Evo kako pomoći udovici branitelja Vukovara i njihovoj kćeri, koji žive u posve nehumanim uvjetima Evo kako pomoći udovici branitelja Vukovara i njihovoj kćeri, koji žive u posve nehumanim uvjetima
TweetEmailPrint ”Ono dolje je doista strašno! Bila sam unutra sat vremena i pluća su me počela boljeti od tolike vlage. Majci i kćeri doista... Evo kako pomoći udovici branitelja Vukovara i njihovoj kćeri, koji žive u posve nehumanim uvjetima


”Ono dolje je doista strašno! Bila sam unutra sat vremena i pluća su me počela boljeti od tolike vlage. Majci i kćeri doista treba što prije pomoći. Zato sam kontaktirala Ministarstvo branitelja i upozorila ih na ovaj slučaj. Odgovorili su da će netko odmah izaći na teren i da će pomoći gospođi, koliko je u njihovoj moći”, ispričala nam je T. I., volonterka iz Zagreba. U dogovoru s B. K. i njezinom kćeri u tekstu objavljujemo broj računa kćerke pokojnog hrvatskog branitelja, na kojeg zainteresirani mogu uplatiti donacije za pomoć ovoj potrebitoj obitelji…

Potresna priča o B. M., udovici četiri puta ranjavanog hrvatskog branitelja (branio Vukovar, Vinkovce, Dubrovnik…), koja zajedno s kćeri živi u posve uništenom, vlažnom i po zdravlje opasnom podrumskom prostoru u centru Zagreba, izazvala je velik broj reakcija naših čitatelja.

Brojne FB grupe na kojima je tekst objavljen, kao i e-mail portala Promise.hr, zatrpani su zadnjih dana upitima o adresi i broju telefona gospođe o kojoj smo pisali, kao i zahtjevima (zamolbama) da se gospođi i njezinoj kćeri pod hitno pomogne.

Mnogi su nudili pomoć u odjeći, hrani, novcu…, a jedna gospođa, koja je punih šest mjeseci volontirala na Banovini, odnosno kuhala u svom domu stotinu porcija tijekom vikenda te ih potom iz Zagreba vozila u Petrinju ili u okolicu Hrvatske Kostajnice, došla je u nedjelju u podrumski ‘stan’ do B. M. te se i sama uvjerila u posve nehumane uvjete u kojima majka i kćer pokojnog branitelja žive.

Kućica u Šćitarjevu treba popravke i ulaganja

”Ono dolje je doista strašno! Bila sam unutra sat vremena i pluća su me počela boljeti od tolike vlage. Majci i kćeri doista treba što prije pomoći. Zato sam kontaktirala Ministarstvo hrvatskih branitelja i upozorila ih na ovaj slučaj. Odgovorili su da će netko odmah izaći na teren i da će pomoći gospođi, koliko je u njihovoj moći”, ispričala nam je T. I., volonterka iz Zagreba, kojoj smo prije toga dali kontakt gospođe B. K.

Ona je u nedjelju posjela B. K. i njezin kćer u svoj automobil te su zajedno otišli u Šćitarjevo, da vide u kakvom je stanju njihova kućica – koja treba brojne popravke i ulaganja, da bi se u nju moglo u budućnosti živjeti.

Uvjerila se da je i ta kućica sada devastirana te da se, bez dodatnih ulaganja, ne može živjeti u njoj.

Valja napomenuti da majci i kćeri ne trebaju odjeća i hrana. Dvije deke te nešto hrane poklonile su im u ponedjeljak volonterke iz neformalne udruge ‘Od srca srcu’, iz Zagreba. Više od toga one namaju gdje, kako kažu, u vlažnoj sobi držati.

Vlaga im ugrožava zdravlje

Zbog brojnih ovrha i dugovanja, prije svega im treba novac, potom sanitarije za kupaonu u kućici u Šćitarjevu te dodatni građevinski radovi u toj kući… Bilo bi dobro privremeno im osigurati i zamjenski smještaj, ako je moguće, jer život u vlažnom i mračnom podrumu nekoliko stoljeća stare zgrade – preko puta luksuznog hotela Esplanade, ozbiljno ugrožava zdravlje dvadesetogodišnje djevojke i njezine majke.

Temperature su u Zagrebu sve niže, a kćer i supruga hrvatskog branitelja koji je u ratu četiri puta ranjen i koji je bio u zarobljeničkom logoru, ne mogu si priuštiti grijanje.

