FOTO: Tradicionalna gradska i HRVATSKA FEŠTA, u njemačkom gradu poznatom po MARIJU MANDŽUKIĆU FOTO: Tradicionalna gradska i HRVATSKA FEŠTA, u njemačkom gradu poznatom po MARIJU MANDŽUKIĆU
TweetEmailPrint Hrvatski klub Adrija, koji je suorganizirao pučku zabavu u njemačkom gradu Ditzingenu, osnovan je s namjerom da pomaže hrvatskom narodu. Poznati su po... FOTO: Tradicionalna gradska i HRVATSKA FEŠTA, u njemačkom gradu poznatom po MARIJU MANDŽUKIĆU


Hrvatski klub Adrija, koji je suorganizirao pučku zabavu u njemačkom gradu Ditzingenu, osnovan je s namjerom da pomaže hrvatskom narodu. Poznati su po organizacijama Ličkih zabava koje predvodi Dražen Bolješić, predsjednik KD Adrija, uz rame s Katarinom Muhler. Novac prikupljen na takvim feštama slali su svima kojima je pomoć bila potrebna

Piše i snimila: Nena Kieron

Hrvati svih generacija u subotu i nedjelju (7. i 8. rujna) su u velikom broju popratili bogat program gradske fešte povodom 1.250 godina grada Ditzingena. Program je priređen u suradnji sa KD Adrija i HKŠU Vila Croatia te Dražen i Dinastija Bendom. Uz domaće delicije, pjesme domovini i hrvatske narodne plesove feštalo se do kasno u noć.

Ditzingen je grad u njemačkoj saveznoj državi Baden-Wirtemberg u okrugu Ludwigsburga, koji je poznat po velikom broju Hrvata, a najviše po proslavljenom nogometašu – Mariju Mandžukiću, koji se nogometom počeo baviti baš u ovom gradu, gdje je boravio do 1996. godine.

Već 30 godina u Ditzingenu postoji fešta zvana “Hafenscherbenfest”. Nedavno se održala 16. po redu fešta koju je organizirao hrvatski klub Adrija. Ulice grada prepune su bile kulturno umjetničkih programa, zanimljivih izlagača te izvođača uličnih performansi. Bilo je tu i pop rock sastava poput Laserschow, Cill-Area.

Zvijezde fešte bili su Partyband Albkracher, Berliner-Band Frollein Smille te ulični umjetnici Teatro El Carromato iz Španjolske i naravno naši folkloraši HKŠU Vila Croatia Stuttgart i Dražen i Dinastija Bend te još neki internacionalni DJ-evi koji su prezentirali novu elektronsku glazbu.

Organizatori Ditzingen fešte na štandovima su nudili veliki izbor njemačke hrane i internacionalne kuhinje, a našlo se tu i specijaliteta hrvatske kuhinje s dobrim porcijama naših standardnih jela.

Članovi KD Adrija zajedno s članovima HKŠU folklor Vila Croatia Stuttgart su imali pune ruke posla u serviranju naše tradicionalne hrane. Voditelj kluba HKŠU Vila Croatia Željko Vukmanić i Zdenka Klarić su naglasili da hrvatsku kulturu i plesove trebamo čuvati, njegovati i prenositi djeci te mladim naraštajima. Poručili su da se svi zainteresirani mogu učlaniti u klub i naučiti puno o hrvatskim običajima.

”U klubu trenutno sudjeluje oko 60 folkloraša koji su vrlo uspješni, jer nema fešte na koju nisu bili pozvani”, istaknuli su.

Prema procjeni iz 2010. grad ima 24,403 stanovnika. U Ditzingenu je i nas klub Adrija, koji postoji od 1992. godine. Katarina Muhler, nekadašnja predsjednica KD Adrija, članica tog kluba s dobrim srcem i dušom, jednom prilikom je izjavila: Komu god je potrebna pomoć ili bilo kakva informacija, Klub je tu na raspolaganju.

Kako se i pokazalo 2014. kada su Hrvatsku zadesile velike poplave KD Adrija je prikupilo velik broj donacija, što u novcu, što u životnim potrepštinama. Sve to su vozili velikim šleperima za Hrvatsku.  Poznato je da su pomogli obnoviti crkvu u Kupresu i još puno toga. Skupljali su novac i za bolesne, što se pročulo diljem Hrvatske. Hrvatski klub Adrija je osnovan u namjeri da pomaže hrvatskom narodu. Inače udruga je poznata po organizacijama Ličkih zabava koju predvodi Dražen Bolješić, predsjednik KD Adrija, uz rame s Katarinom Muhler. Novac prikupljen na takvim feštama slali su svima kojima je pomoć bila potrebna.

 

Komentari