HDZ izmjenom izbornog zakona hoće svu vlast?! Milardović: To bi bio kraj demokracije, bili bi kao Sjeverna Koreja! HDZ izmjenom izbornog zakona hoće svu vlast?! Milardović: To bi bio kraj demokracije, bili bi kao Sjeverna Koreja!
TweetEmailPrint Profesor Milardović tumači da je izborno zakonodavstvo sustav pravila kojim se uspostavlja demokratski, ili nedemokratski poredak. ”Postojeće zakonodavstvo je krojeno za potrebe političke... HDZ izmjenom izbornog zakona hoće svu vlast?! Milardović: To bi bio kraj demokracije, bili bi kao Sjeverna Koreja!


Profesor Milardović tumači da je izborno zakonodavstvo sustav pravila kojim se uspostavlja demokratski, ili nedemokratski poredak. ”Postojeće zakonodavstvo je krojeno za potrebe političke oligarhije. Krojili su ga Vladimir Šeks zvan Sova, a sudjelovali su i profesori Fakulteta političkih znanosti i Prava. Svi oni su odgovorni za izborni sustav u službi oligarhije, a ne građana”, tvrdi dr. Milardović te dodaje da će, ako zakonodavstvo doista krene u najavljenom smjeru, Plenković kao Cezar apsolutistički vladati daljnjih 50 godina! ”To bi bilo cementiranja Saveza komunista Hrvatske-HDZ–a na vlasti za daljnjih 50 godina! Borili smo se za pluralizam i demokraciju, a ne za monopol jedne stranke. Mediokriteti i neznalice upravljaju našim životima i svi to osjećamo. Oni znaju da bi nestali sa scene kada bi Hrvati iz dijaspore, koji su im superiorniji, bili ovdje više prisutni. Baš zato, iseljeništvo u RH nije poželjno”, zaključuje ugledni znanstvenik

U HDZ-u se ovog tjedna na sastancima središnjih državnih tijela, kako piše Telegram.hr, razgovaralo o promjeni izbornog sustava na način da će, ako se predložena rješenja usvoje, na hrvatskoj političkoj sceni preživjeti tek nekoliko najvećih političkih stranaka?!

Promjene o kojima se govorilo su ukidanje predizbornih koalicija, podizanje izbornog praga na sedam posto i ukidanje d’Hondtove metode u korist bonusa za relativne pobjednike po izbornim jedinicama. Po procjenama koje se mogu čuti iz HDZ-a, takvim izmjenama ta stranka bi s ovim izbornim rezultatom imala čak 78-79 mandata(!) i sama bi držala većinu u parlamentu, navodi Telegram.hr.

Osnovna namjera ovakve vrste promjena izbornog sustava jest, kako kažu, lakše sklapanje parlamentarne većine, no u praksi to bi značilo apsolutističku vladavinu jedne stranke, praktički bez opozicije.

U studenom 2018. godine, Plenković je, kako navodi isti portal, u intervjuu za Novu TV, već najavljivao te promjene, a spominjao je i izborne bonuse uz pomoć kojih bi stranka koja osvoji tek 30-tak ili nešto više posto glasova birača (na izborima na kojima izađe tek 45 posto birača) mogla sama sastaviti vlast (jer bi imala natpolovičnu većinu u Saboru).

“Možemo ići u promjenu izbornog sustava kao u Grčkoj, da relativni pobjednik dobije još jedno 30 bonus mandata, pa nećete imati nikakav problem sa sklapanjem parlamentarne većina”, kazao je Plenković potkraj 2018., a sada, kako se čini, nastoji provesti tu svoju ideju u praksu.

Kako komentira taj plan – prema svemu sudeći – daljnjeg reduciranja demokracije u Hrvatskoj, upitali smo uglednog politologa, redovitog profesora političkih znanosti, dr. sc. Anđelka Milardovića.

Prekrižio listić zbog zakonodavstva koje guši demokraciju

”To bi bilo cementiranja Saveza komunista Hrvatske – HDZa na vlasti za daljnjih 50 godina! Na parlamentarnim izborima 5. srpnja odlučio sam prekrižiti listić i tako ću činiti sve dok se ne promjeni izborno zakonodavstvo. Već deset godina govorim o nužnosti promjene izbornog zakonodavstva, ali ne na HDZ-ov način, već na način da građani odlučuju, a ne da izborno zakonodavstvo omogući nedemokratski poredak.