”Grozno je hladno. Imam osjećaj da sam spavala vani, na dvorištu, kao što smo pod vedrim nebom noćile nakon poplave koja je lani uništila podrumski stan u kojem živimo. No tada je bilo ljeto i nije bilo hladno. A sada su temperature ispod nule i bojim se da se kćerka ne razboli. Zato puno hvala ljudima koji su nas zvali nakon članka kojeg ste objavili i koji nam nude pomoć. Zvali su nas i brojni branitelji pa pitaju kako mogu pomoći. ”, kaže gospođa B. K. (podaci poznati uredništvu).

Dodala je da ju je ovaj tjedan posjetila djelatnica Ministarstva hrvatskih branitelja te da su dogovorili sastanak u petak u Ministarstvu kojega vodi Tomo Medved

U dogovoru s B. K. i njezinom kćeri ovdje objavljujemo broj računa kćerke pokojnog hrvatskog branitelja, na kojega zainteresirani mogu uplatiti donacije za pomoć ovoj potrebitoj obitelji: Račun u Hrvatskoj poštanskoj banci glasi na: Lana Mari Pejić; IBAN: HR0523900013222368493.

Donacije se mogu uplatiti na navedeni račun, s naznakom: ‘Donacija’.

Pitali smo: Može li tko pomoći majci i kćeri?

U vezi s ovim teškim i tužnim slučajem, poslali smo novinarske upite Državnim nekretninama d.o.o., Ministarstvu branitelja, Gradskom uredu za brenitelje, Gradu Zagrebu…

‘Mogu li odgovorni u Državnim nekretninama pomoći gospođi B. K. i njenoj kćeri na način da im privremeno ustupe zamjenski stan (gospođa tvrdi da će za 14 mjeseci otplatiti kredite, a tada može obnoviti kućicu u Šćitarjevu te tamo preseliti)? Mogu li Državne nekretnine otpisati zatezne kamate na dugovanje B. K., za neplaćene najamnine (gospođa tvrdi da je dobila informaciju od strane Državnih nekretnina da su zatezne kamate čak 80.000 kuna)? Hoće li odgovorni u Državnim nekretninama d.o.o. odustati od ovršnog pustupka, odnosno sudskog postupka – protiv ove potrebite obitelji – postupka koji nerijetko prethodi deložaciji? Hoće li odgovorni u Državnim nekretninama odustati od naplate mjesečnih najamnina gospođi B. K., dok se ta poplavljena, u potresu gotovo uništena, vlažna, mračna i za život posve neprihvatljiva prostorija u kojoj žive – ne obnovi?

Mogu li, uoči početka zime i uoči Božića, Državne nekretnine izaći u susret ovoj izuzetno potrebitoj obitelji, ženama čije je zdravlje ionako ugroženo, a čiji je nevjenčani suprug, odnosno otac, život dao za suverenost Republike Hrvatske?”, upitali smo Državne nekretnine d.o.o.

Državne nekretnine: Kamate iznose oko 4000, a ne 80.000 kuna

Evo i njihovog odgovora:

”Nekretninu na navedenoj adresi u Zagrebu bespravno koristi gđa. B.K. Mjesečna naknada za korištenje iznosi 414,00 kn. Zbog osmogodišnjeg dugovanja i neredovitog podmirivanja naknade za korištenje nekretnine pokrenut je postupak za naplatu dugovanja prema Društvu na ime ukupnog duga koji s kamatama iznosi oko 28 tisuća kuna.  Gđa. B. K. ovom Društvu ne duguje kako navodite upitom 80 000 kuna kamata, već kamate iznose nešto više od 4 tisuće kuna, dok je sveukupni dug kako je već navedeno oko 28 000 kn. Društvo nema osnove po kojoj bi otpisalo kamate te bi se pojedinačan otpis tumačio kao pogodovanje odnosno potpora bez jasno određenih kriterija.

Razumijevajući životnu situaciju u kojoj je gđa. B.K., Društvo je učinilo ono što je u zakonskim okvirima i u mogućnosti trgovačkog društva u odnosu na bespravnu korisnicu te je suglasno i s otplatama u ratama. Društvo protiv navedene gospođe ne vodi postupke za iseljenje iz nekretnine. Nadalje, trgovačko društvo sukladno propisima nije nadležno za dodjelu niti može dodjeljivati stanove te nije meritorno za donošenje takvih odluka stoga ne može udovoljiti gospođinoj zamolbi za zamjenskim stanom.

