FOTO: ”Jesu li HŠ u panici? Inspekcija dolazi PO NALOGU Komisije EU i S DOKAZIMA prekomjerne sječe!” FOTO: ”Jesu li HŠ u panici? Inspekcija dolazi PO NALOGU Komisije EU i S DOKAZIMA prekomjerne sječe!”
TweetEmailPrint ”Ovaj puta inspekcija će biti upućena prema nalogu Europske komisije i dokazima brutalne, prekomjerne sječe koje smo joj u proteklih godinu dana marljivo... FOTO: ”Jesu li HŠ u panici? Inspekcija dolazi PO NALOGU Komisije EU i S DOKAZIMA prekomjerne sječe!”


”Ovaj puta inspekcija će biti upućena prema nalogu Europske komisije i dokazima brutalne, prekomjerne sječe koje smo joj u proteklih godinu dana marljivo dostavljali. A dostavili smo i dokaze kako su se pisala dosadašnja inspekcijska „izviješća“ u RH. Pogledajte video razvaljenog Rezervata koji je pod strogom zaštitom eko mreže Natura 2000. gdje su, kojeg li bezobrazluka, i poučne table sa popisom ugroženih vrsta i staništa nad kojima danonoćno strepe brižni rušitelji”, napisali su aktivisti Zelenog odreda. Ovdje prenosimo njihove fotografije

Aktivisti Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra na svojoj su FB stranici najavili dolazak inspektora u nadzor šuma i šumarskih radova u Posebnom zoološkom rezervatu Varoški Lug, koji je pod strogom zaštitom eko mreže Natura 2000, a koji je, prema tvrdnjama Zelenog odreda, u jednom dijelu potpuno opustošen prekomjernom sječom!

Administratori FB stranice Zeleni odred – forum objavili su i videosnimku ružno opustošenog područja i tvrde da je tu nekad bila šuma (a što se može pretpostaviti i iz videosnimke) pod strogom zaštitom eko mreže Natura 2000!

Ovdje prenosimo njihovu objavu u cijelosti:

”JESU LI TO HRVATSKE ŠUME d.o.o. U PANICI?
Kako je prijašnjih godina izgledao jedan prosječni inspekcijski nadzor šuma i šumarskih radova?
Prema riječima naši insajdera najčešće ovako:
Marljivi djelatnici HŠ pripreme za pregled od svih nadležnih ministarstava ovjerenu dokumentaciju, „ušminkaju“ dio šume koju će pokazati strogim inspektorima, obnove table koje sladunjavim natpisima poručuju svakom mentalno ispranom idiotu koji tamo zaluta da se šume trebaju čuvati k´o oko u glavi, pa se plesnim korakom sa inspekcijom prošeću kroz besprijekorno paženu i maženu šumu, bace pogled na savršeno uređene dokumente i, naravno, ode na obilnu okrepu. I to je to.
Prema riječima naših aktivista upravo takav scenarij, uz nove kulise, pripremaju i marljivi rušitelji šuma Posebnog zoološkog rezervata Varoški Lug (Uprava šuma podružnica Bjelovar, Šumarija Vrbovec) koji očito očekuju takav inspekcijski posjet.
No, ovaj bi puta inspektori mogli tražiti neke druge dokumente iz kojih je na pr. vidljivo koliko je zločinački opustošenih šumskih hektara u strogo zaštićenom rezervatu. Ili, na pr. mogli bi zahtijevati obilazak baš onih terena koje slatkorječivi rušitelji nisu „ušminkali“ i nisu naumili pokazati. Jer, što na primjer ako ne povjeruju u suludu priču o ogromnim boleštinama i ugrozama koje nam uništavaju šume, a oni u HŠ je, eto, spašavaju rušenjem? Mogli bi postaviti niz neugodnih pitanja i naravno mogli bi odbiti potpisati unaprijed složeno, pozitivno inspekcijsko izviješće. Mogli bi, a najvjerojatnije i hoće!
Čvrsto vjerujemo da će se upravo to i dogoditi jer će ovaj puta inspekcija biti upućena prema nalogu Komisije EU i dokazima brutalne, prekomjerne sječe koje smo joj u proteklih godinu dana marljivo dostavljali. A dostavili smo i dokaze kako su se pisala dosadašnja inspekcijska „izviješća“ u RH.
Pogledajte video razvaljenog Rezervata koji je pod strogom zaštitom eko mreže Natura 2000. gdje su, kojeg li bezobrazluka, i poučne table sa popisom ugroženih vrsta i staništa nad kojima danonoćno strepe brižni rušitelji”, napisali su aktivisti Zelenog odreda.

