Drumski razbojnici UMALO UBILI zaštitare; dignuti specijalci, psi tragači, dronovi, a SVI O TOJ DRAMI ŠUTE?! Drumski razbojnici UMALO UBILI zaštitare; dignuti specijalci, psi tragači, dronovi, a SVI O TOJ DRAMI ŠUTE?!
TweetEmailPrint Zaštitari su službenim vozilom jučer popodne naišli na klasičnu “sačekušu”. Razbojnici su ih čekali u šumi kod Šodolovaca i odmah su počeli pucati... Drumski razbojnici UMALO UBILI zaštitare; dignuti specijalci, psi tragači, dronovi, a SVI O TOJ DRAMI ŠUTE?!


Zaštitari su službenim vozilom jučer popodne naišli na klasičnu “sačekušu”. Razbojnici su ih čekali u šumi kod Šodolovaca i odmah su počeli pucati na njih. Jednom zaštitaru prostrijeljene su obje noge, a drugi je šepao. Mogli su umrijeti, da im brzo nije pomogla slučajna prolaznica, koja ih je prevezla u Klinički bolnički centar Osijek. Maskirani razbojnici još su u bijegu. Za njima od jučer tragaju brojni pripadnici specijalne policije, interventne policije, temeljne i prometne policije, psi tragači, dronovi…, no novih detalja o potrazi i razbojnicima – danas nema

Vijest da su dva zaštitara jučer popodne teško ranjena nakon oružane pljačke između Šodolovaca i Hrastina, odnosno nakon sačekuše izvedene u stilu pljački poštanskih kočija iz western filmova, toliko je uznemirujuća i šokantna, da bi čovjek očekivao da je nastavak priče danas osvanuo na naslovnicama svih hrvatskih medija.

No, umjesto željno iščekivanih informacija o tome jesu li  naoružani pripadnici specijalne policije, pripadnici interventne policije s psima tragačima, pripadnici temeljne i prometne policije, policijski dronovi koji su podignuti u zrak…, otkrili iznimno opasne, naoružane razbojnike, odnosno traje li potjera i dalje, steže li se obruč oko počinitelja…,  uznemirenoj javnosti danas je servirana tek – šutnja.

Kao da se ništa neobično nije dogodilo?!

Zaštitari su, podsjetimo, službenim vozilom naišli na klasičnu “sačekušu”. Razbojnici su zaštitare čekali u šumi i, kada su naišli, odmah su počeli pucati na njih. Kako su objavili mediji, jednom zaštitaru prostrijeljene su obje noge, a drugi je šepao. Mogli su umrijeti da im brzo nije pomogla slučajna prolaznica, koja ih je prevezla u Klinički bolnički centar Osijek.

”Pljačkaši, koji su bili maskirani, još su u bijegu”, navodi Glas Slavonije u tekstu koji je objavljen sinoć (u ponedjeljak 21. listopada).

”Nešto prije 15 sati na vozilo zaštitarske tvrtke nepoznate osobe počele su pucati, odnosno izveden je oružani napad. U vozilu su bila dva zaštitara, a nakon što se vozilo zaustavilo, za sada još uvijek nepoznati počinitelji pobjegli su sa za sada neutvrđenom količinom novca. Na terenu su specijalna, interventna, temeljna i prometna policija, odnosno sve raspoložive snage, i teren se pretražuje sa službenim psom tragačem. Teren je pregledan i dronom iz zraka. Želimo zahvaliti građanki koja je naišla vozilom i pomogla zaštitarima te ih prevezla u bolnicu – rekao je Zoran Kon, glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske na mjestu razbojstva.

Iz policije su pozvali građane, unatoč tome što su pljačkaši i dalje u bijegu, da ne dižu paniku, jer za to nema razloga, odnosno policija pokriva veliko područje oko mjesta razbojstva i pucnjave. Policajci naoružani puškama blokirali su cestu i preusmjeravali promet na alternativne pravce. Nakon napada očevid je trajao satima, no specijalna i interventna policija pretraživale su veliki dio i oko same šume iz koje su pljačkaši pucali na zaštitare. Policijski forenzičari čak su i oko kilometar od samog mjesta napada detaljno pregledavali tragove koje su pronašli njihove kolege. Novinarsku ekipu Glasa Slavonije zamolili su da se pomakne 600-tinjak metara zbog vlastite sigurnosti. Iako je već pao i mrak, policajci su i dalje bili ondje.