Naime, prema saznanjima Društva, pokojniku g. B.P. i tadašnjem partneru gđe. B.K, dodijeljen je 1999. stambeni kredit za kupnju nekretnine jer su 1999. godine živjeli bespravno u neuvjetnom stanu u Zagrebu, u istom gdje i danas živi gđa. B.K. Navedeni gospodin je tada mogao ostvariti pravo na dodjelu stana u jednoj od brojnih stambenih zgrada koje su se gradile za stradalnike iz Domovinskog rata u Zagrebu, ali se je isti odlučio isključivo na dodjelu novca u obliku stambenog kredita.  Pokojni g. B.P je koristeći pravo kao HRVI ostvario 1999. g. pravo na stambeno zbrinjavanje dodjelom propisanog iznosa stambenog kredita za kupnju nekretnine za svoju tada tročlanu obitelj, odnosno gđu. B.K s djetetom.

Korisnicu B.K. je Društvo upoznalo s činjenicama i propisima vezanima za stambeno zbrinjavanje.  Gospođa B.K. može se obratiti za pomoć područnom centru za socijalnu skrb u Zagrebu te vidjeti može li i koja prava ostvariti. Naime, unatoč želji za pomoći, trgovačko društvo nema ovlasti niti je meritorno za odlučivanje o pravima građana RH ni po kojoj osnovi pa tako ni po braniteljskoj, socijalnoj ili stambenoj”, stoji u odgovorima Državne nekretnine d.o.o.

Ministarstvo branitelja: Odlučio se za kredit za kuću, a ne za stan

”Mogu li odgovorni u Ministarstvu hrvatskih branitelja ikako pomoći gospođi B. K. i njenoj kćeri…, upitali smo i Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Odgovore prenosimo u cijelosti:

”HRVI ostvaruju pravo na stambeno zbrinjavanje jednim od oblika stambenog zbrinjavanja (dodjela stana/stambenog kredita/financijske potpore) za kojega se prilikom podnošenja zahtjeva opredjeljuju.

Pokojnom Branku P. ( izvanbračnom suprugu gospođe B. K.), kao HRVI 50% dodijeljen je 1999. godine stambeni kredit za kupnju stana ili kuće u iznosu od 237.660,00 kuna (oslobođen je bio povrata u visini postotka tjelesnog oštećenja) zbog izvanrednih razloga jer je sa obitelji živio bespravno u neuvjetnom stanu u Zagrebu, a u kojem njegova obitelj i danas živi. Branko P. je tada mogao ostvariti i pravo na dodjelu stana u jednoj od brojnih stambenih zgrada koje su se tada, netom po završetku Domovinskog rata gradile  za stradalnike iz Domovinskog rata  u Zagrebu, ali se isti u više dopisa i pisanom izjavom odlučio isključivo na dodjelu stambenog kredita za kupnju kuće u okolici Zagreba.

Ministarstvo hrvatskih branitelja je Branku P. zbog poteškoća u vraćanja povratnog dijela kredita u više navrata tijekom 2008., 2009., 2010., 2011., i 2012. godine, a njegovoj nasljednici Barici Kadić isto tijekom 2013., 2014. i 2015. godine odgađalo prisilnu ovrhu nepodmirenih obveza.

Također smo posredovali prema Državnim nekretninama i Croatia osiguranju kako bi se iznašla mogućnost u okviru zakonskih mogućnosti da se nastali dug obročno otplaćuje, odnosno da im se pomogne na neki drugi odgovarajući način, te ćemo isto činiti i ubuduće.

Budući da je pokojni Branko P. ostvario pravo na stambeno zbrinjavanje dodjelom propisanog iznosa stambenog kredita za kupnju stana ili kuće za svoju tada tročlanu obitelj, ne postoji zakonska mogućnost za ponovnim stambenim zbrinjavanjem, jer isto predstavlja apsolutnu zapreku po članku 84. važećeg Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Napominjemo da se na Listi prvenstva za dodjelu stana/stambenog kredita nalaze dragovoljci s najmanje dvije godine borbenog sektora i HRVI, koji sukladno Zakonu imaju pravo na stambeno zbrinjavanje”, stoji u odgovorima Ministarstva hrvatskih branitelja.

Gradski ured za branitelje: Kćer može zatražiti najam gradskog stana

Slična pitanja poslali smo i Gradu Zagrebu, odnosno Gradskom uredu za branitelje, a odgovore Gradskog ureda za branitelje ovdje prenosimo:

”Gospođa B. K. je nevjenčana supruga umrloga hrvatskog branitelja i ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, pok. Branka P.

Imenovana se Gradskom uredu za branitelje obratila 2017. i 2019. godine, a s tim u vezi Ured se obratio Gradskom stambenom komunalnom gospodarstvu i Državnim nekretninama.

Gđa. B. K. nema evidentirano prebivalište u Zagrebu  nego na području Velike Gorice, a njezina kćerka Lana Mari P. je s prebivalištem prijavljena u Zagrebu, u stanu koji je, prema saznanju ovoga Ureda, vlasništvo Državnih nekretnina.

