‘FIJASKO REFORME SOCIJALNE SKRBI: Novi zakon samo će omogućiti novo uhljebljivanje’ ‘FIJASKO REFORME SOCIJALNE SKRBI: Novi zakon samo će omogućiti novo uhljebljivanje’
OTVORENO PISMO UDRUGE OBITELJI DJECE S TEŠKOĆAMA, SJENA:

‘FIJASKO REFORME SOCIJALNE SKRBI: Novi zakon samo će omogućiti novo uhljebljivanje’

Hrvatska 22. listopada 2021. Promise.hr

TweetEmailPrint ”Umjesto bombastične najave reforme socijalne skrbi dobili smo totalni fijasko. Novi Zakon neće olakšati rad socijalnih radnika i osigurati pomoć korisnicima, već će... ‘FIJASKO REFORME SOCIJALNE SKRBI: Novi zakon samo će omogućiti novo uhljebljivanje’


”Umjesto bombastične najave reforme socijalne skrbi dobili smo totalni fijasko. Novi Zakon neće olakšati rad socijalnih radnika i osigurati pomoć korisnicima, već će omogućiti dodatno bespotrebno zapošljavanje. Za kraj, nisu i ne moraju svake izmjene Zakona biti trošak proračuna što je vidljivo iz točki koje smo naveli, postoje promjene za koje je dovoljna samo dobra volja”, ističu u Udruzi obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Sjena

Objavljenim ‘Otvorenim pismom javnosti’ na svoj0j Facebook stranici, Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba sa invaliditetom Sjena, iznijela je svoje neslaganje i nezadovoljstvo prijedlogom Nacrta Zakona o socijalnoj skrbi koji je nedavno pušten u javnost na javno savjetovanje. Pismo prenosimo u cijelosti:
”Kako je Udruga Sjena bila član radne skupine koja je radila na izradi novoga Zakona, ovim putem odbacujemo svu odgovornost obzirom da većina naših prijedloga nije prihvaćena. Također, želimo informirati javnost kako je ta radna skupina formirana samo radi zadovoljenja puke forme a o istinitosti navedene tvrdnje govori i činjenica kako nismo dobili na uvid zadnju verziju Nacrta Zakona dok isti nije objavljen u javnoj raspravi.
Udruga Sjena dugi niz godina upozorava kako su obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom stavljeni u kategoriju socijalnih slučajeva samo s osnove invaliditeta, što je krajnje neprihvatljivo. Jednom riječju, tko jednom uđe u sustav socijale taj više ne izlazi, što proizlazi iz činjenice da je i više od 50% korisnika socijalne pomoći radno sposobno.
Proteklih godina aktivno smo se zalagali za unaprjeđenje položaja naše skupine. Obzirom da smo, ne našim izborom, stavljeni u sustav socijale predlagali smo promjene koje bi osigurale dostojanstvo naših obitelji.
Prije svega sljedeće :
– Tražili smo mogućnost korištenja prava na status roditelja njegovatelja 6 mjeseci u slučaju smrti djeteta. Bivša ministrica Murganić nam je obećala tu mogućnost u izmjeni Zakona ali iz nacrta vidimo da smo grubo prevareni. Neprihvaćanje toga prijedloga je prije svega nemoralno iz razloga što je roditelj dužan i prije nego pokopa vlastito dijete pokrenuti postupak prekida prava na status i postati aktivan tražitelj posla.
– Tražili smo pomoć u kući u slučaju bolesti roditelja njegovatelja/njegovatelja. Nacrt zakona predviđa u takvim slučajevima smještaj djeteta/osobe s invaliditetom u ustanovu, toliko o deinstitucionalizaciji o kojoj se puno govori. Napominjemo da su u proračunu osigurana sredstva za smještaj u ustanovu koja se lako mogu usmjeriti u pružanje usluge pomoći u kući.
– Tražili smo da naknada za status njegovatelja bude plaća kako bi si brojne naše obitelji mogle osigurati krov nad glavom. Napominjemo da obitelji ne mogu aplicirati niti na APN kredite zato što su pod kategorijom socijalnih slučajeva. Obitelji ne mogu dobiti niti manje kredite kako bi osigurale svojoj djeci prilagodbu prostora.
– Tražili smo da se omogući samim osobama s invaliditetom da odluče tko će im biti njegovatelj, mogućnost izbora promjene njegovatelja te da isti ne mora nužno biti osoba iz kućanstva ili član obitelj. Posebno ističući pravo na dostojanstvo jer svatko treba moći izabrati tko će ući u njegov najuži osobni prostor.
– Tražili smo da niti jedan Zakon ne ograničava aktivnu i punu participaciju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u rehabilitaciji i obrazovanju. Navedenim Nacrtom, ukoliko roditelj ili član obitelji koristi pravo na status, dijete/osoba s invaliditetom može koristiti pravo na poludnevni boravak samo tri dana u tjednu.
Uz gore navedeno naša Udruga je poslala radnoj skupini na desetke stranica prijedloga.
Kao i kod većine članova te radne skupine prijedlozi nisu prihvaćeni, a pitanje je i jesu li uopće pročitani od strane Ministarstva.
Ukratko, umjesto bombastične najave reforme socijalne skrbi dobili smo totalni fijasko.
Novi Zakon neće olakšati rad socijalnih radnika i osigurati pomoć korisnicima, već će omogućiti dodatno bespotrebno zapošljavanje, kolokvijalno rečeno „uhljebljivanje“.
Za kraj, nisu i ne moraju svake izmjene Zakona biti trošak proračuna što je vidljivo iz točki koje smo naveli, postoje promjene za koje je dovoljna samo dobra volja”, stoji u Otvorenom pismu javnosti Udruge Sjena.
FOTO: Screenshot videosnimke; preslika s FB stranice Udruge Sjena