BANDIĆ MISLI OZBILJNO Otpisat će dugove blokiranima: to je u interesu i Grada i RH BANDIĆ MISLI OZBILJNO Otpisat će dugove blokiranima: to je u interesu i Grada i RH
ISTRAŽUJEMO: OTPIS DUGOVA,STVARNOST ILI FANTAZIJA?

BANDIĆ MISLI OZBILJNO Otpisat će dugove blokiranima: to je u interesu i Grada i RH

Zagreb 28. kolovoza 2016. Fran Podoreški

TweetEmailPrint Najave isplaćivanja plaće majkama s troje djece, pomoći umirovljenicima, deblokiranja blokiranih… nije tek predizborni trik, ističu u Gradu te dodaju da gradonačelnik Bandić ozbiljno... BANDIĆ MISLI OZBILJNO Otpisat će dugove blokiranima: to je u interesu i Grada i RH


Najave isplaćivanja plaće majkama s troje djece, pomoći umirovljenicima, deblokiranja blokiranih… nije tek predizborni trik, ističu u Gradu te dodaju da gradonačelnik Bandić ozbiljno misli ostvariti sve što je obećao. Grad Zagreb, tvrde, ima sve preduvjete, odnosno dovoljno novca da to učini! Blokirani Zagrepčani pozdravljaju ove poteze

Bandić u bjelovaruZagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je nedavno da će na izvanrednoj sjednici Gradske skupštine 31. kolovoza predložiti da se majkama s troje ili više djece osigura plaća i status odgojiteljice, umirovljenicima dopunsko osiguranje, prezaduženim građanima manji dug, a ugroženim đacima besplatni udžbenici.

Blokiranima u Zagrebu obećao je omogućiti otpis kamate i potraživanja ili obročnu otplatu, a nakon 11. rujna, kada preuzme odgovornost za državu, to će, rekao je, napraviti i na razini države.

Te njegove najave mnogi su protumačili kao puko predizborno hvalisanje, riječi bez pokrića, kao obećanje koje je nemoguće ostvariti…

No, od pojedinih djelatnika Gradske uprave Grada Zagreba doznali smo da ovo nije šala, već da Milan Bandić ozbiljno misli ostvariti sve što je obećao te da postoje i svi preduvjeti da to napravi! Provest će to, kažu, kroz najavljenu politiku maksimalne socijalne osjetljivosti i povećane solidarnosti za sve brojniju skupinu socijalno ugroženih građana, jer je i Gradu u interesu pomoći ljudima čiji su računi već dugo blokirani, koji računeionako ne plaćaju i čija se dugovanja samo gomilaju. Grad Zagreb, tvrde, ima sve preduvjete, odnosno dovoljno novca da to učini.

Kao potvrdu utemeljenosti tih informacija, naši sugovornici uputili su nas na Dnevni red 44. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba (održat će se u srijedu 31. kolovoza) te na prijedloge zaključaka (objavljenih na službenima stranicama Grada Zagreba), koje bi Gradska skupština u srijedu trebala usvojiti.

”U situaciji kada je prisutan veliki broj građana čiji su računi blokirani, Grad Zagreb ima mogućnosti da im osigura povoljnije uvjete za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga i za otpis potraživanja, ali ta nastojanja onemogućuje sadašnja Uredba o kriterijima, mjerilima i postupku za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja (Narodne novine 52/13 i 94/14).

Grad Zagreb ima raspoložive resurse za poduzimanje novih socijalnih mjera, koje bi mogle osigurati dodatne olakšice navedenim građanima, čija su dugovanja višegodišnja, uglavnom bez mogućnosti naplate, a utuženja stvaraju samo sudske troškove i kao takvi također se teško naplaćuju. Obzirom da je, uz punu podršku Grada Zagreba, završena prva faza organizacijskog i financijskog restrukturiranja trgovačkog društva Zagrebački holding d.o.o., a da se mjere restrukturiranja nastavljaju, materijalni položaj Grada Zagreba i Društva povoljniji je od gospodarskog okruženja.

Stoga se predlaže da Gradska skupština Grada Zagreba da suglasnost na inicijativu gradonačelnika Grada Zagreba da se Ministarstvu financija predloži pokretanje postupka izmjena i dopuna Uredbe iz točke 1. ovog zaključka kojima bi se omogućilo i građanima čiji su računi blokirani odgoda plaćanja i obročna otplata duga za komunalnu naknadu, naknadu za prijevoz i zbrinjavanje komunalnog otpada, opskrbu plinom i vodne usluge javne vodoopskrbe i odvodnje te otpis sudskih pristojbi i zateznih kamata.

