Budući ministar Ćorušić bi oko abortusa htio udovoljiti svima, pa nije udovoljio nikome Budući ministar Ćorušić bi oko abortusa htio udovoljiti svima, pa nije udovoljio nikome
TweetEmailPrint Ustav propisuje da svako ljudsko biće ima pravo na život i da ga se može osuditi samo u zakonitom postupku. Taj Ustav jednostavno... Budući ministar Ćorušić bi oko abortusa htio udovoljiti svima, pa nije udovoljio nikome


Ustav propisuje da svako ljudsko biće ima pravo na život i da ga se može osuditi samo u zakonitom postupku. Taj Ustav jednostavno treba odmah primijeniti. Samim tim abortus je u Hrvatskoj ilegalan, piše predsjednik Obiteljske stranke, odvjetnik Mate Knezović

knezović za kolumnuŽivot je i ovih dana ponovno nametnuo jednu staru temu. Ta tema je abortus. Prema izvješćima medija uskoro bi Ustavni sud Republike Hrvatske trebao odlučivati o Prijedlogu za ocjenu suglasnosti Zakona o pobačaju (čiji je lažni naziv Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece) iz 1978. godine.

Naime, već 1992. godine Ružica Ćavar, poznata aktivistica i uvjerena kršćanka, sa svojim Pokretom za život i obitelj, podnijela je prijedlog Ustavnom sudu. Od tada su i drugi podnosili prijedloge, no do danas Ustavni sud nije odlučio. Jedina radnja, koja je javnosti poznata, je upit Klinici za ženske bolesti iz Zagreba da se očituje o tome kada počinje ljudski život. Prema odgovoru navedene klinike „ljudski život počinje spajanjem muške i ženske jajne stanice“, dakle začećem. To mišljenje je dostavljeno prije više od pet godina. Poznati ginekolog Ante Ćorušić, navodno budući ministar zdravstva, prije tri dana javno je potvrdio da je i on sudjelovao pri izradi ekspertize za Ustavni sud o pitanju početka ljudskog života. Ponovno je potvrdio da ljudski život počinje začećem i da je to „bioetička činjenica“. Usprkos tome misli da apsolutna zabrana pobačaja ne dolazi u obzir pa pobačaj smatra „dogovorenom formom nasilnog prekidanja ljudskog života“.

Drag mi je svaki pomak u zaštiti najnevinijih, najnemoćnijih i najnezaštićenijih ljudskih bića, u nadi da će promjenom politike i pristupa biti sačuvani ovi dragocjeni životi, no dr. Ćorušić je u ozbiljnim kontradikcijama. Htio bi udovoljiti znanosti pa priznaje znanstvene činjenice, no htio bi udovoljiti i sektaškom zahtjevu na „pravo“ na ubojstvo vlastitog čeda pa govori o nekakvoj dogovorenoj formi ubijanja nevinih, htio bi izbjeći sukobe u vlastitoj stranci i koaliciji, ne bi se htio sukobljavati sa sektaškim medijima, a htio bi udovoljiti i etičkim zahtjevima pa ističe da je 30 posto žena odgovorio od pobačaja, htio bi udovoljiti i zahtjevima aktivista koji su protiv pobačaja i onima koji su za. No, htijući udovoljiti svima, nije udovoljio istini, znanosti, etici, vjerskom uvjerenju da život počinje začećem, Ustavu koji štiti ljudski život… Tako je to. Ako hoćeš udovoljiti ljudima – često si u sukobu s istinom, a ljudima ionako ne možeš udovoljiti ma koliko se trudio.

No, vratimo se Ustavnom sudu. Informacije koje dolaze o navodnom skorom odlučivanju Ustavnog suda o prijedlogu za sada nisu potvrđene iz samog suda. Ako bi Ustavni sud odlučio raspraviti to pitanje smatram da bi takva rasprava trebala biti javna. Tako bi trebalo saslušati, u toj raspravi, razne stručnjake kao što su bioetičari, etičari, ginekolozi, psihijatri, teolozi, vjerske zajednice i druge za koje bi se procijenilo da bi mogli doprinijeti utvrđivanju činjenica i istine o početku ljudskog života. To bi bio doista veliki korak ka otvorenom suđenju. Neka se čuju argumenti, dokazi i njihova snaga.

No, što ako dođemo do nesumnjivog zaključka da ljudski život počinje začećem? Tko će biti odgovoran za svu tu krv malenih, nevinih, nježnih ljudskih bića? Hoćemo li proplakati? Hoćemo li se gorko kajati kao nacija, kao stručnjaci, kao majke, očevi, djedovi, bake, mediji, političari? Hoćemo li moći pogledati istini u oči i reći NE, NIKADA VIŠE! Hoće li se Ustavni sud ispričati zbog teškog i možda pogubnog propusta za budućnost hrvatskog naroda i same Republike Hrvatske?

Što se tiče politike i političara, oni su sve ovo vrijeme, od postojanja tog zakona, lažni bogovi koji su sebi uzeli za pravo da odlučuju o životu i smrti. Oni su nas gadno prevarili da je to ljudsko pravo ili su zbog vlasti šutjeli. Ah, ta kukavna bića koja su nama vladala i ubijala našu budućnost, našu radost, našu snagu, naš napredak. Hoće li novi saborski zastupnici i Vlada biti kukavna bića koja nalaze milijun opravdanja da bi izbjegli istinu, uskoro ćemo vidjeti.

Što se tiče samog prava ni ono nema vlast ubiti nevina. Ustav čak propisuje da svako ljudsko biće ima pravo na život i da ga se može osuditi samo u zakonitom postupku. Taj Ustav jednostavno treba odmah primijeniti. Samim tim abortus je u Hrvatskoj ilegalan.

 

Svi stavovi objavljeni u kolumnama autora različitih svjetonazora, koje ćemo od 1. siječnja 2016. objavljivati, nisu nužno i stavovi portala Promise.hr.