Zagrebački politolog Darko Petričić: PRAVOSUĐE JE postalo OPASNO za građane! Zagrebački politolog Darko Petričić: PRAVOSUĐE JE postalo OPASNO za građane!
SAMOUBOJSTVA I ISELJAVANJE KAO POSLJEDICA NEPRAVDE

Zagrebački politolog Darko Petričić: PRAVOSUĐE JE postalo OPASNO za građane!

PoveznicaZagreb 7. siječnja 2017. D.K.

‘Veliki problem su i sramotno visoke odvjetničke tarife hrvatskih odvjetnika. Te tarife više su čak nego odvjetničke tarife u Njemačkoj. Kada bi sutra uveli... Zagrebački politolog Darko Petričić: PRAVOSUĐE JE postalo OPASNO za građane!

‘Veliki problem su i sramotno visoke odvjetničke tarife hrvatskih odvjetnika. Te tarife više su čak nego odvjetničke tarife u Njemačkoj. Kada bi sutra uveli tarife kakve su u Njemačkoj, hrvatski bi se građani preporodili’, istaknuo je Petričić

Nakon što je Hrvatska izgubila arbitražu u slučaju INA-MOL jer je Ustavni sud RH, između ostaloga, ukinuo pravomoćnu presudu Ivi Sanaderu za korupciju u slučaju INA-MOL, ponovno je aktualizirana priča o problematičnom hrvatskom pravosuđu.

Da je dobar dio hrvatskog pravosuđa korumpiran te opasan za sigurnost države, upozoravale su, da podsjetimo – hrvatske tajne službe, odnosno SOA u svom godišnjem izvješću, upozorio je na to i Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova u intervjuu jednom dnevnom listu, ali i zagrebački politolog Darko Petričić .

‘Pravosudnu i policijsku mafiju’ u Europskom domu u Zagrebu su prije nekoliko dana, da podsjetimo, predstavili Tonči Majica bivši sudac i odvjetnik, Darko Petričić, novinar i publicist te urednik te knjige, Anton Bačoka predsjednik udruge Korektiv, te Nada Landeka, urednica portala Hazud.hr.

Knjiga intrigantnog naslova sadrži više konkretnih primjera nedjelotvornosti pravosuđa, ali i primjera sprege policije, DORH-a, sudova i sudaca u zaštiti korupcije.

Političari u službi sudaca, suci u službi političara”, naziv je uvodnog poglavlja, nakon kojega slijede svjedočanstva brojnih hrvatskih prijavljivača korupcije, među kojima i poznatih pravnika i profesora prava.

Nakon same promocije knjige ‘Pravosudna i policijska mafija’, Darko Petričić gostovao je u emisiji Hrvatska uživo gdje je naglasio kako daje podršku ministru Vlahi Orepiću jer se usudio prozvati hrvatsko pravosuđe, odnosno Ustavni sud, kao krunu nakaradnog pravosuđa.

Petričić je upozorio da je pravosuđe u Hrvatskoj preuzelo primat čak i nad politikom te je ‘postalo opasno za građane’.

”Orepić je krenuo od Ustavnog suda, jer postoji problem s pojedinim sucima i u ovom i u prethodnom sazivu tog tijela. Iz svega je očito da politika tolerira korupcijske repove sudaca, kako bi im suci mogli kasnije vratiti uslugu – ako se nekoga od njih uhvati u kriminalu. Znači, ruka ruku mije. Takav Ustavni sud nam nije potreban, njihova nadležnost može prijeći na niže sudove”, istaknuo je politolog te istraživački novinar Darko Petričić u emisiji Hrvatske televizije.

Dodao je kako je zbog svega nužno uvesti kontrolu, odnosno civilni nadzor nad sucima i sudovima, sustav sličan onome koji nadzire rad tajnih službi. Kazao je da je sličan nadzor nužno uvesti i nad izbornim povjerenstvima, na svim razinama, jer je otkriveno previše napravilnosti na izborima.

”Slijedeći veliki problem su sramotno visoke odvjetničke tarife hrvatskih odvjetnika. Te tarife više su čak nego odvjetničke tarife u Njemačkoj’. Kada bi sutra uveli tarife kakve su u Njemačkoj, hrvatski bi se građani preporodili. Tako u sporu vrijednom pet milijuna kuna jedan jedini izlazak na ročište hrvatski odvjetnici naplaćuju čak 20.000 kuna. Nevjerojatno”, naglasio je Darko Petričić.

Dodamo li svemu navedenom činjenicu da su se mnogi hrvatski odvjetnici obogatili kroz ovrhe nad najsiromašnijim i najugroženijim hrvatskim građanima, onima koji su bez posla i s blokiranim računima, jasno je da je hrvatsko pravosuđe, uključujući i odvjetništvo u RH, jedno od najbolnijih točaka i najvećih žarišta krize u Hrvatskoj.

Komentari