S obzirom na to da se radi o šumi između Šodolovaca i Hrastina, za pretpostaviti je da su napadači osobe koje ipak znaju ponešto o tom kraju. Iako smo kontaktirali i mještane obaju mjesta, nitko od njih nije znao ni da tim putem prolazi bilo kakvo zaštitarsko vozilo a kamoli u koje bi to vrijeme bilo. Dakle, pretpostaviti je da se radilo o pljačkašima koji su dobro poznavali i rutu zaštitara i okolni teren, na kojem su zaštitarsko vozilo dočekali.

Tijekom dana očekuju se rezultati očevida, kao i više podataka o tome koliko je novca u zaštitarskom vozilu bilo.

Nevjerojatno je da su se u istom danu dogodila dva napada na zaštitarska vozila u Hrvatskoj. Prvo je u ranim jutarnjim satima napadnut zaštitarski kombi kod Zračne luke Dubrovnik. Oko 7.40 dva naoružana motociklista presrela su zaštitarski kombi i, prema dostupnim informacijama, ukrala oko 100.000 eura. Naime, i u tom je slučaju evidentno da su pljačkaši točno znali kada će kombi biti kod aerodroma, i to pun novca, koji je trebao odvesti najvjerojatnije u Dubrovnik. U tom slučaju cijeli napad snimile su videokamere, koje bi mogle pomoći u potrazi za pljačkašima. Kako doznaje Dubrovački vjesnik, ta je pljačka izvedena nedaleko od Postaje aerodromske policije, a motocikl kojim su pljačkaši stigli vlasništvo je jednog od restorana. Motocikl je ukraden večer prije.

U obje pljačke policija će morati detaljno ispitati sve one koji su znali kojim trasama i cestama su se opljačkana zaštitarska vozila jučer trebala kretati”, piše Sandra Lasić, novinarka osječkog Glasa Slavonije, u tekstu objavljenom još jučer.

Začuđuje, međutim, što ni ni Glas Slavonije, kao ni drugi veliki mediji danas nisu objavili ni retka o tom šokantnom  događaju. Zabrinjava, također, što iz dana u dan svjedočimo sve intenzivnijoj eksploziji nasilja u Hrvatskoj, nasilja koje neuvjerljivo hrvatsko pravosuđe i dalje, čini se, tek nijemo promatra.


PU Osječko-baranjska od sinoć se ne oglašava

Na službenim stranicama Policijske uprave Osječko-baranjske danas ujutro (u utorak 22. listopada) nema novih vijesti o opasnim pljačkašima, kao ni o rezultatima intenzivne potrage i pretrage terena, koja je trajala jučer cijelo kasno popodne, večer i noć, a u kojoj su sudjelovali sve moguće policijske snage.

PU Osječko-baranjska jučer je, podsjetimo, objavila da su na terenu sve raspoložive snage PU osječko-baranjske Specijalna policija, Interventna policija, Temeljna policija i Prometna policija.

”Policijski službenici poduzimaju sve mjere i radnje traganja za nepoznatim počiniteljima te građani nemaju razloga za zabrinutost. Posebno želimo zahvaliti građanima koji su pružili pomoć i ozlijeđene zaštitare prevezli u bolnicu.
Ozlijeđeni zaštitari su van životne opasnosti”, stoji u objavi na službenim stranicama PU Osječko-baranjske. No, nikakvih novih detalja o slučaju – koji je zbog velike brutalnosti razbojnika šokirao Slavoniju – još nema.

Zanimljivo je da je na službenim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova RH danas glavna vijest da je jučer u Zagrebu održana press konferencija povodom Dana bez mobitela u prometu.

FOTO: PU Osječko-baranjska

 

Komentari