”DUBOKA DRŽAVA hoće lov u mutnom, a ne normalne ulagače; vašu korupciju ćemo internacionalizirati!” ”DUBOKA DRŽAVA hoće lov u mutnom, a ne normalne ulagače; vašu korupciju ćemo internacionalizirati!”
VIDOVIĆ KRIŠTO Najavila prosvjed te obraćanje međunarodnoj javnosti:

”DUBOKA DRŽAVA hoće lov u mutnom, a ne normalne ulagače; vašu korupciju ćemo internacionalizirati!”

HrvatskaIzdvojenoPolitika 11. studenoga 2020. Promise.hr

TweetEmailPrint ”U Hrvatskoj su zakoni i pravila nepouzdani, i tako su konstruirani da ta pravila uvijek netko mora arbitrarno potvrditi. To je ključni razlog... ”DUBOKA DRŽAVA hoće lov u mutnom, a ne normalne ulagače; vašu korupciju ćemo internacionalizirati!”


”U Hrvatskoj su zakoni i pravila nepouzdani, i tako su konstruirani da ta pravila uvijek netko mora arbitrarno potvrditi. To je ključni razlog zašto Hrvatsku izbjegavaju institucionalni, veliki investitori. U Hrvatskoj, nažalost, mogu poslovati investitori koji znaju funkcionirati u polu-legalnom stanju, ili, narodski rečeno, loviti u mutnom. A Krš-Pađene jest ogledni primjerak tog stanja. Možete odbiti ovu interpelaciju, a onda vam već najavljujem da ćemo internacionalizirati vašu korupciju, ako treba organizirati građanski prosvjed i referendum. Obećavam vam da nećemo stati, ali vam obećavam da ćemo stati na kraj divljačkoj korupciji i osiromašenju Hrvata”, zaključila je Karolina Vidović Krišto

Neki će za saborsku zastupnicu Karolinu Vidović Krišto reći da je (pre)radikalna, da koristi teške riječi ili da za neke svoje optužbe nema čvrste dokaze…, no njenu dobro pogođenu ‘dijagnozu’ stanja u Hrvatskoj teško da će itko uspjeti argumentirano pobiti.

Ovdje stoga prenosimo izlaganje Karoline Vidović Krišto o zahtjevu za interpelaciju o radu Vlade RH vezano za projekt vjetroelektrane Krš-Pađene, odnosno o odbijanju tražene interpelacije.

Bivša novinarka HRT-a na početku je izjavila kako je Vlada odbijanjem rasprave o možebitnim protuzakonitostima u projektu vjetroparka Krš-Pađene, potvrdila žalosnu činjenicu koju cijela hrvatska javnost zna, a ona glasi: Karcinom korupcije se toliko proširio da je više nepodnošljiv.

“Taj karcinom na hrvatskom tkivu jest vladajuća struktura sačinjena od HDZ-a i SDP-a i njihovih šegrta, a vjetropark Krš-Pađene je ogledni primjer korupcije započet 2013. godine od SDP-a i HNS-a, a nastavljen od Plenkovićevog HDZ-a i Pupovčevog SDSS-a.”, tvrdi Vidović Krišto.
Prema njezinim riječima, vladajuće strukture duboke države ugrađuju u zakone ili podzakonske akte odredbe koje normalne investitore odbijaju, a privilegiraju odabrane – u pravilu one dubiozne i netransparentne.

“Ključna je za investitore, kako bi ponudili što nižu cijenu, pravna sigurnost za dugoročno planiranje. Dame i gospodo, u ovome je ključ problema. U Hrvatskoj su zakoni i pravila nepouzdani, i tako su konstruirani da ta pravila uvijek netko mora arbitrarno potvrditi. To je ključni razlog zašto Hrvatsku izbjegavaju institucionalni, veliki investitori, koji posluju oprezno, ali čija su očekivanja za zaradom za svaku državu više nego poželjna. U Hrvatskoj, nažalost, mogu poslovati investitori koji znaju funkcionirati u polu-legalnom stanju, ili, narodski rečeno, loviti u mutnom. A Krš-Pađene jest ogledni primjerak tog stanja”, uvjerena je Vidović Krišto.

