DJECA ĆE OBOLIJEVATI OD RAKA zbog asfaltne baza koja se gradi uz kuće i nad vodocrpilištem! DJECA ĆE OBOLIJEVATI OD RAKA zbog asfaltne baza koja se gradi uz kuće i nad vodocrpilištem!
”Imamo nacionalnu sramotu. Postoji studija kojom je postrojenje odobreno, iako se zna da onaj tko bi takvo nešto udisao ima golemu vjerojatnost da dobije... DJECA ĆE OBOLIJEVATI OD RAKA zbog asfaltne baza koja se gradi uz kuće i nad vodocrpilištem!

”Imamo nacionalnu sramotu. Postoji studija kojom je postrojenje odobreno, iako se zna da onaj tko bi takvo nešto udisao ima golemu vjerojatnost da dobije karcinom! Radi se o djeci! Takva postrojenja traju najmanje 30 godina i njima bi se nekome u tom razdoblju ispod prostora ispuštali kancerogeni plinovi. To je nedopustivo i skandalozno” poručilo je fizikalni kemičar Uršić

Zaustavljanje gradnje asfaltne baze u Donjoj Lomnici i njezino puštanje u pogon, zatražili su članovi inicijative “Stop asfaltnoj bazi“, zajedno sa saborskim zastupnikom Ivanom Lovrinovićem iz stranke “Promijenimo Hrvatsku“.

Na konferenciji za novinare naveli su da je asfaltna baza tvrtke “Strabag” u blizini obiteljskih kuća i vodocrpilišta te je zbog emisije toksičnih i kancerogenih tvari iz uređaja za pripremu asfalta opasna po zdravlje. Član inicijative i vijećnik u Mjesnom odboru, Mijo Jakunić, rekao je da većina Lomničana nije znala za izgradnju baze.

”Trebao je znati Mjesni odbor u kojem sam ja bio u tri saziva i nisam to znao. Debelo se pogodovalo jednoj stranoj kompaniji, a nama mještanima tajilo se, skrivalo se i to je najgore”, rekao je.

Saborski zastupnik Ivan Lovrinović istaknuo je da će pokrenuti pitanje odgovornosti svih onih koji su dopustili izgradnju baze.

”Oni su zakuhali, a sada se građani moraju boriti sami za svoje zdravlje. Pravo na zdravlje po Ustavu mora i jest jače od bilo kakvog drugog prava”, dodao je čelnik stranke Promijenimo Hrvatsku.

Dr. Ezgeta: Voda će biti zatrovana, jetra oštećena

Njegov stranački kolega, liječnik Jozo Ezgeta upozorio je da se radom asfaltne baze oslobađaju brojne štetne tvari od kojih je većina kancerogena, a te tvari oštećuje jetru, bubrege i dišni i krvožilni sustav te oštećuju sluznice. Podsjeća da je asfaltna baza u Donjoj Lomnici u blizini obiteljskih kuća, ali i vodoopskrbnog sustava kojom se opskrbljuju Turopolje, Velika Gorica i dio Zagreba što je vrlo ozbiljan problem.

– Neshvatljivo je da je lokalna samouprava nije razmišljala o ovome i dovela je u opasnost zdravlje građana. Tražimo da se u što kraćem roku nađe druga adekvatna lokacija – kazao je Ezgeta.

Mještani su se pobunili pa je održana i tematska sjednica Gradskog vijeća  Velike Gorice na kojoj je osnovano povjerenstvo za pregovore sa Strabagom o premještanju asfaltne baze. Iz Strabaga su pristali na premještanje, ali grad Velika Gorica nema dovoljno veliku lokaciju na koju bi se ona mogla premjestiti. Povjerenstvo je na kraju zatražilo pomoć Hrvatske vlade.

Sa službene strane nemam informaciju da se tu nešto dogodilo dalje. Neslužbeno mogu reći da nas je kontaktiralo Ministarstvo i oni se načelno slažu da bi se dogodila zamjena. Sad čekamo sastanak s ministrom Goranom Marićem da se vidi i dalje oko tog zamjenskog zemljišta, rekao je član inicijative, Krešimir Smolković.

Znanstvenik Uršić: Ovo je nacionalna sramota

Iz inicijative “Stop asfaltnoj bazi” su najavili da će tražiti pomoć i od europskih institucija.

– To je za nas ekološka bomba – upozorio je Mijo Jakunić vijećnik u Mjesnom odboru, a podsjetio je da se svaki drugi mještanin peticijom izjasnio protiv izgradnje asfaltne baze što lokalna vlast nije uvažila. Naveo je kako je lani saznao da je studija utjecaja na okoliš donesena 2010.godine, lokacijska 2013., a građevinska 2016. godine

Predstavnici inicijative pozvali su inspekciju da izađe na teren i ispita slučaj. Članovi inicijative traže od Sabora za ih zaštiti, a ne za se skrivaju iza zakona.

Neovisni znanstvenik i fizikalni kemičar Stanko Uršić upozorio je kako smo na putu “flagrantnog kršenja Ustava koji jamči pravo na zdravlje i pravo na čisti okoliš, što je jače od prava na investiciju”. Uvjeren je da građani mogu bez problema dobiti tužbu u Strasbourgu. Upozorio je na benzopiren i njegove derivate, koji iz asfalta izlazi kad se on zagrijava, koji je kancerogen.

– Mi imamo nacionalnu sramotu. Postoji studija utjecaja na okoliš, kojom je postrojenje odobreno, u kojoj nema ni jedne riječi o tom problemu koji je više nego evidentan. Zna se da onaj tko bi takvo nešto udisao da ima golemu vjerojatnost da dobije karcinom. Aludiram prvenstveno na djecu. Takva postrojenja traju najmanje 30 godina i njima bi se nekome u tom razdoblju ispod prostora ispuštali kancerogeni plinovi. To imamo 2018. u Hrvatskoj. Mislim da je vrijeme da se probudimo. To je nedopustivo i skandalozno! Osim kršenja Ustava ovo je ekološki problem par ekselans  – poručilo je Uršić.

 

Komentari