princip spajanja Udbe i odabranih crvenih direktora i službenika bio slijedeći: Udba je opraštala kriminal ljudima u Genexu i sličnim tvrkama, ali bi ih prisili da financiraju aktivnosti Udbe i KOS-a.

”Hrvatski tajkuni uistinu su čvrsto povezani s Udbom. Zato Nobilo govori da Perković neće (ili hoće) iznositi informacije o drugim ljudima povezanim s Udbom i KOS-om. No, itekako se boje oni iz tog vremena, kao i njihovi nasljednici. Točno je, dakle, da su hrvatski tajkuni nastali iz komunističko udbaške oligarhije, koja se obogatila kroz kriminalnu pretvorbu i privatizaciju. Sve njih strah je presude, a još se više boje predstojećih iskaza Perkovića i Mustača pred sudom u Minhenu. Sudjelovali su u kriminalnoj pretvorbi i sada peru novac, a sve to znaju i Perković i Mustač. Suđenje njima dvojici je, stoga, vrlo bitno i za našu sadašnjost i budućnost, a ne samo zbog rasčišćavanja prošlosti”, sličan zaključak ponudio je i istraživački novinar Željko Peratović.


Portal koji objavljuje ovakve teme – treba pomoć da bi opstao

Portal Promise.hr (Promicanje istine) prisiljen je zamoliti pomoć od svojih čitatelja, da bi nastavio ‘izlaziti’.

Mi nismo pod utjecajem Udbe, ni tajkuna bliskih Udbi, zbog čega smo slobodni pisati otvorene i kritičke tekstove o hrvatskoj stvarnosti i o pozadini svih naših problema (poput teksta ovdje objavljenog).

Jedan smo od rijetkih hrvatskih medija koji vrlo otvoreno o svemu progovara. No, tko se opredijeli za takvu uređivačku politiku, u pravilu, na žalost, ima problema s financiranjem projekta. Zato molimo naše čitatelje (koji su u mogućnosti) da pomognu makar i skromnom donacijom; ili da link, odnosno kopiju ovog teksta, proslijede Hrvatima u dijaspori ili ljudima u Domovini, za koje pretpostavljaju da bi voljeli čitati otvorene te istraživačke tekstove te koji bi mogli poduprijeti nezavisan hrvatski portal.

Na žalost, zbog vrlo nestabilne političke situacije u Hrvatskoj, zbog nepostojanja Vlade HR, cijelu ovu godinu nije bilo natječaja za potporu neprofitnim udrugama i nezavisnim medijima, niti su političke i ekonomske okolnosti išle na ruku udrugama i medijima poput Promise.hr.

Budući da Udruga PROMISE posve legalno, bez formalnih ograničenja, može i smije primati novčane donacije građana i poslovnih subjekata, ako će ih utrošiti u svrhu zbog koje je osnovana, slobodni smo zamoliti čitatelje da pomognu makar i simboličnom novčanom donacijom, ili da prenesu ovu poruku dalje, kako bi mogla doći i do onih koji mogu i žele pomoći, a koji još nisu upoznati s djelovanjem Udruge PROMISE i portala Promise.hr. Unaprijed Hvala.

Za sve ostale informacije, pitanja, prijedloge, sugestije… možete nam se obratiti dopisom na mail adresu: redakcija@promise.hr

Broj kunskog žiro računa PROMISE UDRUGE

u ERSTE&STEIERMARKISCHE banci je:

HR2024020061100751885.

Broj deviznog računa PROMISE UDRUGE u istoj banci je:

HR2024020061100751885.

SWIFT: ESBCHR22

Komentari