Vidović Krišto je navela i kronologiju ove, kako kaže, abnormalne, brutalne korupcije. Naime, na staru godinu 2013. godine, državna agencija HERA izdaje rješenja, a HROTE potpisuje ugovor za Krš-Pađene, no u vladinom obrazloženju odbijanja ove interpelacije nedvojbeno je konstatirano da na dan potpisa ugovora s HROTE-om nije postojala građevinska dozvola, te s time niti je HERA smjela izdati rješenje o statusu povlaštenog proizvođača, niti je HROTE smio potpisati ugovor o otkupu električne energije. Nadalje, prema pravilima koja su još 2007. utvrđena, a ta pravila su bila dobro zamišljena, investitor je bio dužan priložiti bankovno jamstvo kojim hrvatska država dobiva sigurnost da će taj projekt biti i izgrađen.

”Ako netko radi takve propuste, ili je neuračunljiv, ili je primio mito”

“S obzirom na to da je riječ o visokom iznosu, u ovom slučaju iznad 10 milijuna eura, tvrtka C.E.M.P. nije bila u stanju dati to jamstvo. I što se događa? Vlada najprije mijenja pravila i produljuje rok za dostavu jamstva, da bi nakon toga u potpunosti ukinula obvezu o dostavi bankovnog jamstva. Ovdje Vlada mijenja pravila i zakon zbog jednog pojedinca, a sve na štetu Hrvata i hrvatske države, te bez sustezanja krši vlastite zakone, dok istovremeno projekti iz segmenta vjetroenergije, koji zadovoljavaju uvjete, nisu imali mogućnost konzumirati zakonsko pravo i sklopiti ugovor s HROTE-om. To je dokaz zašto u Hrvatskoj nema stranih investicija i zdravih poduzetničkih inicijativa”, ukazala je Vidović Krišto.

Vidović Krišto zanima kako je moguće da se na staru godinu daje poticajna cijena od 71 lipu, s time da je 78 lipa koje se spominju u obrazloženju interpelacije, današnja cijena koja je nastala zbog prilagodbe na godišnju stopu inflacije.

“Odgovorni dužnosnici koji su potpisali te odluke dan prije stupanja na snagu povoljnije cijene, ne htijući čekati jedan dan, nisu nepismeni i itekako znaju računati. A i Hrvatska je tada već bila članica Europske Unije, pa su kroz različita izvješća znali da se poticajne cijene u cijeloj Europi masovno smanjuju. Ako netko radi tako očigledne propuste, onda je ili poslovno neuračunljiv, ili je primio mito. A gdje je tu DORH i gdje je tu policija?”, zapitala se.

”Možeš raditi što hoćeš, ali nećeš dokle hoćeš!”

“Ovaj ugovor, s obzirom na to da je nastao na kriminalan način, mora biti raskinut, jer kao što znamo, svaka pravna radnja koja nastane na temelju kriminalnog čina, nevažeća je. Svi u ovom nizu, od nadležnog ministra HNS-ovog Vrdoljaka, ministra HDZ-ovog Ćorića, ministra HDZ-ovog Marića, te šefova HERE, HROTE-a i HBOR-a, do predsjednika Vlade Plenkovića moraju pred zakonom odgovarati”, zaključila je Vidović Krišto te dodala kako je obrazloženje o odbijanju interpelacije doslovno potpisano priznanje Vlade RH o kriminalu u ovom projektu, ali time i poruka hrvatskim građanima da oni, kao politička elita u Hrvatskoj, mogu raditi što hoće.

“No, tu ću ih podsjetiti na onu narodnu – možeš raditi što hoćeš, ali nećeš dokle hoćeš”, poručila je te nastavila kako na projektu vjetroparka Krš-Pađene možemo vidjeti kako vladajući u Hrvatskoj uopće nemaju mjere u besramnom bogaćenju i osiromašivanju hrvatskih građana.