Ako bi doista uveli najavljene promjene, to bi bio kraj demokracije u Hrvatskoj! Imali bi simuliranu demokraciju, kao u Sjevernoj Koreji, odnosno kao što smo imali u bivšoj Jugoslaviji. Samo HDZ bi mogli birati, kao što smo nekada mogli birati samo kandidate SKH, odnosno SKJ. Što će nam onda izbori? Mi smo se borili za pluralizam i demokraciju, a ne za monopol jedne stranke”, oštro poručuje profesor Milardović.

Tumači potom da je izborno zakonodavstvo sustav pravila kojim se uspostavlja demokratski, ili nedemokratski poredak.

”Postojeće izborno zakonodavstvo je krojeno za potrebe političke oligarhije. Krojili su ga Vladimir Šeks zvan Sova, a sudjelovali su i profesori Fakulteta političkih znanosti i Prava. Svi oni izravno su odgovorni za ovako nakaradno izborno zakonodavstvo, odnosno za izborni sustav u službi oligarhije, a ne građana”, tvrdi dr. Milardović.

Primjećuje zatim da će, ako zakonodavstvo doista krene u najavljenom smjeru, Plenković kao Cezar apsolutistički vladati daljnjih 50 godina.

Građani žele demokraciju, a ne monopol jedne stranke

”Sada u Republici Hrvatskoj imamo autoritarni cezaristički model demokracije. To znači da imamo izbore, ali da izabrano vodstvo nije podložno nikakvoj kontroli, jer oporba praktički ne postoji. U HDZ-u je oporba eutanazirana. Uvede li se izborni sustav sa izbornim pragom od čak 7 posto te bonus mandati za relativne pobjednike, HDZ praktički neće imati oporbe u Saboru. To je grubo skretanje ka autoritarnom sustavu. No, građani žele demokraciju, a ne monopol jedne stranke na vlasti”, napominje ugledni znanstvenik.

Profesor Milardović dotakao se potom sustavne diskriminacije hrvatskih građana u iseljeništvu.

”Hrvatima u dijaspori već godinama se sustavno otežava izlazak na izbore. Mnogi bi morali putovati na stotine pa i tisuće kilometara da bi glasali, zbog čega je velika većina odustala od izlaska na izbore. Tako ispada da Hrvati u Bosni i Hercegovini, koji uopće ne pripadaju iseljeništvu (jer su konstitutivni narod BiH), imaju veće značenje od hrvatskih građana u dijaspori. Hrvati u BiH odabrali su na posljednjim izborima, tako ispada, sve zastupnike iseljeništva u Saboru, iako su Hrvati u dijaspori daleko brojniji nego Hrvati u BiH. No, to je samo djelić priče o diskriminaciji Hrvata koji žive u dijaspori. Iseljeništvo se još uvijek ovdje ‘tretira’ kao neprijateljska emigracija, jer je teško izbrisati 60 godina komunističkog nasljeđa. Sve je postavljeno tako da im se uzme novac i da ih potom posve isključi”, navodi Milardović.

Hrvati dijaspore superiorniji mediokritetima koji vladaju u RH

Naglašava potom da je taj diskriminirani i iz političkog života posve isključeni dio našeg naroda – superiorniji i moćniji od ovoga što je ostao u Hrvatskoj!

”Hrvati koji žive u iseljeništvu, pogotovo oni druge i treće generacija, superiorniji su i u ekonomskom, političkom, intelektualnom i kulturnom smislu od mediokriteta koji ovdje vladaju. Oni imaju kapital, znanje i obrazovanja i pomeli bi ove ovdje. U Hrvatskoj, s druge strane, imamo vladavinu osrednjosti. Mediokriteti i neznalice upravljaju našim životima i svi to osjećamo. Ali, kako će oligarhija koja vlada Hrvatskom priznati da je inferiornija? Da je gluplja od iseljeništva? Znaju oni da bi nestali sa scene kada bi Hrvati iz dijaspore bili više i jače ovdje prisutni. Zato iseljeništvo nije poželjno”, zaključuje dr. Milardović.


Utemeljio znanstveni portal o migracijama i demografiji

Valja podsjetiti da je profesor Milardović utemeljitelj znanstveno-istraživačkog portala o demografiji i migracijama Demos Migrant Portal. Portal objavljuje tekstove na tri jezika (hrvatski, engleski i njemački), a obuhvaća 13 humanističkih znanosti te je po tome, tvrdi Milardović, jedinstven u svijetu. No, jedan od rijetkih hrvatskih politologa bez dlake na jeziku ističe da dosad ni kune potpore taj portal nije dobio od Republike Hrvatske, odnosno od Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture…, iako se bavi tematikom od iznimne važnosti za Republiku Hrvatsku i hrvatski narod.

FOTO: Screenshot videosnimki YouTube-a

 

Komentari