Nadzor šuma kao rezultat poraznog Izvješća o krčenju šuma u RH

Valja ovdje podsjetiti što je prethodilo najavljenom nadzoru šuma i šumarskih radova koji bi trebao, sudeći prema svemu navedenom, utvrditi da su i strogo zaštićena područja u Hrvatskoj opustošena brutalnom sječom!

Vesna Grgić, predsjednica braniteljske udruge Vidra te voditeljica njihovog Zelenog odreda, nedavno je, podsjetimo, na zahtjev odgovornih iz Europske komisije, poslala im finalni službeni dokument pod naslovom Report on Deforestation in the Republic of Croatia‘ (Izvještaj o krčenju šuma u Republici Hrvatskoj)’  te zahtjev za hitnim djelovanjem s tim u vezi.

”Nakon više od dvije godine borbe za spas naših šuma, prikupljanja tisuća dokumenata koji dokazuju sve modele pljačke, korupcije i kriminala u „gospodarenju“ našim šumama, te mnogo mjeseci u komunikaciji sa institucijama EU, na njihov zahtjev poslali smo, vjerujemo, posljednji službeni dokument/zahtjev za hitnim djelovanjem: Report on Deforestation in the Republic of Croatia.

Ovaj puta poslali smo koncentrat svega što smo otkrili i do sada parcijalno slali institucijama EU: udruženi zločinački pothvat osmišljenog modela pljačke i rasprodaje, pogodovanje „investitorima“, imena organizatora i počinitelja pustošenja, dokaze o umiješanosti bivše i sadašnje Vlade, uloge ministara i ministarstava, direktore i voditelje Hrvatskih šuma d.o.o, državne urede i agencije, sa posebnim osvrtom na nedjelotvornost anesteziranih sudbenih vlasti.

Posebno naglašavamo da nam je na tom trnovitom putu do institucija EU čitavo vrijeme nesebično pomagao izvanredni gospodin Thomas Waitz, eurozastupnik, supredsjednik Europske stranke zelenih, „glavni“ za provođenje obvezujućih direktiva međunarodne eko mreže Natura 2000 na ovim prostorima (Varoški lug je zaštićen direktivom eko mreže Natura 2000).
I, to je to!
Obećali smo da nećemo stati dok ne zaustavimo zločinačko pustošenje SVIH naših šuma. Nismo stali.
Dalje je sve na Komisiji EU, Lauri Kövesi, glavnoj tužiteljica Europske unije i OLAFu, Europskom uredu za borbu protiv prijevara. Dokaza i dokumenata svakako im neće nedostajati”, stoji u nedavno objavljenom postu na FB stranici Zeleni odred – forum, a o čemu je izvijestio i Promise.hr.
Neslužbeno doznajemo da je Hrvatska, zbog svega navedenog, stavljena pod poseban nadzor Europske komisije, ali i glavne europske tužiteljice Laure Kovesi.
Video snimku opustošenog dijela rezervata možete pogledati OVDJE.

Odgovorni u HŠ ranije su negirali tvrdnje Zelenog odreda…

”Izjave “Zelenog odreda” i kritike na račun poslovanja Hrvatskih šuma su lažne, neutemeljene, neosnovane i zlonamjerne. Iznošenjem netočnih podataka obmanjuje se javnost na štetu društva Hrvatske šume, koje svoju zadaću gospodarenja šumama obavlja uredno, stručno i u skladu s gospodarskim planovima, uvažavajući stroge ekološke, socijalne i ekonomske standarde”, ranije su, na upit o prekomjernoj sječi šuma, u svojim priopćenjima više puta na sličan način odgovorili djelatnici tvrtke čiji je predsjednik Uprave prije nekoliko mjeseci bio priveden, zajedno sa drugim osumnjičenima u sklopu ‘afere vjetroelektrane’. Direktor Hrvatskih šuma, Krunoslav Jakupčić, kasnije je pušten na slobodu.

FOTO: Screenshot videosnimke Zelenog odreda, fotografije Zeleni odred

 

Komentari