“Hrvatska ima potencijal i može biti uspješna – ali samo pod jednim uvjetom: Vladavina prava koja će suzbiti divljačku korupciju”

Najavila prosvjed te obraćanje međunarodnoj javnosti i institucijama

Zastupnica Domovinskog pokreta smatra apsurdnim da Vlada odbija interpelaciju, točnije, odbija dati svu dokumentaciju u ovom slučaju, jer, ”ako nema što skrivati, zašto onda odbija”. Poslala je apel kolegama zastupnicima da, bez obzira na stranačku i ideološku pripadnost, podrže interpelaciju i da se ovaj slučaj do kraja rasvijetli.

“Hrvatskim Ustavom u članku 1 definirano je da narod ostvaruje vlast putem svojih predstavnika, a saborski zastupnici jesu predstavnici naroda. Vlada je samo izvršitelj, te je dužna Saboru polagati račune i transparentno djelovati. Kolegice i kolege, ovo je prilika za uzdići se iznad usko stranačkih pogleda i odlučno reći dosta korupciji, te početi vraćati vjerodostojnost hrvatskih državnih institucija.

Prihvaćanje ove interpelacije je političko-civilizacijski imperativ”, naglasila je Vidović Krišto.

Ista zastupnica kasnije se, nakon osmosatne rasprave, ponovno obratila zastupnicima.

‘Razina vjerodostojnosti natječaja u Jugoslaviji je ravna vjerodostojnosti vašeg pozivanja na pravosudna tijela u slučaju Krš-Pađene. Pozivam vas da usvojite zahtjev iz interpelacije i dostavite svu dokumentaciju. Jedno morate znati: preko ove i ovakve korupcije više nećemo prijeći. Možete odbiti ovu interpelaciju, a onda vam već najavljujem: ne da nećemo stati, već ćemo internacionalizirati vašu korupciju, ako treba i organizirati građanski prosvjed i referendum. Obećavam vam da nećemo stati, ali da ćemo stati na kraju divljačkoj korupciji i osiromašenju Hrvata”, zaključila je u utorak Karolina Vidović Krišto.


Sabor odbio interpelaciju sa 76 glasova

Sabor je u srijedu, pak, odbio Interpelaciju o radu Vlade vezano za vjetropark Krš-Pađene koju je predložio Domovinski pokret uz potporu 20 oporbenih zastupnika tražeći od Vlade da Saboru dostavi sve ugovore i odluke vezane uz taj projekt.

Nakon početnih problema s glasanjem, ono se nastavilo u trećem pokušaju, a protiv interpelacije glasovalo je 76 zastupnika, za je bilo 51, a suzdržanih dva.

Pozivajući se na izračune stručnjaka koje su angažirali, iz DP-a su, podsjetimo, ustvrdili da će hrvatski potrošači u 14 godina isplatiti 2, 2 milijarde kuna više nego što bi prema zakonom predviđenoj cijeni trebali platiti. Kao razlog tolike cijene naveli su “besramno pogodovanje i korupciju u režiji HNS-a, SDP-a i HDZ-a”. Projekt Krš Pađene, koji je 2003. pokrenuo austrijski investitor, 2012. preuzelo je energetsko društvo C.E.M.P. d.o.o. Na realizaciji tog projekta radile su institucije i nadležna ministarstva u vrijeme više vlada.

Resorni ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u utorak je sudjelovao u raspravi u Saboru. Kazao je da su sva postupanja Ministarstva bila u skladu sa zakonom i da su donesena nakon prethodne konzultacije s DORH-om, te da su ona pravomoćno potvrđena na sudu.

Karolina Vidović Krišto je, podsjetimo, istaknula da ponajveći hrvatski problem i leži u neučinkovitom pravosuđu te u zakonskim i podzakonskim aktima koji su napisani tako da omoguće lov u mutnome, a odbijaju takozvane normalne ulagače.

FOTO: Screenshot videosnimke YouTube-a

Komentari