Gradski ured za branitelje sukladno čl. 7. Odluke o najmu stanova obrazloženo mišljenje za dodjelu gradskog stana u najam izvan Konačne liste reda prvenstva daje za hrvatske branitelje koji se uz uvjet da im je prebivalište evidentirano na području grada Zagreba najmanje 10 godina u kontinuitetu, nalaze u teškom socijalno-zdravstvenom položaju i korisnici su stalnih prava u sustavu socijalne skrbi (doplatak za njegu i pomoć, osobna invalidnina ili zajamčena minimalna naknada) ili su korisnici naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata prema odredbama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (ranije korisnici prava na opskrbninu).

Obzirom da gospođa K. nema prebivalište u Zagrebu, njezina sada punoljetna kćerka Lana Mari P., ukoliko smatra da ispunjava uvjete iz članka 7. Odluke o najmu stanova može se obratiti Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Zagreb, Nova cesta 1. Napominjemo da je gospođa K. o istome u više navrata informirana u Gradskom uredu za branitelje, kao i o propozicijama natječaja za dodjelu gradskih stanova u najam”, stoji u odgovorima koje je potpisala Ana Gojavnović-Rakić, iz Službe za informiranje Grada Zagreba.

Da mu nisu smanjili invalidnost, ne bi morao vraćati kredit?!

Nakon što smo primili odgovore iz Ministarstva hrvatskih branitelja, pokušali smo utvrdili zbog čega je pokojni Branko P., hrvatski ratni vojni invalid, neposredno nakon Domovinskog rata odabrao novčanu pomoć (kredit) za kuću, a ne stan u Zagrebu, a što su mu, kako tvrde, nudili iz Ministarstva branitelja da bi ga stambeno zbrinuli.

Nevjenčana supruga pokojnog branitelja kaže da je ona Branka upoznala kada je već kupio kuću u Šćitarjevu, pa ne zna je li mogao birati između kredita za tu kuću, ili dobivanja stana u Zagrebu.

No, važno je istaknuti da je pokojnom hrvatskom branitelju Branku P. u početku bio priznat 100 postotni invaliditet (autor ovog teksta u rukama je držao rješenje o 100 postotnoj invalidnosti Branka P.!), te je na osnovu toga, kako tvrdi njegova nevjenčana supruga, imao i višu mirovinu. Da mu je ostalo rješenje o 100 postotnoj invalidnosti, Branko P. ne bi morao vraćati kredit, jer iz Ministarstva navode da mu je dodijeljen stambeni kredit  ‘oslobođen povrata u visini postotka tjelesnog oštećenja‘.

”Naknadno je, za vrijeme Račanove vlade, ili kasnije, rađena revizija invalidnosti hrvatskih ratnih vojnih invalida. Tako je i mom Branku, kao i još nekim braniteljima, invalidnost smanjena sa 100 posto na 50 posto. Zbog toga mu je bitno smanjen i iznos mirovine”, ističe nevjenčana supruga hrvatskog branitelja Branka P., koja kaže da ne zna kada je točno došlo do te revizije.

No, to bi, prema svemu sudeći, mogao biti razlog zašto je nakon Domovinskog rata sada pokojni Branko P. radije odabrao novčani iznos za kupovinu kuće, odnosno kredit, a ne stan u gradu Zagrebu od Ministarstva hrvatskih branitelja (da je invalidnost ostala 100 postotna – kakva je bila, ne bi trebao vraćati kredit).

A Branko P., je prema tvrdnjama njegove nevjenčane supruge , u stan koji je sada u vlasništvu Državnih nekretnina d. o. o. ušao još za vrijeme bivše države, nakon što mu je umrla prva supruga.

”Socijalna radnica, koja se sažalila nad teškom sudbinom samohranog oca Branka P. (imao sina Alena koji je rođen 1984. u Vukovaru, a preminuo je 2010.), otključala je stan i pustila ga unutra da sa sinom privremeno koristi taj tada prazan podrumski prostor. Više godina kasnije, upoznala sam Branka i uselila kod njih u taj prostor. Kasnije smo dobili kćer, s kojom do danas živim u tom prostoru”, objasnila je ovu okolnost B. K., nevjenčana supruga pokojnog hrvatskog ratnog vojnog invalida.

Branio Vukovar, dao život za Hrvatsku, a kćer i žena mu žive u vlažnoj rupi; hoće ih izbaciti NA ULICU?!

FOTO: Snimio Damir Kramarić

Tekst je dio projekta ‘Osvješćujemo probleme najranjivijih skupina i senzibiliziramo javnost‘, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – Agencije za elektroničke medije