Uvjet je da ukupni dohodak i ukupni primici podnositelja zahtjeva i članova njihovog kućanstva, mjesečno, ne prelaze po članu kućanstva jednu proračunsku osnovicu na dan podnošenja zahtjeva

Ovogodišnji pozitivni makroekonomski pomaci u gospodarskom kretanju ohrabrujući su i očekivano se mogu odraziti na povoljnije financijsko stanje proračuna Grada Zagreba i mogućnost osiguranja financijskih sredstava za provedbu predloženih aktivnosti”, stoji u obrazloženju prijedloga zaključka za odgodu plaćanja i obročne otplate duga te otpis ili djelomičan otpis potraživanja.

Pojednostavljeno rečeno – Grad Zagreb ima novca za najavljene socijalne mjere i ako ih Skupština odobri, blokirani, umirovljenici, majke s troje i više djece… mogli bi uistinu ostvariti pravo na značajnu financijsku pomoć, pomoć koja se nekima učinila kao Bandićeva fantazija, no koja će u srijedu, po svemu sudeći, postati realnost.

Što o svemu misle blokirani, bi li im najavljene mjere olakšale život i vjeruju li da je otpis duga, odnosno kamata te obročna otplata duga, uopće moguća, upitali smo dvoje građana Grada Zagreba kojima su svi računi već neko vrijeme blokirani, a koji su pristali na razgovor pod uvjetom da objavimo samo inicijale (ne žele, kažu, stvarati neugodnosti članovima svojih obitelji, ali ni svojim poslodavcima).

Zanimljivo je da K. B., djelatnica u jednoj zagrebačkoj školi te oštećenica ilegalnih RBA zadruga kojoj je račun već neko vrijeme blokiran, izričito tvrdi da ne želi da joj se dugovi izbrišu, već te dugove hoće u potpunosti otplatiti, kao uostalom i velika većina blokiranih. No, navela je da zbog bešćutnog hrvatskog  zakonodavstva te neosjetljivosti komercijalnih banaka nije uspjela ‘isplivati’, odnosno zatvoriti postojeći lihvarski kredit podizanjem povoljnijeg u nekoj komercijalnoj banci.

”Htjela sam dignuti kredit u Zagrebačkoj ili nekoj drugoj banci, kako bih zatvorila ovu lihvarsku priču te potom obročno vraćala dug. No u banci neće ni čuti za to, iako smo i suprug i ja zaposleni i premda imamo dovljno visoka primanja da bi mogli bez problema otplaćivati normalan kredit. Nismo, nažalost, u stanju namaknuti lihvarske kamate koje su zaračunali u austrijskoj RBA štedionici. Posudili smo od nih 100.000 eura, dosad smo otplatili 30.000 eura, a u RBA tvrde da smo im dužni 130.000 eura! Uz takvo lihvarenje nemoguće je držati glavu iznad vode. FINA me u takvoj situaciji blokirala, pa sam sada dužna i Gradu Zagrebu i mnogima drugima. No, kada bi nam gradonačelnik Bandić, odnosno Grad Zagreb, doista izašli u susret, mnogima bi to itekako pomoglo. Obročno bi vraćali dug Gradu i svima ostalima i svi bi od toga imali koristi. Zato pozdravljam najavljene mjere i mislim da one itekako imaju smisla”, istaknula je K. B. prosvjetna djelatnica iz Zagreba (podaci poznati uredništvu).

Slično razmišlja i B. Š. iz Zagreba, također dužnik ilegalnih austrijskih RBA štedionica. I on tvrdi da bi volio kada bi pravnim putem mogao dokazati da ugovori s RBA zadrugom nisu pravno valjani, no svjestan je, kako tvrdi, da hrvatsko pravosuđe i Hrvatska narodna banka nisu neovisni i ne djeluju u interesu hrvatskih građana, već u korist interesnih skupina.

”Ove socijalne mjere koje Grad Zagreb pokreće mnogima će pomoći i uvelike olakšati njihovu situaciju. Ostale stranke stalno obećaju pomoć blokiranima i ovršenima, no nitko dosad ništa konkretno nije učinio za njih. Konkretnu pomoć ponudio je jedino Milan Bandić i ljudi to sve više prepoznaju. Mislim da će se to vidjeti već na predstojećim parlamentarnim izborima”, istaknuo je B.Š. iz Zagreba (podaci poznati uredništvu).